Last news in Fakti

5 Декември, 2022 15:17 1 939 4

Как да се предпазим от напълняване след спирането на цигарите?

  • спиране на цигарите-
  • напълняване-
  • метаболизъм-
  • физическа активност-
  • здраве

Отказът от тютюнопушене често е свързан с повишаване на телесното тегло, тъй като прекратяването на никотиновата консумация влияе на базовия метаболизъм

Как да се предпазим от напълняване след спирането на цигарите? - 1
Снимка: Shutterstock

Отказът от тютюнопушене често е свързан с повишаване на телесното тегло, тъй като прекратяването на никотиновата консумация влияе на базовия метаболизъм. Въпреки това има няколко препоръки, които са от полза за контрол на телесното тегло при тези ситуации:

Правилно разпределяне на порциите хранене през деня. Често пушачите имат нивик да се разсейват с цигарата и при отказ от тютюнопушене това им липсва и води до честа консумация на големи количества храна. За да се справим с това е препоръчително да се разпределят равномерно порциите храна според дневните нужди в рамките на целия ден, за да няма интервали от време, в които да има значителен спад в кръвната захар. За тази цел между основните хранения могат да се включат и междинни закуски, ако е необходимо.

Консумация на храни, богати на фибри и чисти протеини, които ще ни предпазят от наддаване на тегло. Препоръчително е да се включи някакъв източник на белтъчини при всяко хранене и да се набавят поне 15 грама протеин на хранене. Необходимо е да приемаме 25 до 30 грама фибри на ден. Храните, които са богати на фибри са: ябълки, круши, сушени плодове, моркови, броколи, зеле, царевица, картофи, грах, зърнени храни и пълнозърнести изделия. Фибрите ни помагат за контрола на телесното тегло и чревния пасаж, който се забавя няколко седмици след спиране на тютюнопушенето.

Набавяне на достатъчно течности. Често мозъкът трудно различава усещането за глад и жажда, ето защо е важно да приемаме достатъчно течности в рамките на целия ден. Препоръчително е да се приемат между 1,5 и 2 литра вода на ден. Тя ни позволява да се елиминират токсините, да контролираме по-добре апетита и да останем добре хидратирани. Соковете, кафето, газираните, подсладените и млечните напикти не заменят по никакъв начин необходимостта от набавяне на чиста вода. Единствено чайовете могат да се включат към дневната консумация течности.

Редовна физическа активност - препоръчително е да се включват упражнения за тонус и развитие на мускулната маса, тъй като това увилечава основния метаболизъм. От друга страна, забързването на метаболизма може да се осъществи чрез ежедневни разходки по 30 минути, предпочитане на стълбите пред асансьора, слизане две спирки по-рано, каране на велосипед, преходи в свободното време.

Заместване на рафинираните захари с кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия.

По-честа консумация на варива: боб, леща, нахут, елда и други.

В сладкишите, приготвени у дома, е по-полезно да се замести бялото брашно с пълнозърнесто, както и да се добавя ленено семе и овесени трици.

Като междинна закуска могат да се консумират едан шепа ядки или сушени плодове, както и овесени ядки, плодове, кисело мляко и семена от чия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 повече

    3 0 Отговор
    секс и няма килограми
  • 2 смок

    1 0 Отговор
    Ленкиното семе и обесените трици.
  • 3 А стига , бе !

    2 1 Отговор
    При нужда от толкова плашеща диета в последствие , няма смисъл да спирам цигарите .
  • 4 Цигари

    1 0 Отговор
    Се отказват лятото!