Last news in Fakti

9 Август, 2013 13:59 7 945 0

10 ежедневни неща, с които ще увеличите мозъчната си мощ

  • мозък-
  • мозъчна дейност-
  • стимулиране

Човешкото тяло е чудно нещо – всяка част е невероятно важна и ако нещо не работи добре, то влияе и на останалите. Един от жизненоважните органи в нашето тяло е мозъкът. Той подава нервни импулси към тялото ни и ни помага да вършим ежедневните си задачки. Ето защо е важно той да е в добро състояние.  В следващите редове ще ви представим 10 начина, чрез които да стимулирате мозъчната си активност през деня.

1. Отидете на разходка с приятел!
Разходете се с някой ваш приятел, така че да можете да си говорите. Социалният контакт, физическите упражнения и умствената стимулация укрепват и стимулират мозъка.

2. Редете на пъзели, играйте различни игри!
Решаването на игри от типа на судоку или пък трудна кръстословица, например, карат по-голямо количество от вашите мозъчни клетки да заработят. Лекарите често съветват хората, които се оплакват от проблеми със съсредоточаването да играят на видео игри по няколко минути всеки ден, за да повишат способността на мозъка да се фокусира върху едно нещо в даден момент.

3. Медитирайте!
По-лесно е да се каже отколкото да се направи. Но ако успеете да включите медитацията в ежедневната си рутина и да я практикувате усърдно, ще извървите дългия път, който ще подобри паметта ви и ще направи мозъка ви по-добър.

4. Яжте здравословно!
Диетите, които спазваме имат огромно влияние върху функционирането на мозъка. Мозъците ни консумират над 20% от всички хранителни вещества и кислород, които приемаме, така че не забравяйте да храните мозъка си с добри и здравословни продукти.

5. Мислете положително!
Стресът и тревогите убиват съществуващите неврони мозъка, а също така и спират и създаването на нови неврони. Изследванията показват, че позитивното мислене, особено в бъдеще време, ускорява създаването на клетки и значително намалява стреса и напрежението, които трупаме ежедневно. Опитайте да се справите по негативните мисли и направете опит да ги оставите и да ги смените с положителни.

6. Смейте се на глас!
Смехът предизвиква отделянето на ендорфин (хормон на щастието – бел.ред.) в мозъка, който притъпява чувството за болка и увеличава общото благосъстояние на човек. Смехът, също така, е добре известно средство и за намаляване на стреса. Гледайте някоя комедия, посмейте се с приятели на някоя шега или виц и увеличете нивата си на ендорфин.

7. Слушайте музика!
Изследвания са доказали, че слушане на музика укрепва дясното полукълбо на мозъка и буквално променя структурата на мозъка. Същите тези проучвания са установили, че хората, които слушат музика по принцип, са много по-умни и имат по-емоционална интелигентност, отколкото онези, които не го правят.

8. Направете си самохипноза
Силата на хипноза определено е реална. Можете да промените аспекти от мисловния си процес и да се научите да измествате фокуса си без да се разсейвате. Изследвания показват, че чрез хипноза, човек понижава стреса, повишава толерантността към болка и избистря мисълта.

9. Поставяйте си цели и ги гонете!
Поставянето на цели активира части от мозъка, свързани с позитивното мислене и действие. Това упражнение е чудесно за постигане на успех и просперитет в живота и повишава мозъчната ви активност.

10. Лягайте си на време и ставайте на време!
Един ден сте нощна птица, на другия ден се будите в 5 сутринта. Това непостоянство на съня ви не е нито добре за тялото, нито за мозъка. По-добрият сън прави ума ви по-здрави. След хубав здравословен сън се събуждате свежи и отпочинали, затова постарайте се да следвате рутината що се отнася до спането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА