Last news in Fakti

27 Август, 2013 12:55 5 644 0

10 съвета за по-добра памет

  • памет-
  • мозък-
  • съвета-
  • десет-
  • храна-
  • сън

Сънят, движението и правилното хранене поддържат мозъка активен

Ядосвали ли сте се, че има хора, които умеят да си спомнят без особено усилие и най-дребните детайли, свързани с дадено нещо, а вие не можете? Спокойно, това не означава, че вие сте тъпи, а те - умни.

За да отключите пълния потенциал на вашия мозък, е нужно да го поддържате активен и в готовност.

Това със сигурност няма да стане, ако си пропилявате времето, седейки на дивана и гледайки безсмислени предавания.

Предлагаме ви десет съвета, които ще подобрят паметта ви:

1. Тренирайте и се движете редовно! Правенето на упражнения упражнява не само тялото - те помагат и на мозъка. Разходките, плуването и танцуването са отлични дейности за тази цел.

2. Стойте далеч от нещата, които ви стресират, и потърсете помощ, ако сте изпаднали в депресията. Всичко, което ви причинява голям стрес, като гнева или силното безпокойство, след време ще започне да руши части от мозъка, отговарящи за паметта. Депресията пък влияе негативно на концентрацията. Ако не можете да се концентрирате, ще се чувствате така, сякаш постоянно забравяте разни неща.

3. Нуждаете се от добър нощен сън, а също така и от лека дрямка. Ако успявате редовно да спите по 7-8 часа на нощ, това ще увеличи вашата памет. Да си подремнете през деня, особено след като сте учили нещо ново, може да ви помогне да затвърдите тези спомени и ще презареди мозъка, за да го държи активен по-дълго време.

4. Записвайте си. Ако има нещо, което искате да запомните, ще ви помогне, ако си го запишете. Записването създава наситен с кислород кръвоносен поток до зоните в мозъка, които отговарят за спомените, и буквално ги упражняват.

5. Слушайте музика. Изследвания показват, че определен тип музика е много полезен при възстановяване на спомени.

6. Хранете мозъка си. От 50 до 60 процента от общото тегло на сивото вещество е чиста мазнина, която се използва да се изолират милиардите нервни клетки. Недостатъчната мазнина може да се отрази пагубно на мозъка на всеки човек. Препоръчва се консумирането на храни, които съдържат здравословен микс от мазнини, жизненоважни за дълготрайната памет. Някои отлични хранителни избори включват риба (особено аншоа, скумрия и дива сьомга) и зеленчуци с тъмнозелени листа.

7. Визуална концепция. За да могат да запомнят нещата, много хора имат нужда да визуализират информацията, която учат.

8. Обучавайте някой друг. Доказано е, че четенето на глас значително подобрява запаметяването на материала. Преподавайте новите концепции и информация на приятел или човек, с когото учите заедно, и ще откриете, че запомняте информацията много по-добре.

9. Решавайте кръстословици, четете или играйте "умни" игри. Изследвания показват, че ако извършавате някоя от тези дейности всеки ден, не само ще поддържате мозъка си активен, но и ще забавите отслабването на паметта. Това особено се отнася за вързастни хора, които имат склонност да развият деменция.

10. Закусвайте и предпочитайте закуската ви да включва яйце. Според Larry McCleary, M.D., автор на The Brain Trust Program (Програма за мозъчен тръст), едно яйце е идеалната закуска. Яйцата съдържат витамини от група В, които помагат на нервните клетки да изгарят глюкоза, антиоксиданти, които предпазват невроните от увреждане, и омега-3 мастни киселини, които съдействат на нервните клетки да поддържат оптимална скорост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА