Last news in Fakti

13 Август, 2013 08:46 2 546 0

Всеки десети е левичар

  • леворък-
  • левичар

Днес е Международния ден на леворъките

На 13 август се чества Международния ден на леворъките или левичарите. Началото на празника е поставено през 1984 г. по инициатива на Международната конфедерация на леворъките.

Левичарите са хора, които главно използват лявата си ръка повече от дясната. Левичарите използват лявата си ръка за повечето неща - например готвене. Ръката, с която човек пише, не е единственият и най-точният индикатор — някои левичари пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности.

Около 10% от населението на земята е левичари. Има и хора, които могат да си служат еднакво добре с двете ръце (амбидекстрите), въпреки че е рядко срещано. Има повече мъже левичари, отколкото жени левичари (5,24% мъже, 4,76% жени). Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Левичарите имат предимство в ръкопашния бой главно заради елемента на изненадата. Този факт е известен на боксьорите и е използван за постигането на световен рекорд на 4 ноември 1947, когато Майк Колинс (левичар) излиза от своя ъгъл със стойка на десничар, но изведнъж променя стойката си и нанася първия (и последен) удар в мача, като нокаутира противника си Пат Броусън за 4 секунди.

Полукълба в мозъка

Това е най-често приеманата теория. Според тази теория говоренето и работата с ръка биха изисквали добри моторни умения и би било по-ефективно да се използва само едно полукълбо. Има обаче и възражения:

Теорията не обяснява защо лявото полукълбо обяснява езика.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети - и двете.

Тази теория обяснява някои случаи на левичарство, но не всички.

Сканирания на мозъка потвърждават разлика между мозъците на левичари и десничари. Мозъкът на десничар е по-специализиран, като точна порция от мозъка е предназначена за определено действие. Специализацията е много по-малка при мозъците на левичарите. Левичарите се възстановяват от удари по-бързо от десничарите, тъй като левичарския мозък не се разделя толкова и не си специализира способностите.

Левичарството - генетично или не

Учените преди са вярвали, че изборът за доминиращата ръка се получава по наследство. Едно изследване през 1998 от James McDeveitt University, Oklahoma, облаче разкрива, че ако двамата родители са левичари, има само 26% шанс детето да е левичар Това показва, че гените може да не играят толкова голяма роля при избора на доминантна ръка.

Биологични теории

Има силни доказателства, че нивото на тестостерон у родителите оказва влияние върху организацията на мозъка. Една теория твърди, че колкото е по-високо нивото на тестостерон у родителите, толкова се увеличава шансът детето да е левичар.

Проблеми

Повечето уреди и инструменти са направени за десничари, затова повечето левичари са принудени да се научат да ги ползват с дясната си ръка. Тъй като в повечето езици посоката на писане е отляво надясно, писането е много по-лесно за десничари, но за левичарите е по-трудно, тъй като за тях би било по-лесно да се пише отдясно наляво.

Едни от най-известните леворъки са Айнщайн, Нютон, Аристотел, Рафаело, Микеланджело, Ханс Кристиян Андерсен, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Кърт Кобейн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА