Last news in Fakti

21 Декември, 2022 08:23 2 756 10

Чужди служби опитали да отвлекат Ванга

  • ванга-
  • служби-
  • дс

Самото МВР обслужвало петричката пророчица години наред

Чужди служби се опитвали да отвлекат от България или да убедят пророчицата Вангелия Гущерова да работи за тях, научи "България Днес".

"Такива хора като нея бяха национален капитал. Затова беше пазена от нашите органи изключително съвестно. На хора като Ванга им беше създавана среда, много по-благоприятна, отколкото на един професор в университета или на академик в БАН. Нейното влияние, нейният авторитет, нейната известност в Европа беше много голяма", споделя Димитър Иванов, последният началник на 6-и отдел на 6-о управление.

Самото МВР обслужвало петричката пророчица години наред, защото е имало опасност тя да бъде отвлечена в бивша Югославия. Проблемът идва от факта, че Ванга е родена и израснала в град Струмица, който днес е в Македония, но през рождената ѝ 1911 г. е бил в пределите на България. Променливата граница дава основание на някои да смятат пророчицата за македонка и днес, макар това да не така. Според документ, издаден на 6 март 1963 г., Вангелия Гущерова е по народност "македонка" с българско гражданство.

При преброяването майка ѝ е искала да я запише българка, но по настояване на анкетьорите са я писали македонка, разказват близките на Ванга. Изискването е важало за цялото население в Пиринско. На пророчицата са казали, че ако не се пише македонка, властите ще я преследват и ще си има неприятности, но тя самата се е считала за българка и като такава е помагала на нашите служби изключително акуратно.

При Ванга идвали хора от държавния апарат на много страни и именно затова тя е вербувана да дава информация на нашите служби. Според архивите за нея пророчицата е споделяла за хора, които се занимавали с подривна дейност спрямо България и тя ги "осветявала". Самата Ванга участва в разкриването на някои от най-големите афери в близката ни история, споделя Димитър Иванов.

Именно благодарение на Гущерова ДС разкрива неприятелските планове в подробности - как точно ще превземат управленията на МВР, пощата и военните поделения. Бизнес шпионажът се интересувал какви са дълговете на България към други страни, стабилен ли е левът, какви са заплатите, какъв е износът ни към Съветския съюз и как ще работи българската икономика в условията на война. Има ли съветски войски в България, къде са дислоцирани българските, как са въоръжени, къде има летища и складове. Какви са персоналните задачи на всеки военен и дори възможно ли е да окупираме Югославия.

Според покойния Петър Бахов, който е един от най-добрите приятели на пророчицата приживе, Ванга не е била точно агент на ДС, а само е помагала на службите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    6 4 Отговор
    крилати ! Притрябвала им ?
  • 2 защо не написахте

    7 4 Отговор
    и за КГБ, интересът им е бил голям.
  • 3 ДС агент

    9 7 Отговор
    Всеизвестен факт е, че Ванга е била поредния инструмент на ДС за събиране на информация за хората и направляването им. В комунистическа България всякакви подобни "феномени" са били насърчавани, за пълно проучване на населението и за стимулиране на нерационално поведение и суеверия, с което хората са били много по-лесно контролирани от рационалния и циничен репресивен апарат на тайните комунистически служби.

    Коментиран от #4

  • 4 Щяха

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДС агент":

    ли да ѝ разрешат да врачува , ако не е ? А колко стари иманярски карти им е дала......
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зелени зъби

    11 1 Отговор
    А оставете жената на мира!
    Стига сте се хрантутили на нейн гръб!
  • 7 🇧🇬⚡️🇪🇺💯

    5 0 Отговор
    :) 🇧🇬 не случайно Факти.БГ са Жълтата Номер Едно Медия на България.
    Медийната “кочина” особено около празниците е невъобразима но четете и сами ще разберете че колкото повече четете толкова повече се отвращавате да четете Факти.БГ🇧🇬
  • 8 ами да кажа

    4 2 Отговор
    и как се отвлича истински пророк ? даже и нацистите не са посмели да я закачат

    Коментиран от #9

  • 9 мдаа

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "ами да кажа":

    Добре е че го споменаваш, за да има над какво да разсъждават овластените простаци.
  • 10 бай шиле

    1 0 Отговор
    Не е вярно,извън земни бяха :О