Last news in Fakti

31 Декември, 2022 18:09 14 169 12

3 страни, в които не празнуват Нова година

  • нова година-
  • празник-
  • саудитска арабия-
  • индия-
  • северна корея

Прочетете повече за държавите, над които няма да има фойерверки в новогодишната нощ

3 страни, в които не празнуват Нова година - 1
Снимка: Shutterstock

Докато милиони хора по света украсяват коледни елхи, подготвят подаръци за близки и купуват бенгалски огън, жителите на някои страни дори не мислят, че могат да празнуват Нова година.

Работата е там, че в тези държави Нова година е забранена.

Прочетете повече за страните, над които няма да има фойерверки в новогодишната нощ.

Индия

В индийската култура няма да намерите празник, който да прилича на Нова година. Тук има празник Лори - смесица от Масленица и Стара Нова година - който се празнува в северната част на Индия в нощта на 13 срещу 14 януари.

В нетуристическите части на Индия нещо като Нова година се празнува през пролетта, но дори и тук датата на празника зависи от щата. Някъде е 22 март, а някъде 14 април - тоест масови празненства в страната няма.

Някои индийци обаче са отговорни за празнуването на католическата Коледа, която се празнува от 24 до 25 декември. За тях този празник е официален.

Саудитска Арабия

Според саудитските власти празнуването на Нова година е чужда западна традиция, несравнима с ислямските закони.

В нощта на 31 декември срещу 1 януари в страната не се провеждат масови прояви. Ако 31-ви или 1-ви не се пада в петък, тогава тези дни са работни. В същото време на гражданите не може да се забрани да празнуват Нова година у дома в семейния кръг. Но полицията няма да се церемони с шумни улични тържества: за това те могат да бъдат задържани и да им бъде наложена голяма глоба, пише Блиц.

Северна Корея

Северна Корея живее според собствения си календар - хронологията тук е от рождението на първия лидер на страната Ким Ир Сен.

Следователно 2023 г. ще бъде 111 година за народа на КНДР.

В продължение на много години властите спираха опитите на гражданите да празнуват светски празници, които се празнуват по целия свят. Но не толкова отдавна имаше отстъпки. Например, на 31 декември в страната се провеждат празнични концерти, но преди да ги посетите, трябва да имате време да положите цветя на паметника на първия лидер на страната. Нито 31 декември, нито 1 януари са почивни дни в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    42 8 Отговор
    И англичаните не празнуват Нова година. Фойерверки има само в Лондон за пред Света. Иначе по места си е тихо и всички спят. На улицата ще видиш само нашенци в 12 часа , които се поздравяват един друг.

    Коментиран от #5

  • 2 Уса

    25 12 Отговор
    Ние българите в сащ празнуваме нова година за нас е национален празник с традиции да гърмим и се веселим.Има американци на които им харесва нашето празнуване и идват при нас.Ние приемаме всеки и всички,които са човеци затова нечовеците ни отбягват
  • 3 Пълни глупостите!

    19 5 Отговор
    В Индия Нова Година се празнува яко! Наред с всички останали национални и религиозни празници.
  • 4 Източен народ Българи сме

    25 3 Отговор
    Пра дядо ми Дамян казваше, че "нова година" се е празнувала края на Септември месец преди зимата. Когато съберат реколтата, разплатят се с властта, ковача, попа,даскала или въобще затворят годината като пари. Празника идва с това да дадат и на тези които нямат за да могат да изкарат със семейството си до пролетта. С годините казваше, властта премести финансовото приключване през последния месец на годината. И така ...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хихихи..

    12 5 Отговор
    А къде има и ще има най-много фойерверки,сеща ли се някой?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Варна

    3 8 Отговор
    Светът нетрябва да бъде пасивен, винаги публичност трябва.
  • 9 Скйк

    28 7 Отговор
    Който има с кого и за какво нека празнува... за мен това е просто пореден ден.
  • 10 В расия

    6 18 Отговор
    Не посрещаме нова година ,оставили сме го на украинците
  • 11 Гост

    20 1 Отговор
    Нали знаете вица с извънземните … аа какво празнуват ? Планетата им е направила обиколка около слънцето..
  • 12 НикогаПовечеСДС-Чума

    9 7 Отговор
    На Нова година винаги се сещам какъв прекрасен живот бихме живяли, ако ги нямаше на този свят такива,като Драгалевския Ай дук,Ал Фашагата,Коня,Преродената Пастирка,Сулю Пасито,Цвъки Молитвената закуска, Асфалт паша,приличащият на мравояд Бойкикиев и разни други българоубийци,предатели и англо-краварски лакеи,и блюдолизци, ако ги нямаше и световните терористи -ФАЩ и Ингилизия,на които слугуват.Ако ги нямаше и к....неф-медиите,като"Факти", например.