Last news in Fakti

6 Януари, 2023 17:16 3 157 3

Телескоп в Чили засне възхитителна СНИМКА на съзвездието "Змия"

  • телескоп-
  • чили-
  • съзвездие змия-
  • снимка

Рефлекторният телескоп "VISTA" е заснел най-ясната до момента снимка на съзвездието "Змия"

Телескоп в Чили засне възхитителна СНИМКА на съзвездието "Змия" - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската организация за астрономически изследвания в южното полукълбо обяви, че телескопът в Чили е заснел най-ясната до момента снимка на съзвездието "Змия", съобщи ЮПИ.

Съзвездието дължи името си на древните гръцки астрономи. Формата му прилича на змия.

Съзвездието е каталогизирано заедно с 300 други от американския астроном Стюарт Шарплес през 50-те години на 20-и век. Формално носи името мъглявина Sh2-54.

Рефлекторният телескоп ВИСТА (VISTA), базиран в Чили, разкрива нови детайли за това съзвездие. "Мъглявините представляват облаци от газ и прах, от които се раждат звездите. Телескопите позволяват на астрономите да идентифицират и анализират небесните тела до най-малките подробности. Разработихме инфрачервена технология, за да научим повече за Вселената", се казва в съобщение на обсерваторията.

Използването на инфрачервена светлина позволява да се проникне под гъстите облаци от прах. Новите снимки показват звездите, които досега са били невидими.

Това ще даде възможност на учените да видят какво се случва в т.нар. детски градини за звезди и как се формират звездите, се казва още в съобщението, предава БТА.

Проектът на обсерваторията обхваща дълъг период от време с многократно наблюдение на голяма част от Млечния път с цел изучаване на звездната еволюция.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лидер

    3 1 Отговор
    Много съм възхитен тази вечер с сигурност нема да мога да заспа

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 красота

    7 0 Отговор
    Невидима частица сме във Вселената, вместо да се радваме на живота и да има постоянен Мир,все някой някъде някого убива