Last news in Fakti

10 Януари, 2023 13:57 1 877 8

27 години е средната възраст, на която хората стават родители

  • родители-
  • бебе-
  • деца-
  • проучване-
  • изследване

Увеличава се възрастта, на която майките раждат за пръв път

27 години е средната възраст, на която хората стават родители - 1
Снимка: Shutterstock

Средната възраст, на която хората са се сдобивали с деца през последните 250 000 години, е 26,9 години. Освен това възрастта на бащите е систематично по-висока (средно 30,7 години) от тази на майките (средно 23,2 години), пише БГНЕС.

Това е основният извод от ново проучване на американски учени, първото по рода си, обхващащо толкова дълъг период от време, относно човешката еволюционна история по въпроса за продължителността на човешкото поколение.

Предишните оценки стигаха до 45 000 години назад и включваха и двамата родители, без да се обръща внимание на разликата между двата пола.

Изследователите от Университета в Индиана, ръководени от професора по компютърна биология Матю Хан, които публикуваха в списание „Science Advances“, установиха, че разликата във възрастта между бащите и майките постепенно се е свила през последните 5000 години. което се дължи главно на факта, че възрастта, на която жената става майка за първи път, непрекъснато се увеличава (понастоящем тя се оценява на 26,4 години средно в международен план).

"Установихме, че можем да предскажем възрастта, на която хората имат деца, по видовете ДНК мутации, които предават на децата си", казва д-р Хан.

ДНК на децата, наследена от родителите, съдържа около 25 до 75 нови мутации. Видът на мутациите при децата зависи от възрастта на бащата и майката.

В допълнение към увеличаването на възрастта на майката, когато тя ражда първото си дете, изследователите установяват, че възрастта на родителите не се увеличава с постоянна скорост от миналото до наши дни, а изглежда е намаляла преди около 10 000 години поради увеличаването на населението на Земята, което съвпада със селскостопанската революция и възхода на цивилизацията.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трясъ

    18 1 Отговор
    На 14-15 години е средната възраст, на която ония от маалата стават родители.

    Коментиран от #7

  • 2 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Неква боя, некъв цвет! ХАХХАХАХ
  • 3 Бу Бу

    11 2 Отговор
    Някак не мога да повярвам. Първо: 250 000г. назад във времето. Второ: допреди няколко стотин години средната продължителност на живот е била под 50г. А родителите са били тийнейджъри.
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    РОДИТЕЛСТВОТО е ОТГОВОРНОСТ ГРИЖА ПОДКРЕПА а
    ДЕЦАТА са СВЕТЛИНАТА на ЖИВОТА за тава
    СВЕТЪТ е ВЕЧНО БЛАД
    ОБИЧАЙТЕ се и бъдте ОБИЧАНИ
  • 5 Бебча

    0 1 Отговор
    Не е ли ВЕЧНО МЛАД?
  • 6 Циганка съм

    1 2 Отговор
    Айй измръзна ми с тоз дица,за ко ми е туй дите номер 10 ,нища
  • 7 Калпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "трясъ":

    А на 27 стават дядо и баба
  • 8 Рошко

    2 0 Отговор
    А при обратните каква е средната възраст за първо бебе, например тротинетката скоро ще става ли родител