Last news in Fakti

12 Януари, 2023 18:37 60 026 30

Посочиха най-глупавите и най-умните породи кучета

  • порода-
  • кучета-
  • най-глупави-
  • най-умни

В изследването са участвали 13 породи кучета

Посочиха най-глупавите и най-умните породи кучета - 1
Снимкa: Shutterstock

Учени от университета в Хелзинки във Финландия проведоха проучване, което да посочи кои са най-умните и най-глупавите породи кучета. Резултатите от изследването са публикувани в Nature Scientific Reports.

В изследването са участвали 13 породи кучета. Учените провели серия от десет когнитивни и поведенчески теста. Те изследвали способността на кучетата да разчитат човешките жестове, да решават проблеми и да запомнят информация. Учените анализирали резултатите от тестовете на хиляди кучета от различни породи. Това е най-голямото лабораторно изследване, провеждано някога върху интелигентността на кучетата.

Изследваните породи включвали бордър коли, белгийска овчарка, английски кокер шпаньол, немска овчарка, голдън ретрийвър, лабрадор ретрийвър и кучета от редица смесени породи. Един от тестовете бил с цел да се установи колко независими са кучетата. Кучетата трябвало да разберат как да стигнат до храната, скрита в запечатана кутия.

Според резултатите от тестовете белгийската овчарка се оказала най-умната порода кучета. Тя спечелила 35 от 39 точки. Кучетата от тази порода често се използват от полицията. Следващото най-високо ниво на интелигентност показало граничарското коли, което се счита за пастирска порода. Бордър колито събрало 26 точки. Третото място останало за кучетата Ховаварт, които събрали 25 точки.

Изследователят Сара Джунтила каза, че повечето породи имат своите плюсове и минуси. Например лабрадор ретривърът се оказва много добър в разчитането на човешките жестове, но по-зле в решаването на пространствени задачи. Някои породи, като шотландската овчарка, отбелязват приблизително еднакъв брой точки във всички тестове.

Най-"глупавите" от изследваните породи са лабрадор ретрийвърите. Те постигнали най-нисък резултат в опитите за решаване на проблеми и инхибиране. Експертите обясниха, че това не означава, че не съществуват по-глупави породи. „Всички породи кучета, избрани за изследването, са много интелигентни. Все едно да вземеш извадка от нобелови лауреати и да сравниш интелигентността им“, каза професор Стенли Корен от канадския университет в Британска Колумбия. Целта на изследването, казва той, е да осигури по-задълбочено разбиране на това какви са специфичните за породата черти на кучетата, а не да идентифицира най-глупавото куче.

В същото време най-глупавата порода кучета, според предишното изследване на професор Корен, публикувано през 1994 г., е афганистанската хрътка. По време на тестовете те слушали лошо и не разбирали нови команди. Следващите породи след нея по отношение на интелигентността тогава се оказаха басенджи, булдог и чау-чау.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 94 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    97 17 Отговор
    Някой да знае защо в студиото на Стани богат всяка вечер вкарват стадо овце с намордници? Хора няма ли?

    Коментиран от #5

  • 2 адаша

    117 6 Отговор
    Белгийската овчарка не е много умно куче. Три партии шах играем с нея и сме реми!
  • 3 плевен

    74 2 Отговор
    Че то на същия тест може да бъде подложен екипа от аФтори. Марето и Събка ще са шампионки.

    Коментиран от #7

  • 4 Механик

    57 7 Отговор
    А някакво инфо за интелигентността на някои от 33-те пола има ли? Щото ако някъде трябва да се прави такова изследване, то е именно там, в скандинавието и около него.
  • 5 Механик

    55 13 Отговор

    До коментар #1 от "???":

    Нормално е. Такива "формати" са направени за шилета/овце. Шилета ги посещават, шилета ги гледат, шилета пращат СМС-и, шилета ръкопляскат. А както знаем в последните 3 години, немислещото шиле, винаги и задължително е с масчица. Носи я дори когато е само в колата.
  • 6 Софиянеца

    14 17 Отговор
    По вярно куче от Булдог няма не се отделя от стопанина , а като отвориш обявите издирва се ще разбереш най лесно кои са глупавите породи.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 1222

    54 2 Отговор
    Интелигентността при котките не е изследвана, защото тях никой не може да ги накара да решават задачи.

    Коментиран от #9

  • 9 Мяу Бау

    46 5 Отговор

    До коментар #8 от "1222":

    Котките просто са си решили задачите, преди да им бъдат зададени, защото не очакват някой " двукрак роб" да им казва какво да мислят и правят. Що се отнася до кучетата– щеше да е безкрайно интересно от научна гледна точка те да задават въпросите за тестовете, а " учените" да отговарят.
  • 10 Славена

    21 0 Отговор
    Желая някой кавалер да ми подари куче. Обичам кучетата, ще съм грижовна и всеотдайна стопанка 😘😛😘

    Коментиран от #11

  • 11 Мяу Бау

    60 2 Отговор

    До коментар #10 от "Славена":

    Приюти и сайтове за бездомни душици колкото щеш. Ако наистина се интересувате, посетете такова място, разгледайте, но много внимателно преценете възможностите си. Кученцето или котенцето ще Ви изберат, даже по– скоро взаимно ще се харесате и изберете. Помнете Най– Важното– това е живо същество, а не играчка за ден– два! Ако наистина Сте готова за такава мисия– Успех!!!

    Коментиран от #12

  • 12 Славена

    19 3 Отговор

    До коментар #11 от "Мяу Бау":

    Благодаря за полезната информация ♥️. Ще проуча😘😛😘

    Коментиран от #17

  • 13 Мяу Бау

    42 1 Отговор
    Преценете добре– финансови възможности ( животинките трябва да ядат качествена храна, предназначена за тях, а не остатъци от Вашата, нуждаят се от ветеринарна грижа– ваксини, обезпаразитяване и т.н.), пространство– в къща или апартамент Сте, свободно време– ако вземете куче, трабва да го разхождате 2 пъти дневно, Вашето здравословно състояние (евентуални алергии) и мн. др. неща. Ако наистина се решите, ще имате най – верния другар в живота и най– обичащото Ви същество.
  • 14 Васик Атанасова

    40 1 Отговор
    Глупостта е присъща на хората а не на кучетата !
    Кучетата с времето заприличват на стопаните си !
  • 15 Чичо

    15 2 Отговор
    Но не посочиха най-глупавите и най-умните хора за да не станат за да не се окажат сред първите.
  • 16 Спас безделника

    23 4 Отговор
    Най глупавата порода е Финландска учена. Тестът за интелигентност бил счупен още при сравняването на гладно и сито куче!
  • 17 Петър

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "Славена":

    Славена от кой град си може да измислим нещо
  • 18 Злобен

    20 2 Отговор
    60 години гледам куче. Най - умното определено беше доберман (женски) разбираше 50 думи точно. Произнесени с заблуждаващ тон на говора.
  • 19 НА БОЙКО КУЧЕТАТА СА НАЙ - ТЪПИ !

    24 15 Отговор
    КАТО НЕГО !
  • 20 Бозар

    20 4 Отговор
    "Граничарско коли" .... ?!? Ех, Венелино, ех, Мисирко ....
  • 21 Факт

    15 1 Отговор
    Няма по-умно и изобретателно куче от дакела - моят например ловеше полски мишки с помощта на мръсни чорапи, а имаше и огромен набор други "изобретения" за краткия си 8-годишен живот...
  • 22 И. БАЙ ГЛУПАВОТО КУЧЕ, ЖИВОТНО

    16 1 Отговор
    ИЛИ БУБУЛЕЧКА Е ПО УМНО И ХИТРО ОТ БЪЛГАРИНА. ЗИМАТ МУ ЗЛАТОТО ЗА 1 ПРОЦЕНТ ГОДИШНО А НАВСЯКЪДЕ Е 40 ДО 50 ПРОЦЕНТА.
  • 23 Живанши

    13 8 Отговор
    Много собственици на лабрадори все си бутат кучетата по социалните мрежи, все едно отглеждат паднал ангел. Доста неприятно ми е да гледам такива хора. Разбира се има нормални собственици, но тези дето са баш кучкари са чиста проба хора с психически разтройства. Аз имам неприязън към лудите кучкари от детството ми. Когато си играхме пред блока като дечица, тичахме наляво-надясно като нормални деца, една кучка захапа мой приятел, при което му разкъса крака до степен - висящо парче месо. Това за моята децка душица беше тотален шок и ме напълни със страх. Тогава кучкарката на блока обвини нас, децата, че сме си играли там където не трябва... За това сега гледам на радикалните кучкари като нехуманни личности и са ми крайно противни.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Г. Георгиев

    7 0 Отговор
    Защо статията Ви е озаглавена "Посочиха най-глупавите и най-умните породи кучета". Според изследването са подбрани само интелигентни породи. Кои са глупавите?
  • 25 Детска, не децка.

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Живанши":

    Детска, не децка.
  • 26 Георги

    5 0 Отговор
    Аз имам Лабрадор,е няма такова куче всеотдайно и много любящо като тях.Така че не ми говорете глупости че са най глупавите,май тия дет правят тестовете са по глупави
  • 27 Хомосапиенс и Неандерталците

    1 0 Отговор
    Хомосапиенс и Неандерталците да двете кучешки породи . Общото е , че и двете породи могат само да лаят и да хапят когото си пожелаят ...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ЧУДОМИР

    3 0 Отговор
    Всяко куче без значение от породата е уникално зависи от гените и обучението
  • 30 Кучкар съм от

    1 0 Отговор
    35 г. Имал съм различни породи. Най- интелигентното ми куче беше ротвайлер. С невероятни инстинкти и съобразителност. Разбираше ме само с поглед.