Last news in Fakti

18 Януари, 2023 17:05 2 852 19

Япония: по-добре куче, отколкото дете

  • кучета-
  • деца-
  • куче-
  • япония-
  • животни-
  • котки-
  • зайци-
  • домашни любимци

Ниската раждаемост се превръща в огромен проблем за Япония

Япония: по-добре куче, отколкото дете - 1
Снимка: Shutterstock

Мини роклички, диспенсъри за вода, здравословни закуски, всякакъв вид каишки - и зайци, които можете да галите в скута си. Генки и Канако са особено развълнувани от последното и вземат на ръце пухкави зайчета, за да ги галят със зареяни в далечината погледи.

Животните са сладки, а преживяването е приятно, казват двамата в един глас. Двойката, на 40 и 35 години, има котка вкъщи, но няма дете: "Не беше съзнателно решение - това, че имаме домашен любимец, не означава, че не искаме деца", уверяват те. Във всеки случай Канако смята, че да обичаш домашен любимец е същото като да обичаш дете.

100 евро на месец за куче

В случая с Мина това наистина изглежда така. Нейното кученце ши-тцу вече е добре екипирано: "То има нашийник, шапка, дрешка с пришита кучешка каишка върху нея и рефлектор.”

То лежи удобно на няколко възглавници в кучешката си количка, покрито с пухкаво одеяло. Ако кученцето е жадно, Мина натиска пластмасовата бутилка на количката и интегрираната купа започва да се пълни с вода. "Месечно харча около 10 000 йени за кучето си", казва Мина. Това е около 70 евро, с което Мина остава под сумата от 100 евро, колкото собствениците на кучета в Япония харчат средно на месец за домашния си любимец

На самотните родители им е по-трудно

Тази японка гледа куче от 14 години. 36-годишната жена няма партньор и въпросът с децата не стои пред нея. "Не съм омъжена и затова нямам деца. Разбира се, че едно дете отнема повече време, отколкото един домашен любимец”, казва тя.

Да си самотен родител не е опция за повечето японци. В консервативната държава самотните родители срещат огромни трудности - не само финансово, но и в социално отношение. Но и много жени не са склонни да напускат работа след раждането, както все още се очаква от тях.

Хироюки и Аяко имат домашно прасе - и дете. Те смятат, че семействата се нуждаят от повече финансова подкрепа: "Изкуственото оплождане трябва да се разшири още повече в Япония и да стане напълно безплатно", си пожелават те.

Япония вече е постигнала напредък в това отношение, но все още има пречки. Един от проблемите е, че процедурите често не са успешни заради напредналата възраст на жените.

Първо куче, после може би и дете

На 30 и 27 години Хана и Тацуя са в най-подходящата възраст за деца. Но засега двамата са избрали забавна двойка кучета, които возят в количка в една изложбена зала: "По-вероятно е да си вземеш куче, отколкото дете. Това малко прилича на отглеждането на дете", уверяват те. Въпреки това двойката също би искала да има потомство в някакъв момент.

Такуму и Нозоми все още не са стигнали дотам. Двамата са на 28 и на 25 години и са двойка, но все още живеят отделно. Нозоми вече има куче и казва, че то се отглежда много по-лесно от дете: "Специално търсех апартамент, в който да се настаня с куче. Същото е и с моите приятели, има много хора, които живеят сами с куче.”

Правителството на Япония иска да увеличи раждаемостта

И двамата казват, че за да могат да раждат деца първо трябва да се увеличат заплатите. Министър-председателят на Япония Фумио Кишида също смята така. В действителност обаче в миналото заплатите по-скоро са се понижавали, отколкото повишавали. До юни правителството иска да представи нов план за увеличаване на раждаемостта и се надява, че тогава повече японци ще решат да имат дете, а не домашен любимец.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    36 6 Отговор
    Джапанките са огледалното отражение на дойчовците - крясъци,арийци,самураи,най-най-най,а сега и двете племена са посмешището на света..Япония стана колкото 10 големи детски градини в Китай..И целува с упоение ръката,която пусна двете бомби през 1945...
  • 2 Под феса има Ум

    41 4 Отговор
    То само в Япония да беше! Я погледнете по-близо в България, какво става! Като излезеш в градският парк, младите камо кучета разкарват! И кое от кое по-модерно накичено! Питам една млада девойка защо гледаш куче вместо дете,а тя ми отговаря - моите родители цял живот се трепаха за един апартамент и накрая и пенсия не можаха да видят, аз да не съм луда да отглеждам роби за тази продънена държава...... Който иска роби да си ги роди и отгледа!?!? Направо ми падна чейнето и ококорих очи като фар!!! Така разсъждава половината свят!!!

    Коментиран от #5, #6, #8, #11, #19

  • 3 Ироничен

    18 2 Отговор
    100+ милиона са много за островна територия колкото 3 Българии, много планини и гол камънак.
    Прекалено е тясно, средно семейство японци живее в апартамент колкото наша гарсониера. По-лесно е да си купиш кола, отколкото гараж или паркомясто. Да си се бутат, не им искам голямата работа.
  • 4 Нова

    17 7 Отговор
    Как наричаме майката на кученцата? Това са жени с психически отклонения. Продадох една количка за куче, която ми бе попаднала, едва не се избиха за нея. После бутат количките и говорят с кучето и го питат дали му харесва храната и тн

    Коментиран от #7, #18

  • 5 Санчо

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Под феса има Ум":

    Че какво от това ,което е казала момичето не е истина! За голямо съжаление,,само вижте накъде вървим Росител1 и Родител2,които даже не могат да запишат пола на детето!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сила

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Нова":

    ГАНЬОООООООО, ОДИ ВАДИ КРЪСТО НА МЪЖКОТО ОРО...... БУЛГАР, БУЛГАААААААР
  • 8 Сила

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Под феса има Ум":

    Излез в Столипиново и си вдигни ченето..... и това са БЪЛГАРИ, по документи
  • 9 Раданч Татлъту

    11 0 Отговор
    По -добре прасе отколкото дете!🐷🐷🐷🥳🤡👍
  • 10 Асен Софтуера

    8 0 Отговор
    По-добре страпоняк, отколкото натурален.
  • 11 Ти скоро ползвал ли си здравната система

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "Под феса има Ум":

    Не дете да имаш , ами ще ти си отще и ти да си се раждал!

    Коментиран от #14

  • 12 Японците са умни!

    19 5 Отговор
    Който прави и ражда деца, няма акъл за 5 сотинки! Цял живот ядове и накрая пак ще пукнеш като куче. Гледам ги старците в Лидъл, прегърбени, едвам ходят, да пазаруват!
  • 13 арабско сиганче

    8 6 Отговор
    Кучета, котки, гейове, джендъри и ялови бели хора ще помогнат за демографската ни пообеда!
  • 14 Малийййй,

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ти скоро ползвал ли си здравната система":

    колко си умен, ама баба ти и дядо ти ще те пребият бе!
  • 15 Тиква

    11 4 Отговор
    Айде пак се започна с простотията на Доче Веле. Факти? Няма ли кой да Ви напише една смислена статия?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Под феса има Ум

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нова":

    Това е едната сдтрана на монетата! Погледни и от другата страна! А тази друга страна показва че, живота на тези млади хора е бил Ад, тоест те нищо хубаво не са видели от свой те семейства който цял живот са работили за чуждо щастие! И за това не искат да повтарят живота на родителите си! Това е нелицеприятната истина за това общество и тази цивилизация, превърнала Планетата в концлагер!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: