Last news in Fakti

14 Януари, 2023 20:42 3 815 5

Калкулатор показва каква е вашата "сърдечна възраст"

  • калкулатор-
  • сърдечна възраст-
  • тест-
  • здраве

Тестът е предназначен за хора между 30 и 95 години

Калкулатор показва каква е вашата "сърдечна възраст" - 1
Снимка: Shutterstock

Грижата за сърцето и предотвратяването на редица инфаркти и инсулти става все по-значима тема през последните години. Все повече такива случаи се наблюдават, а грижата за здравето и сърцето е от основно значение.

Досега лекарите трябваше да предлагат специализирани лекарствата само на пациенти с 10% или по-висок риск да получат инфаркт или инсулт в рамките на десетилетие. Но знаете ли дали сте изложени на риск да бъдете поразени от някоя сърдечна болест?

Калкулаторът на NHS за сърдечна възраст пита хората за тяхната възраст, тегло и височина, както и за основна информация за кръвното налягане, холестерола и историята на заболяванията им, пише DailyMail. Тестът, достъпен на уебсайта на организацията, е предназначен за хора на възраст между 30 и 95 години, пише vesti.bg.

Ако се интересувате от възрастта на сърцето си,

Можете да направите теста ТУК

Инструментът помага на хората да предвидят възрастта, на която е вероятно да развият сърдечно заболяване през следващите 10 години, след като се вземе предвид проста информация за начина на живот, включително ръст и тегло.

От потребителите се изисква да въведат основни данни, включително възраст, ръст, етническа принадлежност, тегло. Също така се взема предвид кръвното налягане, ако е известно, нивото на холестерола и дали някога са се нуждаели от лекарства за високо кръвно налягане.

Освен резултатите, калкулаторът предоставя и здравни съвети за кръвното налягане, холестерола и теглото въз основа на предоставените данни.

Предишни проучвания са установили, че статините, лекарства използвани за лечение на холестерол, предотвратява един инфаркт или инсулт на всеки 50 души, които го приемат в продължение на пет години.

Обикновено на хората се препоръчва да променят начина си на живот, за да намалят холестерола си, като например да подобрят хранителния си режим и двигателните си навици, да ограничат консумацията на алкохол и да спрат да пушат. Това помага и за здравето на сърцето ни.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор
    БЛАГОДАРЯ за ИНФОТО госпожа НАЙДЕНОВА

    Коментиран от #2

  • 2 ШЕФЕ,

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    При теб и мен с о.м.и. ....вече е късно....за нас ...песента на юръп...финално броене☝

    Коментиран от #3

  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 5 Отговор

    До коментар #2 от "ШЕФЕ,":

    ВСЯКО нещо си ИМА и ЛОГИЧЕН КРАЙ господине
  • 4 ай-ти-го-свърши-специалист

    6 1 Отговор
    "Application error: a client-side exception has occurred (see the browser console for more information)."

    Страотно уеб-приложение, да не го е писал гуруто жълтопаверник Божанков?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.