Last news in Fakti

16 Януари, 2023 13:49 3 319 7

Пет причини да спрете да пиете кафе следобед

  • кафе-
  • следобед-
  • здраве

То има редица негативни ефекти върху организма и здравето

Пет причини да спрете да пиете кафе следобед - 1
Снимка: Shutterstock

Когато следобед усетите, че нямате енергия, изтощени сте от дългия работен ден, а все още ви остават часове, докато се приберете вкъщи да си починете, едно от нещата, които ви спасяват, е чаша топло ароматно кафе. Кафето следобед ви дава енергия и отваря очите ви, когато клепачите натежават.

Кафето следобед обаче има редица негативни ефекти върху организма и здравето, които може би не усещате веднага. С течение на времето редовното пиене на кафе в следобедните часове може да има силно отрицателен ефект върху организма, пише az-jenata.bg.

Ето кои са петте причини да спрете да пиете кафе следобед.

1. Повишава нервността

Следобедното ви кафе може да е причината за това да сте по-нервни, напрегнати, избухливи. То може да помогне за получаване на прилив на енергия, но този ефект бързо спада след това. На негово място се появява раздразнителност и повишена възбудимост на нервната система. Кофеинът е стимулант, който внезапно ви кара да се чувствате ободрени, но скоро след това този пик спада и на негово място идва нервността.

2. Нарушения на естествения ритъм на тялото

Кофеинът стимулира централната нервна система. Това помага за повишеното внимание, концентрация, памет и работоспособност. Но кофеинът в следобедните часове на деня може да повлияе негативно на съня, като го направи по-неспокоен, може да имате трудности в заспиването, възможно е да се появят нощни събуждания. Дълбокият сън е нужен на организма и мозъка за извършване на редица функции, за намаляване на стреса, за нормализиране стойностите на кръвното налягане. Следобедното кафе може да наруши механизмите на съня.

3. Повишено отделяне на урина през нощта

Сънят се нарушава и по още един начин вследствие на следобедното кафе и това е честото уриниране през нощта. Кафето е диуретик, който ускорява отделянето на урина. Ако го пиете в късните следобедни часове след 15 часа следобед, това може да ви накара да ставате често през нощта, а сънят ви ще бъде крайно нарушен.

4. Нощно изпотяване
Нощното изпотяване не е характерно само за жените в менопауза. То може да се случи по много причини, една от които е прекомерната консумация на кофеин, особено в следобедните часове. Според изследване от 2015 година, цитирано от livestrong.com, нощното изпотяване може да се влоши още повече именно заради консумация на следобедно кафе.

5. Нощен глад или преяждане

Кофеинът има свойството да потиска глада в рамките на 30 минути до 4 часа в зависимост от индивидуалните особености и начина на хранене на отделните хора. След преминаване на този период обаче съществува предпоставка за внезапен силен глад, който създава условия за преяждане. Късното пиене на кафе може едновременно да ви накара да се събудите през нощта и да усетите силен глад.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    ДРЪН ДРЪН ЯРИНА.

    Коментиран от #7

  • 2 Мое мнение

    12 2 Отговор
    Първата причина поради която можете да спрете да пиете кафе следобяд е, че ....нямате кафе.
  • 3 Соваж бейби

    7 2 Отговор
    Няма причина която да ме откаже от навика да пия кафе от сутрин до вечер ,с години без странични проблеми от описаните и още куп митове които не са написани в статията.Освен ако някой торнадо не ме отвее в пустинята и нямам кафе в наличност .Но пък е възможно да срешна някой бедуин да ме почерпи ,когато се прибера в къщи ще му пратя пари и кашон с кафе,може и кафе машина стига да намери къде да я пусне , няма да забравя добрината.
  • 4 компромисно

    6 1 Отговор
    От горчив опит споделям - спирането на следобедното кафе широко отваря вратите за следобедната рИкия........вЕрвайте ми !!!
  • 5 Минго

    5 0 Отговор
    Когато пиеш 40 години кафе, на кой да вярваш, на себе си или на некой списвач?
  • 6 убавец

    1 0 Отговор
    От обяд съм на бира.
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    МЕНТЕ не ОБИЖДАЙ ЗАСРАМИсе