Last news in Fakti

20 Януари, 2023 12:58 2 079 4

Откриха нова колония императорски пингвини в Антарктида чрез сателитна СНИМКА

  • лед-
  • ледници-
  • ледове-
  • антарктида-
  • пингвини-
  • императорски надпис-
  • колония

Заради бързо топящите се ледове през последните години императорските пингвини са застрашени, понеже съществуването им зависи от ледниците

Откриха нова колония императорски пингвини в Антарктида чрез сателитна СНИМКА - 1
Снимка: Shutterstock

Нова колония на императорски пингвини е открита в Антарктида с помощта на технология за сателитно картографиране, предаде ДПА, като цитира британски учени. С нея общият брой на известните места за размножаване на този вид пингвини край бреговата линия на Антарктида става 66, съобщиха от Британския антарктически институт.

Мястото е идентифицирано по петна от гуаното на пингвините - кафяво на цвят и лесно забелязващо се на фона на снега и скалите. Колонията обитава Западна Антарктида и в нея има около 500 императорски пингвина, допълва БТА.

Учените са анализирали изображения от сателитната мисия "Copernicus Sentinel-2" на Европейската комисия.

Д-р Питър Фретуел, водещ автор на изследването, каза, че макар откритието да е "вълнуващо", колонията е малка и се намира в регион, силно засегнат от скорошната загуба на лед. Императорските, които са най-големите от осемнадесетте вида пингвини и са високи около 1,2 метра, се нуждаят от морски лед, за да се размножават. Те обитават райони, които са много трудни за изследване, защото са отдалечени, недостъпни и много студени, като температурите падат до минус 60 градуса по Целзий, обясниха експертите.

В последните 15 години изследователите от Британския антарктически институт търсят нови колонии, като разглеждат сателитни изображения за гуано от пингвини. Половината от известните колонии са открити чрез сателитни изображения, казват учените.

Императорските пингвини са уязвими от загубата на морски лед, който се очаква да намалява заради климатичните промени.

Последните прогнози сочат, че при сегашните тенденции на затопляне 80 на сто от колониите ще изчезнат до края на века, предупреждават британските специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гугльо - опит за автор

    0 2 Отговор
    Откриха нова колона

    колона или колония?

    Коментиран от #3

  • 3 плевен

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гугльо - опит за автор":

    За звездата от Факти няма разлика между "колона" и "колония".
    Остава да разберем коя от двете думи й е понятна.
  • 4 раз

    0 4 Отговор
    Откриха нова колона императорски пингвини в Антарктида-нещо,като колоните на императорския дворец до фонтана "Ди Треви" в Рим.