22 Януари, 2023 20:57 4 129 9

Мостът "Голдън Гейт" ужасява пътуващите по него след ремонт (ВИДЕО)

  • мост-
  • голдън гейт-
  • дъжд-
  • звуци-
  • явление

Призрачни звуци се чуват от моста, когато вали и има силен вятър в околността

Мостът "Голдън Гейт" ужасява пътуващите по него след ремонт (ВИДЕО) - 1
Снимка: Shutterstock

Мостът Голдън Гейт е висящ мост през пролива, който свързва град Сан Франциско и южния окръг Марин, САЩ. Строителството на моста започва през 1933 г., а четири години по-късно е открит тържествено.

Този мост е една от местните атракции, но напоследък се превърна в проблем за местните жители и шофьорите, минаващи по него. Факт е, че водачите на автомобили все по-често чуват зловещи звуци, които структурата "пее", особено във ветровити и дъждовни дни. Шофьорите отбелязват, че това не е изолиран случай и вече са забелязали цяла поредица от странни шумове, подобни на "дишане на призрак", уточнява Glasnews.bg.

Но не само шофьорите, но и местните жители, живеещи в близост до моста, са обезпокоени от тези "вой", допълва IFL Science. Хората твърдят, че трябва да слушат този "писък", когато вятърът се засили.

Смята се, че „призрачният вой“ е започнал да се чува за пръв път през 2020 г., след като мостът е бил ремонтиран. Тогава са поставени допълнителни защити от силни ветрове чрез добавяне на парапети с по-тънки дъски от преди. Местните власти също отбелязват, че подобен ход е бил необходим и за предотвратяване на самоубийства.

Малко след реконструкцията стана ясно, че това има някои нежелани странични ефекти - слаби ветрове от 35,4 km/h или повече, духащи от север, създават нисък тон, докато ветрове от 43,5 km/h или повече произвеждат обратното - създават " вой" при по-високи честоти. В момента основният проблем е по-ниският тон, тъй като той "басира" най-далеч, но заедно създават някаква страховита "серенада", която звучи доста често.

За щастие, инженерите вече са започнали работа по опитомяването на този „призрачен вой“. Учените преместиха парапета в аеродинамичен тунел, за да разберат как се създава звукът и да намерят начин да предотвратят появата му.

Инженерите предполагат, че най-обещаващият план за "укротяване" на виенето е поредица от U-образни скоби, които ще бъдат поставени във всеки край на всяка лента - това трябва да наруши преминаването на въздушния поток и да предотврати бученето. Учените са провели предварително проучване, резултатите от което показват, че тези скоби могат да намалят "мостовия вой" със 75%.

Инженерите отбелязват, че това решение ще стане по-малко забележимо за потребителите на моста, няма да повлияе на стабилността му в дългосрочен план, но ще струва кръгла сума - около 450 хиляди долара. Планира се работата да приключи през първата половина на 2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Илиев

    11 0 Отговор
    Да им имам проблемите.
  • 3 Край

    5 1 Отговор
    Това мосте е едно нищо пред моста на Чанаккале.
  • 4 ТОЯ „ ВИЕЕ”..👻👻

    5 9 Отговор
    КРИМСКИЯ „ПУШИ”....🚬
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Аре нема нужда

    5 4 Отговор
    Пе.ераска работа.Сан Франциско Световната столица на извратените.
  • 7 Прайд Дън

    4 1 Отговор
    Да го боядисат в цветовете на дъгата 🌈 и никой няма да смее да мрънка, щот ще го обвинят, че не е толерантен и е заспал!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ганю

    0 0 Отговор
    щом се чува звук значи създава вибрации няма да издържи много