Баклава с патладжан, шоколадови бонбони с ракия, близалки с билки, които са афродизиак, лютеница с ягоди, бяха само част от креативните вкусотии, които показаха в сряда студенти от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.
Уникалното изложение Food Innovation Exhibition е част от техния практически изпит за завършване на обучението им. Освен собствени иновативни продукти, младите хора трябва да впечатлят изпитващите и с идеите си за реализацията им на пазара.
В оценяването им участват шеф Хю Бутен, директор на Института, доц. Мая Иванова, ръководител на катедра „Туризъм“ в учебното заведение, ас. Ирина Петкова, програмен директор на програма в стратегическия академичен партньор на ВУМ Cardiff Metropolitan University. В оценяването участват външни професионалисти от кулинарния сектор.
Нашата национална напитка е ракията, но няма бонбони с нея, разказа за БТА създателят на иновативния шоколадов продукт "Българско сърце" Мариян Радославов.
Той използва за двата си вида бонбони гроздова и кайсиева ракия. В тях има и стафиди, сушени кайсии и карамел. Радославов уточни, че прави всичко на ръка и поради тази причина смята да предлага продуктите си чрез онлайн магазин.
Владислав Коротков от Казахстан се представи с близалки, с ефекта на афродизиак. Разкри, че в тях има мурсалски чай, лавандула и други български билки. Има ефект от употребата им, с усмивка разказа Коротков и допълни, че продуктът му е здравословен и затова може да се предлага освен в биомагазини, и в аптеките.
Имран Мустафа, която е родом от Силистра, представи два вида баклава – с шоколад и патладжан, и с моркови. Рецептата за традиционния турски сладкиш е променена, дори корите са направени по различен начин, посочи младата кулинарка. Разказа, че майсторлъка си е наследила от семейството ѝ. Мечтата ѝ е да отвори сладкарница в родния си град, където да предлага продуктите си.
С веган кисело мляко от царевица се представи Киара Мартинова. По думите ѝ продуктите са подходящи за вегетарианци и вегани, в тях няма глутен или добавена захар. Тя планира да предлага "киселото мляко", в което всъщност няма мляко, но пък е допълнено с бъз или малини, в биомагазините.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 честен ционист
Коментиран от #3, #4
09:17 26.01.2023
2 безделници
09:18 26.01.2023
3 Не бе Дончо
До коментар #1 от "честен ционист":
Да го измислят за вас, щото албанците ще ви издат!09:19 26.01.2023
4 И отново
До коментар #1 от "честен ционист":
Нещастния мъкъдонец навсякъде компетентен!09:19 26.01.2023
5 Каката
09:24 26.01.2023
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 инж технолог по хранене
09:30 26.01.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Механик
До коментар #6 от "муцунка":
Поздравления за "изискания" вкус!09:34 26.01.2023
10 Механик
09:35 26.01.2023
11 Фашист
09:37 26.01.2023
12 зреене
09:41 26.01.2023
13 Да, да
09:51 26.01.2023
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Ехаааа
15:07 26.01.2023