Last news in Fakti

26 Януари, 2023 09:13 1 116 15

Близалки с нетрадиционни вкусове представиха български студенти

  • близалки-
  • вкусове-
  • кулинарни-
  • варна-
  • студенти

Студенти от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна показаха своите творения на кулинарно изложение

Близалки с нетрадиционни вкусове представиха български студенти - 1

Баклава с патладжан, шоколадови бонбони с ракия, близалки с билки, които са афродизиак, лютеница с ягоди, бяха само част от креативните вкусотии, които показаха в сряда студенти от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт (ВУМ) във Варна.

Уникалното изложение Food Innovation Exhibition е част от техния практически изпит за завършване на обучението им. Освен собствени иновативни продукти, младите хора трябва да впечатлят изпитващите и с идеите си за реализацията им на пазара.

В оценяването им участват шеф Хю Бутен, директор на Института, доц. Мая Иванова, ръководител на катедра „Туризъм“ в учебното заведение, ас. Ирина Петкова, програмен директор на програма в стратегическия академичен партньор на ВУМ Cardiff Metropolitan University. В оценяването участват външни професионалисти от кулинарния сектор.

Нашата национална напитка е ракията, но няма бонбони с нея, разказа за БТА създателят на иновативния шоколадов продукт "Българско сърце" Мариян Радославов.

Той използва за двата си вида бонбони гроздова и кайсиева ракия. В тях има и стафиди, сушени кайсии и карамел. Радославов уточни, че прави всичко на ръка и поради тази причина смята да предлага продуктите си чрез онлайн магазин.

Владислав Коротков от Казахстан се представи с близалки, с ефекта на афродизиак. Разкри, че в тях има мурсалски чай, лавандула и други български билки. Има ефект от употребата им, с усмивка разказа Коротков и допълни, че продуктът му е здравословен и затова може да се предлага освен в биомагазини, и в аптеките.

Имран Мустафа, която е родом от Силистра, представи два вида баклава – с шоколад и патладжан, и с моркови. Рецептата за традиционния турски сладкиш е променена, дори корите са направени по различен начин, посочи младата кулинарка. Разказа, че майсторлъка си е наследила от семейството ѝ. Мечтата ѝ е да отвори сладкарница в родния си град, където да предлага продуктите си.

С веган кисело мляко от царевица се представи Киара Мартинова. По думите ѝ продуктите са подходящи за вегетарианци и вегани, в тях няма глутен или добавена захар. Тя планира да предлага "киселото мляко", в което всъщност няма мляко, но пък е допълнено с бъз или малини, в биомагазините.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 8 Отговор
    Да измислят и хляб с вкус на кюфтета, че ви чака голям глад.

    Коментиран от #3, #4

  • 2 безделници

    5 0 Отговор
    А дъвка с косъм не искат ли?
  • 3 Не бе Дончо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Да го измислят за вас, щото албанците ще ви издат!
  • 4 И отново

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Нещастния мъкъдонец навсякъде компетентен!
  • 5 Каката

    3 0 Отговор
    от снимката кърти!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 инж технолог по хранене

    4 0 Отговор
    баклава – с шоколад и патладжан,,,,,,,,,,НЕ,БЛАГОДАРЯ,ЯЖТЕ СИ Я!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Механик

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "муцунка":

    Поздравления за "изискания" вкус!
  • 10 Механик

    4 0 Отговор
    Комбинацията от вкус на патладжан с халва е невероятен. Ако мум него се добави и аромат на непрано бельо, съвсем ще сме актуални.
  • 11 Фашист

    1 0 Отговор
    За по бързо очистване.
  • 12 зреене

    3 0 Отговор
    Непраното женско бельо повече привлича от патладжанената баклава.
  • 13 Да, да

    1 0 Отговор
    Те традиционните вкусове ги знаят.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ехаааа

    0 0 Отговор
    Браво Вени ! Страхорна снимка си барнала! Близалки само за теб! Уникална си!