Last news in Fakti

26 Януари, 2023 13:58 778 5

Учени планират да превърнат Земята в гигантска обсерватория

  • обсерватория-
  • земя-
  • планета-
  • мрежа-
  • изследване-
  • проследяване-
  • оптична кабелна мрежа

Чрез подобна мрежа може да бъде наблюдавано цялото земно кълбо в реално време

Учени планират да превърнат Земята в гигантска обсерватория - 1
Снимка: Shutterstock

Оптични кабели се простират през океаните и си проправят път под земята, за да обслужват нашите комуникационни системи, а учените смятат, че тази огромна инфраструктурна мрежа може да бъде използвана по друг начин: за наблюдение на земната повърхност отдолу.

По-конкретно, 1.2 милиона километра от съществуващите оптични кабели могат да се комбинират със сателити и други инструменти за дистанционно наблюдение, за да се наблюдава цялото земно кълбо в реално време, съобщава „Сайънс Алерт“.

Екипът, който стои зад идеята, предлага по този начин да се проследяват бури и земетресения, както и преминаващи през моретата кораби и китове. Мрежата може дори да се използва за откриване на повредени тръбопроводи, допълва БГНЕС.

"Това би могло да бъде глобална обсерватория, която да промени ситуацията в науките за океана и земята", казва геофизикът Мартин Ландрьо от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU).

Наблюдението ще се извършва чрез акустичните сензорни възможности на оптичните кабели. Всяко огъване на кабелите, причинено от звукови или действителни вълни, може да бъде уловено и интерпретирано, за да се измери движението.

Това беше демонстрирано от част от същия екип миналата година чрез проследяване на китове в Арктика. В продължение на 44 дни през 2020 г. учените успяха да засекат повече от 800 вокализации на китове чрез подводен кабел с дължина 120 км. Те също така са засекли голяма буря на разстояние 13 000 километра.

Всичко това става възможно благодарение на уредба, известна като Distributed Acoustic Sensing (DAS), и устройство, наречено „запитвач“. Запитващото устройство изпраща светлинен импулс по оптичния кабел, който след това открива и прецизно измерва всяко огъване.

"Тази технология съществува от дълго време", казва Ландрьо. "Но през последните пет години тя направи огромна крачка напред. Така че сега сме в състояние да я използваме за наблюдение и измерване на акустични сигнали на разстояния до 100-200 километра. И това е новото."

Има и ограничения: резултатите, получени от системата, съдържат много шум, а това означава, че е по-трудно да се отбележат сигналите, отколкото например при сеизмометрите. Тук се намесват други сензорни устройства като сателитите, които добавят допълнителен контекст.

Това е технология, която непрекъснато се усъвършенства. В момента DAS запитвачите не могат да "видят" компонентите в оптичните кабели, използвани за разпространение на сигналите, но изследователите работят усилено, за да преодолеят това ограничение. А екипът също така иска да подчертае, че неговата световна мрежа за наблюдение ще действа като допълнение към други системи, а не като заместител. Тъй като това окабеляване е толкова обширно, потенциалният брой на откритията може да бъде огромен.

"Експериментът с DAS сензори и наблюдение на китове показва напълно ново използване на този вид оптична инфраструктура, което води до отлична, уникална наука", казва Ландрьо.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гледайте Аватар

    5 1 Отговор
    Земята е сложна мрежа много преди учените да развият първата си сива клетка!Затова внимавайте какво правите защото всичко се записва някъде

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гледайте Аватар":

    ФАКТ е
  • 3 Министър на магията

    3 3 Отговор
    Ще хапвате ли бубулечки драги ми сънародници?Вече и по новините в телевизията ви го казват ама още не вярвате.Еврогеична директива било.Ще хапвате и хорце ще играете.
  • 4 истина ти казвам

    5 2 Отговор
    Ние,хората сме единственият вид който убива за удоволствие на тази планета Природата дисбаланс не търпи и ще ни унищожи! ВЕРВАЙТЕ МИ!
  • 5 Баба ти

    2 2 Отговор
    Тия учени що не си е..т ма...та за по-реална задача. Кой им разрешава на разни жидоорунгели като Били Гетца да експериментират с болния свят. Да се набутват сами в епруветките и си правят там уколите. ТЖидорептилът Били разболя целия свят с неговите лаборатории по ковид с прилепи и гущери. Господ да го тръшне скоро.