Last news in Fakti

26 Януари, 2023 15:15 3 972 12

Какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден?

  • кафе-
  • кофеин-
  • здраве-
  • негативни ефекти-
  • положителни ефекти

Еспресото е сред най-употребяваните напитки в цял свят

Какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден? - 1
Снимка: Shutterstock

Еспресото е най-популярната напитка след водата. То е сред най-употребяваните напитки в цял свят. Любимо е на милиони хора. Любителите на кафето започват деня си с чаша горещо кафе, а най-страстните му почитатели пият по няколко чаши на ден.

Известно е, че прекаляването с кафето може да има негативни ефекти върху здравето. Но също така е известно и че кофеинът е антиоксидант, който има положително влияние върху организма в малки дози.

Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

Еспресото може да ускори метаболизма

Според клиника Майо, кафето има свойството да ускорява обмяната на веществата благодарение на кофеина в него. Той стимулира кръвообращението, възстановяването на клетките и превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия, пише az-jenata.bg. Освен това спомага за захранването на мускулите с тази енергия, което прави обмяната на веществата по-бърза.

Стимулира отделянето на урина и дефекацията

Ако пиете кафе редовно и то по повече от една чаша на ден, очаквайте по-чести посещения до тоалетната. Кафето има диуретичен ефект, като стимулира отделянето на урина. Този ефект е положителен за пикочните пътища, тъй като спомага за намаляване на риска от инфекции в тях. Освен това кафето стимулира и движенията на червата, като това помага при запек, предизвиквайки редовно изхождане.

Може да причини подуване на корема

Един от негативните ефекти на кафето е подуването на корема. Кофеинът в големи количества може да създаде условия за образуване на газове, които причиняват усещане за тежест. Тези симптоми се увеличават, ако пиете кафето си със захар или прясно мляко.

Пиенето на кафе може да повлияе на съня

Ако пиете кафе твърде много или прекалено късно, това може да наруши съня ви. Кофеинът е стимулант, който влияе на нервната система, възбужда я и може да предизвика трудно заспиване и неспокоен сън през нощта.

Може да сте по-раздразнителни

Тъй като кофеинът влияе на нервната система и пречи на съня, това може да се отрази и на настроението ви. Възможно е да сте по-раздразнителни, избухливи, неспокойни, да имате промени в настроението, да се чувствате уморени.

Спортните ви постижения може да се подобрят

Редовното пиене на кафе може да подобри значително издръжливостта, нивата на енергия, мускулната сила, според проучване от 2021 година, публикувано в Journal of the International Society of Sports Medicine. Кофеинът подобрява аеробната издръжливост на клетките и мускулите, което се отразява положително при спортуващи хора.

Кафето може както да облекчи, така и да предизвика главоболие

Кофеинът има двуяко влияние върху механизмите, отключващи главоболие. Той може както да го предизвика, така и да го успокои. Неслучайно кофеинът присъства като активна съставка в редица медикаменти за облекчаване на главоболието. Той има болкоуспокояващи и противовъзпалителни ефекти поради антиоксидантната си природа.

Но кофеинът може и да причини главоболие, най-вече ако се употребява в твърде големи количества. Прекаляването с този стимулант може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и спазми в мускулите около черепа, както и до повишена възбудимост на нервната система.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 6 Отговор
    ПРЕДОЗИРАНЕТО с КАФЕ вдига кръвното има ОПАСНОСТ от инсулти и инфаркти
  • 2 Пич

    20 2 Отговор
    Странен въпрос ! Ако пиете кафе , естествено е , да е всеки ден !? Да не би да очакват , да го пием само за Коледа ?!

    Коментиран от #8

  • 3 Вазле

    4 2 Отговор
    Загащвам се като потурковица и хващам един кон за шнура
  • 4 Снайперист

    5 3 Отговор
    Любимата напитка на Фюрера.
  • 5 ристю

    9 5 Отговор
    Пиенето на кафе трябва да е умерено-1 или 2 кафета на ден. Толкозъ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Мбапе

    0 1 Отговор
    Вазле не ми отговаря на съобщенията казва , че съм негативен
  • 8 Роня

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Сега 5-6 кафета дневно пия..., а до 19-та ми година пиех 5-6 чаши билков чай с медец.

    Коментиран от #9

  • 9 Щом

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Роня":

    Се чувствате добре , всичко е наред. Когато бях на двадесетина , работех нощен барман , и бях стигнал 18-20 ! Много се фуках колко деяна , докато след две - три години се разтреперих като лист , така че , все пак внимавайте ! Налагаше се да го намалявам , с втора цедка , след като клиент си поръчаше. Толкова бях привикнал.

    Коментиран от #10

  • 10 Роня

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Щом":

    Странно🙂! Първата ми работа беше 1994 в кафене. Благодаря Ви за съвета. Старая се да не прекалявам все пак.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.