Last news in Fakti

2 Февруари, 2023 13:11 3 064 25

Княгиня Калина участва във фестивала "Сурва" в Перник

  • княгиня калина-
  • сурва-
  • перник-
  • симеон сакскобурготски

За първи път членове на последната царска фамилия на България посещават Международния фестивал

Княгиня Калина участва в Маскарадните игри "Сурва" 2023 г. Дъщерята на Симеон Сакскобурготски бе придружена от съпруга си Китин Муньос.

За първи път членове на последната царска фамилия на България посещават Международния фестивал, който се състоя при огромен интерес от петък до неделя.

Българската княгиня бе облечена в традиционна за шопския край носия, наречена сая.

Саята представлява дълга, разтворена отпред дреха, като предниците ѝ обикновено се закопчават в областта на гърдите. Изработени са или от едноцветна (черна, бяла, зелена) или пък от пъстра на ивици домашна тъкан. Препасана винаги с престилка, саята не се отличава от сукмана. Затова и в случаите, когато е от едноцветен плат, тя е украсявана като него – главно по пазвите.

Друга особеност на саичената носия е в престилката (скутаче) от ивична пъстра вълнена тъкан. Съшита е от два хоризонтално сложени плата с по-широки ивици, с килимени мотиви в двата края. Тази престилка е достатъчно широка да покрие цялата предница и бедрата отстрани.

В началото на XX век женската народна носия се сдобила с нов моден детайл, който се носи на гърдите – нагръдник, наречен още преклопче. Изаботва се от копринена или памучна плат с ярък цвят – червен, жълт, син и пр. Над преклопчето се носят редове жълтици или огърлици от мъниста.

Носиите от Шопския край са ярки и пъстроцветни. Дрехата на княгинята бе решена в червено и златно. Традиционната сая бе в черен вълнен цвят, а шевиците от Софийския край по деколтето и ръкавите ѝ бяха везани в алено.

Златните орнаменти пък са празнични и олицетворяват позицията на омъжената жена. Те са характерни също за шопския край и по-специално за Софийското поле.

Калина е петото, най-малко, дете на Симеон Сакскобурготски и негова единствена дъщеря. Аристократката е и най-свързана с България от цялото царско потомство – има български паспорт, говори езика и се премести със семейството си у нас, избирайки за свои дом двореца в царска Бистрица.

Обожава народни носии и влага елементи от традиционната по нашите земи дреха и в ежедневните си облекла. Усетът ѝ към стила я връща към българските корени, пише "Епицентър".

А любовта към носията е наследила от баба си, царица Йоанна Българска, която често носи широки бели ризи с народни мотиви. Големи почитателки на шевиците и на народните занаяти са също майка ѝ, доня Маргарита, и леля ѝ, княгиня Мария Луиза.Любовта към фолклора е семейна черта, има дори портрети, на които цар Фердинад I е облечен в шопски потури.

Оказва се, че живият огън на българщината, горящ в сърцето на Калина, донесе късмет на дружината от с. Равно поле, към която княгинята се присъедини по време на състезателното дефиле в третия ден на Международния фестила "Сурва" 2023.

Именно групата от елинпелинското село спечели в ожесточена битка с представителите на Силистра наградата на публиката в SMS гласуването по време на фестивала.

Тазгодишното издание на събитието, провеждащо се под патронажа на президента Румен Радев, е постигнало и своеобразен рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    29 4 Отговор
    Мадам Муньос пак се вре, като на всяка манджа мерудия. Гати му и котилото...
  • 2 БОЗА

    25 1 Отговор
    България Е Република...та "княгинята" да се разбере с "царица "Костадинка първо... ;-)



    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 3 Псевдоним

    18 1 Отговор
    Стои някак неестествено на фестивала.

    Коментиран от #21

  • 4 Хаха

    29 4 Отговор
    Са ще ми го изтриeтe ама прилича на една от планетата на маймуните
  • 5 Много е сладка..

    7 5 Отговор
    Ще и изям носленцето..
  • 6 Бахму

    25 2 Отговор
    Не и требе маска на тая принцеса
  • 7 А знаете ли че

    17 4 Отговор
    прадядо и Фердо го плющяха гвардейци от Перник? Ако не,четете Добри Ганчев бре!
  • 8 Просто гост

    23 1 Отговор
    Всеки ден за госпожата е Хелоуин и Сурва
  • 9 йхнкхйких

    13 1 Отговор
    мумията хахаха

    Коментиран от #13

  • 10 Ферещанов

    23 0 Отговор
    Тая мончова активност напоследък, не е на добре. Пак е намислил нещо зловещо...
  • 11 Зевзек

    12 1 Отговор
    Много е гнусна та брейй то бива ама чак пък толкова.
  • 12 Краси Марков

    18 1 Отговор
    ДС-атаката на Царчока и щерка му от зоопарка продължава. Някой им е обещал царския трон на България за Хасанчо.
  • 13 Статист

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "йхнкхйких":

    Мумията се завръща.
  • 14 Калина Украинката от бокал

    11 0 Отговор
    Бях най красивия украински кукер
  • 15 Симеончо Бургодчето

    20 0 Отговор
    Тези от тази фамилия по-скоро не трябва да се показват от срам а не да се навират пред очите на хората.
  • 16 Иван Дочев

    22 2 Отговор
    Саксофонски докара черната прокоба на България Бойко Борисов, като от мутрочалгар го направи главен секретар. После заграби държавни имоти, но и това му е малко.
    Заради дядото на Саксофонски още ни обвиняват за евреите от Гърция и Македония, а българите ги пребиват в Охрид - ония от клуба на т. нар. "цар Борис III". Те, наглите, обаче, пак царе ще стават!!!
  • 17 УРА,, УРА

    18 0 Отговор
    Значи започнахме да набутваме хора по медиите близки до НДСВ. Тия старчоци от тая партия на какво ли се надяват? Само те липсват сега на тоя политически бълвоч.
  • 18 Като кукер

    9 0 Отговор
    ли е участвала?
  • 19 Механик

    10 0 Отговор
    Какво значи "княгиня"? Кой и дава такава титла? Кой е цар на България, та имаме и князе?
    Последно, царство ли сме, колония на САЩ ли сме или и двете заедно?

    Коментиран от #20, #22

  • 20 Йоцо

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Този въпрос е добре да се зададе на вицепрезидентката ни от БСП Илияна Йотова, която не пропуска случай да нарече Симеон Сакскобургготски "Ваше Величество".

    Затова е прав колегата горе като казва, че отново ставаме свидетели на ченгесарска ДС-атака срещу българите и България, лансирайки ни едно пропаднало семейство търтеи от Испания.
  • 21 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Баш естествено си стои!Дори не се налага да слага маска-съвсем естествено плашило си е!
  • 22 копи пейст

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Механик":

    Симеон II е роден с титлата княз Симеон Търновски, син на цар Борис III и на царица Йоанна Савойска, брат на Мария Луиза Българска и престолонаследник на българския трон. От смъртта на цар Борис III на 28 август 1943 г. до 15 септември 1946 г. е цар на България (официално: Симеон II, Цар на българите), но поради ненавършено пълнолетие от негово име управлява Регентски съвет. Напуска страната със семейството си на 16 септември 1946 г. За пръв път се завръща на 25 май 1996 г. След завръщането си в България в политическия живот е познат като Симеон Сакскобургготски. Често е наричан Царя.

    Коментиран от #23

  • 23 БОЗА

    3 0 Отговор

    До коментар #22 от "копи пейст":

    Симеон е бил,докато е имало регенти...после,за да получи ЕГН става гражданинът Борисов...та така... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ох , аман

    3 0 Отговор
    Няма ли кой да им каже да спрат да бъдат за посмеши ..ще с изявите си. Знае се , че около тях се навъртат едни кифлички и лиз ...ачи в очакване на царски трапези. Така ли няма поне един с разум и малко достойнство да им подскаже да не се изживяват като народни любимци. Какво търси тази там. Имам чувството, че е не само с физически дефицит, а най- вече с дефицит в подкорието и не може да отчита вярно действителността.