Last news in Fakti

16 Февруари, 2023 15:57 4 981 2

Причините за поява на тъмни кръгове под очите

  • очи-
  • тъмни кръгове-
  • тъмни кръгове под очите-
  • причини

Дерматолог посочва защо се появяват тъмните кръгове под очите и как можем да се отървем от тях здравословно

Причините за поява на тъмни кръгове под очите - 1
Снимка: Shutterstock

Нека бъдем честни: събуждането с тъмни кръгове не е особено приятно. Но пък това е нещо, с което милиони хора се сблъскват всяка сутрин. За щастие д-р Кортни Рубин дава ценни съвети за тъмните петна и обяснява повече за тях пред Byrdie:

"Тъмните кръгове са често срещан проблем сред моите пациенти, както мъже, така и жени".

Въпреки че множеството статии в интернет могат да ви накарат да повярвате, че един-единствен подход ще помогне за лечението на всички тъмни кръгове, Рубин посочва, че има безброй фактори, които допринасят за появата им, и разбирането на всеки от тях е ключът към това да се отървете от тях веднъж завинаги, пише Флагман.

"Важно е да установите кои са най-важните фактори, които допринасят за това, за да можете да определите най-добрия вариант за лечение", обяснява тя. Вижте всички фактори, които причиняват тъмни кръгове под очите, за да сте по-добре подготвени да ги третирате, когато се появят.

Остаряване

Най-голямата причина за видимостта на тъмните, вдлъбнатини под очите се дължи на естествената загуба на обем в областта на лицето. "Под окото се намира специална възглавничка от мека тъкан, наречена SOOF (suborbicularis oculi fat)", обяснява Рубин. "С течение на времето тази възглавничка от тъкани се свива и спуска, което води до намаляване на естествения обем на зоната под окото и до образуване на сянка. Това е една от най-честите причини за тъмните кръгове."

Нещо повече, тя посочва, че с напредването на възрастта деликатната кожа, покриваща тази област от тъкан, също е склонна да губи колаген и еластин, което води до изтъняване на кожата и още по-очевидна загуба на обем и сенки.

Д-р Реза Тиргари казва, че с намаляването на обема под очите и изтъняването на кожата, по-дълбокото капилярно легло става по-забележимо, поради което зоната под очите изглежда по-тъмна с възрастта. "За щастие, това може да се коригира лесно и бързо със специфични дермални фълъри, които са направени за тази цел", казва той, като отбелязва, че ако това е вашата цел, е особено важно да се обърнете към лекар, който има умения и опит с процедурата.

Дехидратирани сте

Загубата на обем обаче не се случва само с възрастта. "Не забравяйте, че водата съставлява около 60% от човешкото тяло", казва Рубин. "Ако сте сериозно дехидратирани, тъканите на тялото ви ще започнат да се свиват, включително кожата и деликатната тъкан под очите." Така че, ако сте, да речем, на 20 години, може би ще искате да преоцените консумацията на вода, преди автоматично да се насочите към козметични процедури. И ако установите, че пиете много вода, може би вината е в другите напитки, които консумирате. В края на краищата, както посочва Тиргари, кофеинът, алкохолът и други диуретици могат да доведат до дехидратация и да изискват още повече вода, за да се възстановят.

Не си осигурявате достатъчно сън

Това е още една доста добре известна причина за тъмните кръгове под очите. И за разлика от свързаната с възрастта загуба на обем, това може да се случи на всеки, който изпитва сериозен недостиг на сън. "Полезно е да заспивате по едно и също време всяка вечер, за да може собственият циркаден ритъм на тялото ви да свикне с редовния график и да се предотврати безсънието", казва Тиргари.

Напрягате очите си

Натоварването на очите не само уврежда зрението ви. Според Паркс това може да се отрази и на външния вид на очите ви. "Когато се мъчите да видите нещо и напрягате очите си, кръвоносните съдове се разширяват под кожата и се проявяват по-ясно като тъмни кръгове", обяснява той и отбелязва, че може да е полезно да проверите зрението си, за да избегнете по-нататъшно напрягане и в резултат на това потъмняване.

Имате контактен дерматит

Като се има предвид колко тънка е кожата под очите, Рубин посочва, че това е особено деликатна зона за хората с контактен дерматит (известен още като дразнене от продукти за лична хигиена). "За съжаление, дерматитът може да остави след себе си следвъзпалителни промени, които допринасят за появата на тъмни кръгове, наречени следвъзпалителна хиперпигментация, добавя тя. "Най-добрият начин да се преборите с нея е да се справите с причината за дерматита."

Имате сезонни алергии

Алергиите често оказват влияние върху външния вид на очите.

"По принцип възпалението от алергичен конюнктивит (алергия, засягаща очите), заедно с честото триене и търкане на сърбящата очна област, може да доведе до спукани кръвоносни съдове и синини", обяснява тя. "При зарастването на синините остава пигментиран хемосидерин (компонент на хемоглобина), който причинява тъмни следи под очите." Дори и без разтриване обаче околоочното възпаление, което се свързва с алергичния конюнктивит, е достатъчно, за да предизвика следвъзпалителна хиперпигментация само по себе си, според Рубин.

Съпътстващо медицинско състояние

По-малко вероятна причина за тъмните кръгове е да имате съпътстващо заболяване. "Съществуват състояния като анемия, синдроми на малабсорбция, неправилно хранене, недостиг на витамини, хипотиреоидизъм и някои метаболитни синдроми, които също могат да доведат до тъмни кръгове под очите", казва Тиргари. "Ако те продължават да се появяват дори и при лечение, винаги е добре да направите обстоен преглед и да си направите изследвания при вашия личен лекар."

Просто е заложено в гените ви

В крайна сметка, ако никоя от другите причини не е в сила, вината може да е във вашите гени.

"Сред най-разпространените и, за съжаление, най-трудните за лечение причини е просто генетиката (това се нарича периорбитална хиперпигментация)", обяснява Паркс. "Винаги има неща, които можете да опитате, за да маскирате появата на тъмни кръгове, като например кремове за очи, които включват кофеин, ретинол, водорасли, хиалуронова киселина и други"


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арда без филтър

    1 6 Отговор
    От цигарите, само русофили от старо време пушат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.