Last news in Fakti

18 Февруари, 2023 17:06 1 931 16

Ускореното разширяване на Вселената се дължи на свръх масивни черни дупки

  • черна дупка-
  • черни дупки-
  • свръхмасивна черна дупка-
  • тъмна материя-
  • космос-
  • вселена

Огромните черни дупки са източник на тъмна материя, която съставлява 68% от познатата Вселена

Ускореното разширяване на Вселената се дължи на свръх масивни черни дупки - 1
Снимка: Shutterstock

Свръхмасивни черни дупки са причинителите на разширяването на Вселената, сочи изследване, което предлага решение на "един от най-големите проблеми в космологията".

Сравнявайки свръхмасивните черни дупки през деветте милиарда години космическа история, астрономите са открили следа, че хищните чудовища, които се крият в сърцата на повечето големи галактики, могат да бъдат източник на тъмна енергия - мистериозната сила, която съставлява 68% от познатата Вселена и предизвиква нейното ускорено разширяване. Изследователите публикуват своите открития на 2 февруари и на 15 февруари в две статии в The Astrophysical Journal и The Astrophysical Journal Letters, предава БГНЕС.

"Ако теорията се потвърди, това ще доведе до революция в цялата космология, защото най-накрая имаме решение за произхода на тъмната енергия, която озадачава космолозите и физиците теоретици повече от 20 години", казва в изявление съавторът Крис Пиърсън, астрофизик от лабораторията Rutherford Appleton Laboratory (RAL) във Великобритания.

През миналия век астрономите откриха, че Вселената се разширява с все по-бързи темпове. Това беше изненадващо, като се има предвид, че гравитацията, действайки сама по себе си, би трябвало да се очаква бавно да смачка космоса в събитие, известно като Големия срив. За да обяснят несъответствието, учените предположиха, че съществува нещо достатъчно мощно, за да противодейства на гравитацията, и да изтласква всичко във Вселената все по-далеч едно от друго. Те нарекоха това нещо тъмна енергия.

Но за да може тъмната енергия да обърне хода на космическия колапс, тя трябва да присъства в такива огромни количества, че да съставлява по-голямата част от Вселената. Досега обаче тя не е била забелязана никъде.

Откритие

Сега новите изследвания изглежда са открили ключ към това как работи скритото явление. Двата екипа сравняват масите на черните дупки в центровете на две групи галактики. Едната група е млада и отдалечена, със светлина, достигнала до нас от девет милиарда години назад, докато по-близката и по-стара група се намира само на няколко милиона светлинни години. Астрономите установиха, че в цялата Вселена гигантските черни дупки са се раздули до размери от 7 до 20 пъти по-големи, отколкото някога са били - чудовищен растеж, който не може да се обясни просто с това, че черните дупки поглъщат звезди или се сблъскват и комбинират една с друга.

Вместо това изследователите предполагат, че черните дупки растат в крак с Вселената - преодолявайки силите, които смазват звездите и поглъщат светлината в ядрата им, с хипотетичен вид тъмна енергия, наречена вакуумна енергия, която ги кара да се разширяват все повече навън. И по някакъв начин те повличат със себе си цялата тъкан на космоса.

"Това е наистина изненадващ резултат. Започнахме да разглеждаме как черните дупки растат с течение на времето и може би сме намерили отговора на един от най-големите проблеми в космологията", казва в изявлението си съавторът Дейв Клемънс, астрофизик от Имперския колеж в Лондон.

Ако разширяващата се тъмна енергия наистина се крие в ядрата на черните дупки, това ще разреши две отдавнашни загадки, пред които е изправена общата теория на относителността на Айнщайн, която описва как гравитацията влияе на Вселената в големи мащаби. Първо, това би обяснило как Вселената не е в колапс поради голямата и повсеместна сила на гравитационно привличане и, второ, би премахнало необходимостта от сингулярности (безкрайно малки точки, в които законите на физиката се нарушават), за да се обясни работата на тъмните сърца на черните дупки.

"Всъщност казваме две неща наведнъж: че има доказателства, че типичните решения за черни дупки не работят в дълъг, дълъг времеви диапазон, но че и имаме първия предложен астрофизичен източник на тъмна енергия", казва първият автор Дънкан Фара, астроном от Хавайския университет. "Това е първата наблюдателна статия, в която не добавяме нищо ново към Вселената като източник на тъмна енергия: черните дупки в теорията на Айнщайн за гравитацията са тъмната енергия“.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Теле

    9 2 Отговор
    НАСА:тез дупки са складовете за пачките на зелето

    Коментиран от #9

  • 2 емм

    6 1 Отговор
    Интересно,НАСА уж ни пази от астероиди,но ако черна дупка приближава земята,как ще ни спаси 🤣

    Коментиран от #5

  • 3 Госпожице Събина, не става

    4 4 Отговор
    дума за Големият срив, а за Големият взрив ! Вселената е на около 15 млрд.години, а не на 6 ! Още малко, ако се напънете..... по-добре недейте !
  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    Май, без Айнщайн нищо ново не можете да родите!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 милиционер

    4 0 Отговор
    Я ! аз пък рекох , че въглеродният ми отпечатък е виновен ! успокоих се !
  • 7 Неучен

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Ако някой от тия недоучили "учени" вземе да каже и в какво се раширява тая вселена - евала! Нали уж вселената е всичко, а се разширява в нещо, което е нищо, как може нещо, което е всичко да се разширява в друго нещо, което хем го няма, хем е нищо? Нещо теориите на "учените" за вселената лекинко понакуцват с всичките си крака!
  • 8 Читател

    6 1 Отговор
    Сабрина не пишете неща които не разбирате
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Разширяването на Вселенагта

    3 1 Отговор
    Се дължи на Украйна която е най голямата черна дупка.

    Коментиран от #12

  • 11 Именно

    1 0 Отговор
    Много некадърно описание!
    Пълно е с дупки и противоречия, без да обясни дори основната концепция на теорията.
    Тази теория всъщност противоречи на неща , които са установени вече доста прецизно.
    Не казвам, че е невъзможно да е вярна. Има предостатъчно мистерии, всяка от които може да обърне космологията на главата си.
    Но тая "статия" не дава никаква полезна информация.
    Напротив, само мъти водата с неточни и грешни твърдения.
  • 12 ВСУ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Разширяването на Вселенагта":

    добре раzширява черните ви дупки😁
  • 13 Тука има тука нема

    2 0 Отговор
    Елементи на периодичната таблица Вселената може да е пулсираща
  • 14 Светлина

    2 0 Отговор
    Черните дупки са магистралите на Предадамовите. Вселената не е една! Посредством черните дупки , Предадамовите се придвижват мигновено между галактиките , между вселените , или , в която и да е част на вселената. Конструирани са като вечен двигател , който се самозарежда с необходимата му енергия , посредством изяждане на пространството около тях. Черните дупки са само вход , но енергията им е толкова грандиозна , че може да разкъсат пространството , и да формират изход във всяка зададена дестинация. Виждали сте какво представляват изходите в нета - спирали , когато пътуват в пространство , и дупки , когато пътуват между вселените ! Тъй като черните дупки работят във всички посоки на пространствено - времевия континиум , посредством тях може да се пътува във времето. Тогава ( вижте в нета ) обекта просто се появява.
  • 15 Аре

    1 1 Отговор
    Брей много ги знайте тия работи бре. А пък аз знам, че нищо не знам.
  • 16 Чудо голямо !

    1 0 Отговор
    Някой ден ще сте прах в тази вселена.