Last news in Fakti

27 Февруари, 2023 05:17 1 554 2

Започват Великденските пости

  • великденски пости-
  • пречистване-
  • църква-
  • вяра-
  • традиции

Най-дългото пречистване на душата и тялото за всички вярващи

Започват Великденските пости - 1
Снимка: БНР

Великденските пости през 2023 година започват на 27 февруари – понеделника след Сирни Заговезни. Великият пост, наречен още Света Четиридесетница, продължава седем седмици и приключва ден преди православния Великден, който тази година се пада на 16 април, предаде БНР.

Самият Христос започва своята мисия към човечеството с 40-дневен пост, за да покаже на последователите си какво значение имат и въздържането, и лишаването от храна. Затова се смята, че постът е въздържание не само от животинска храна, но и начин за духовно извисяване и откъсване от злободнеието в материалния свят.

По примера на Иисус, който се оттеглил в пустинята, за да се оттдаде на чистата молитва към Своя Отец, човек посвещава мислите си на Бог и се опитва да достигне нравствената извисеност на Спасителя. Така пречистени чрез поста, хората придобиват отново онова, което са загубили заради непокорството на Адам и Ева - правото да вкусят от Божествената храна - Светото причастие (тялото и кръвта Христови) и да пребивават отново в Бога.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чилни бро

    5 2 Отговор
    Как така започват?Те в Бг не са приключвали постите за бедните хора а богатите не постят.
  • 2 Постиш,

    1 0 Отговор
    постиш дни наред - добре, разбирам, ама после (на другия ден Великден) се натъпчеш като прасе с каквото видиш. Това вече не го разбирам, огромна грешка - след глад тялото има нужда от време за захранване. Аз не спазвам постите, просто си постя от години и не чакам някой да ми казва кога и какво да правя.