11 Март, 2023 09:29 5 209 25

99-годишен от Троян продължава да шофира

  • марин папурков-
  • шофира-
  • 99-годишен-
  • троян

Папурков има книжка, заверена е до 2030 година

99-годишен от Троян продължава да шофира - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

На 99-години Марин Папурков от Троян продължава до шофира. Категоричен е обаче, че не пипа чашата преди да се качи зад волана.

"Имам книжка, заверена е до 2030 година. След това пак ще я заверя", каза пред NOVA Папурков.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 надарена кака

    4 19 Отговор
    Дреме ми на коприненитепрашки!
  • 2 ввв

    8 19 Отговор
    то същото , трябва след 70 год прес 3 месеца за медицинско

    Коментиран от #4

  • 3 Лего

    3 11 Отговор
    Папур и папурки.
  • 4 Киркор

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "ввв":

    Много си великодушен,може и на всяко първо число от месеца да предложиш.......
  • 5 Велик

    44 1 Отговор
    Всекиму подобно здраве!
  • 6 У шеф

    18 18 Отговор
    Освен предупредителните знаците за "млад водач" и "жена шофьор", трябва да въведат и знак за дърти шофьори.

    Коментиран от #8, #23, #24

  • 7 БеГемот

    32 2 Отговор
    На горе коментиращите само ще кажа :ще ви видим каква стока ще сте на 99 години ако ме разбирате на къде бия.....при средна продължителност на живота в България 74 за мъжете...
  • 8 Механик

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "У шеф":

    А за "безсмъртни" и най-вече, безтактни шофьори, трябва ли да има знак?
    Аз смятам, че трябва. Той ще изобразява трудовашка количка- просто, примитивно, тенекиено дрънкало.

    Коментиран от #20

  • 9 Николов Р.

    6 1 Отговор
    Папурко е от великото с.
    Врабево, а не от Троян.
  • 10 проблем ли е

    21 3 Отговор
    умението за шофиране или автоматизъм на реакциие се запазва в годините ,ако човекън е с акъла си и е добре физически - като имате предвид,че когато е карам шофьорския курс обучението е било 6 месеца и психотехническия изпит е бил задължителен за всички. може да се направи едно състезание между стари и нови шофьори,ще е интересно кой как ще се справи! а иначе - да, може след 65г със смяната на книжката да се минава и през един опреснителен курс или изпит предвид промените в правилнка и закона - иначе на кормуване няма да имат проблем повечето, които са в добра кондиция. А и възрастните не шофират толкова - ходят на пазар, на доктор,на гости,което е незначително в сравнение с по-младите. но в големия град и околностите му без кола няма как да се справят - пенсиите не стигат за таксита

    Коментиран от #19

  • 11 ха ха

    28 1 Отговор
    не забравяйте,че и вие всички критици неусетно и бързо ще остареете
  • 12 НРБ

    8 9 Отговор
    Това е безобразие, застрашава другите с бавните си реакции...там на село да си ходи до магазина, до нивата...жив и здрав да е, но по пътищата да не кара ! Трябва да има ограничения на възрастта за шофиране, иначе те не си преценяват възможностите...ето 2030 пак ще я завери....на 108 г ????? Имам 2 случая на близки с подобен проблем...на 90г с начална деменция едва със скандали взеха ключовете на колите на бащите си....видимо със забавени реакции, но с голям мерак да шофират !!

    Коментиран от #13, #15, #21

  • 13 Да случаите

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    с отклонение в психо-соматичния статус на чонек, трябва да бъде лишаван дори на сила от възможността да управлява мпс, но когато такина отклонения липсват, защо не да си управляват автомобилите. Нима управляващите "млади" с алкохол или наркотици, а често и в комбинация от двете са лезопасни за околните въпреки ниската възраст? Мисли преди да пишеш простотий.
  • 14 Наркос

    11 2 Отговор
    Доста сложен въпрос, има и инвалиди трета степен на по 80 зад волана... просто ще трябва да приемем факта, че като нищо ще бъдем ударени от такъв рано или късно , а той няма да може да покрие нито здравните, нито други разходи след инцидента.

    Коментиран от #16

  • 15 ами нали

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    затова е и медицинския преглед,дори и формален - деменцията, паркинсона се забелязват веднага! но не може да се лишават от кола годните да я управляват и им е необходима. може би е удачно да се изисква при смяна на книжка освен медицинското и удостоверение от джипито,че човекът наистина е в добро физическо и психическо състояние - нещо, което много често не може да се каже за по-младите! а най-дибре би било ЗА ВСИЧКИ при смяна на книжката да минават през задължителен психотехнически изпит!
  • 16 или

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Наркос":

    вие ще ги ударите - май за това не мислите! вижте статистиката на произшествията - колко от тях са причинени от възрастни и от инвалиди и ги съпоставете с тези от другите джигити - ще се изненадате неприятно от резултата!! шофирането на възраст зависи много от навиците в младостта, а преди с руските коли и в младостта на старците произшествията са били много по-малко, а подготовката на курса по-солидна - с психотехнчески изпит за всички категории, продължително обучение на теория, практика и устройство на автомобила, а не като сега за по някоя седмица или месец!
  • 17 Хан Ауспух

    10 1 Отговор
    По добре шофьор на над 100 от колкото 20 годишните ут.ре.п.ки!
  • 18 Циник

    6 0 Отговор
    Абе да е жив и здрав човек и да живее още дълго, ама само за миналата година двама такива възрастни шофери ми излизат почти под прав ъгъл на магистралата, карайки с 50 километра в час. Не че и една млада дама не го направи излизайки от Петрол ама това е друга тема. Идва едно време, когато човек е по-добре да ходи пеша.

    Коментиран от #22

  • 19 Циник

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "проблем ли е":

    Отговор на колегата: ами въобще не е така. Баща ми (лека му пръст) и един негов добър приятел и двамата бяха великолепни шофьори с дълги години безаварийно каране. След 70-тата им годишнина вече не беше така, и двамата бяха риск за себе си и за околните. На някои хора им идва по-късно, но на всички идва в един момент.

    Бащата на един колега е над 80, мозъкът му работи великолепно и си е запазил тънкото чувство за хумор... но през седмица връща колата ударена някъде. Възрастта, уви, не прощава на никого.
  • 20 аФтопилот

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    Не, те трябва да останат без книжка, а вероятно и без кола.
  • 21 Петър

    0 3 Отговор

    До коментар #12 от "НРБ":

    Грам не притежаваш критично мислене, значи според теб този човек е опасен за обществото защото шофира и управлява автомобил на 99 годишна възраст, но ти, не се замисли, че Байдън е на 80 години и управлява САЩ и Светът, според теб, това по безопасно ли е?
  • 22 Деций

    2 3 Отговор

    До коментар #18 от "Циник":

    То така,но бащата на мой близък, дългогодишен тираджия,караше на 86 г,и не защото му се,кара,а защото го боляха краката и трудно вървеше.Човека осъзнаваше възрастта си и ,че е загубил ,слух,зрение, рефлекс,и обща кондиция.Ходеше само до поликлиниката и до пазара.А този "младеж" много нагъл бе,имал книжка до 2030,и щял да я поднови!Предполагам,че си прави и планове за бъдещето ?То ред няма,но като ,че ли му е време да си ходи,щото другото е проява на лош вкус!
  • 23 Деций

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "У шеф":

    Те и без знаци си личат.Карат бавно,правят опашки особено ако първа кола зад него е някой смотльо,който за да изпревари трябва да вижда на два километра и да няма никой.За мен тези хора са опасни и са сигурна предпоставка за катастрофи.Пътувам пътя Плевен -Бяла,трафика се движи 120/130,излизам първа кола ,правя едно изкачване с лек ляв завой,изкачвам със скорост 140 ,и пред мен един дядо с бабата,пътуват с едно Москве,сложил на тавана един бидон,и във всичко това няма лошо,но пълзи с 60 и е по средата на пътя.От среща идва кола,едвам спрях,ако беше в лентата и ако следи движението,само леко минава в дясно и всичко е ок.Колкото гледам напред, толкова и на зад,така съм пропускал десетки мощни автомобили.Карането на автомобила е дарба , изкуство и интелект!Правилна преценка,на всички условия,Път,време, скорост на отсрещния, време необходимо за маневрата,и прочие.Възрстните хора са загубили тези умения,ако са ги имали изобщо някога.Нека си карат ,но до магазина или до болницата .На пътя като че ли не е много уместно!
  • 24 Тизе

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "У шеф":

    Си праз селяндурин бе ! Се таквия млади мришльовци правите белите по пъто ! Старите шофиоре бели не прават ! И на село понеделник требе да одите на психо , и наркотестове !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.