Last news in Fakti

17 Март, 2023 14:28 2 606 19

76% от българите страдат от проблеми със съня. Защо?

  • сън-
  • качество на съня-
  • недостиг на сън-
  • проблеми със съня

Притеснителен процент от българите се борят със стрес, който им пречи да спят добре

76% от българите страдат от проблеми със съня. Защо? - 1
Снимка: Shutterstock

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня. Всеки трети се събужда повече от два пъти на вечер, става твърде рано сутрин и рядко се чувства отпочинал. Най-честите причини за това са стрес (69%), преумора (46%), липса на физическа активност и напрежение на работното място (32%), сочат данните от ново проучване на агенция Прагматика и isleep, публикувани на kakspim.bg по случай Световният ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март.

Българите спят средно с половин час по-малко от препоръчителните поне седем, като качеството на съня се влошава с възрастта и проблемът е по-често срещан при жените - 36% от тях се събуждат повече от веднъж на вечер спрямо 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари.

Едва 12% от българите смятат съня си за отличен.

Според резултатите от проучването има силна взаимовръзка между качеството на съня и здравословното, психичното и емоционалното ни състояние, матрака, на който спим, както и храната, взаимоотношенията ни с хората около нас, настроението ни и ефективността ни през деня.

Близо два пъти по-често българите с проблемен сън изпитват притеснение, тревожност и физическа болка, сравнено с хората без проблеми със съня. Тъга изпитват само 18% от лицата с безпроблемен сън, докато при хората с проблемен сън тя присъства в 46% от случаите. Гневът присъства само при 12% от анкетираните без проблеми със съня, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно - до 39%. Апатията се среща при над една трета от българите с проблеми със съня, докато при тези без – само в 15% от случаите. Отчаяние изпитват 29% от лицата с проблеми със съня и само 8% от лицата без такива проблеми.

Според данните от проучването е налице взаимовръзка между множество хронични заболявания и проблемите със съня. Хората, които страдат от хипертония, тревожност, депресия и мигрена, имат по-често проблемен сън от здравите хора.

Над 60% от българите хъркат - за 22% това е нещо редовно, а 42% казват, че се случва само понякога. Мъжете хъркат близо два пъти по-често от жените (съответно 29% и 14%).

“Колко, при какви условия и къде спим са важни елементи от физическото и менталното здраве, които често са подценявани и носят сериозни последици върху всеки от нас. Да обръщаме осъзнато внимание на времето за сън и качеството му, което се определя от средата, е инвестиция и проява на истинска лична грижа", смята психотерапевтът Детелина Стаменова, която е консултант на проекта.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 9 Отговор
    Щото ръчкат телефоните по цяла нощ. Грешка голяма, после на другия ден дремят на раборните си места, па са зейнали за по-високи заплати. На база какво?

    Коментиран от #17

  • 2 Дрън дрън та пляс

    23 2 Отговор
    Всеки са чуди как ще закрепи следващия ден

    Коментиран от #5

  • 3 климакса

    7 6 Отговор
    Жените не спят добре с напредване на възрастта, защото припикват през 30 мин нощем.

    Коментиран от #14

  • 4 Хихихи..

    11 2 Отговор
    На Запад са 106%,споко..
  • 5 Гост

    3 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън та пляс":

    Чудят СА селяните. Останалите СЕ чудят
  • 6 ЕЛЕМЕНТАРНО УОТСЪН☝

    5 8 Отговор
    МОСКОФИЛИТЕ НЕ МОГАТ ДА ЗАСПЯТ
    ЩО ЦЯЛА ВЕЧЕР МИСЛЯТ ДАЛИ
    ЩЕ ИЗГУБЯТ ВОЙНАТА МОСКОВЦИТЕ🤔
  • 7 ¹19008е

    20 0 Отговор
    Не може да спим, защото мисля утре как да изкарам 20лв за да оцелея още един ден, и така всеки ден
  • 8 Цицерон

    17 0 Отговор
    Ами прибереш се от работа. Уж гледаш филм пък мислиш за заплатата, вноската по кредита. Ремонта на колата...и тнт. И се оказва че не си разбрал нищо от филма. Сипеш си ракия и гледаш тик Ток до 2 часа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Дарвин

    13 0 Отговор
    – Сутринта така ми се спеше, че взех и изпих едно силно кафе...
    – И сега как е?
    – Пак ми се спи, но по-енергично някак си...
  • 11 плюс минус

    15 4 Отговор
    Още в началото на ковида получих безсъние.
    Събуждах се, все още, към 2- 3 през нощта от ужас.
    Виновен за това, все още, е гологлавият "лекар"в генералската униформа от НОЩ, който всяка сутрин ни плашеше с чували за смъртници.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 защото са фалирали

    6 0 Отговор
    ама не искат да си го признят
  • 14 Да не забравим,че и

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "климакса":

    Простатата алармира😛
  • 15 ЕднаЧикия

    2 0 Отговор
    И отнасям плувката отмъ, към 2 пикая и продължавам Мантрата за заспиване еМайнатаИм на сички ! Помага
  • 16 Лечението

    2 0 Отговор
    е много движение през деня, малко храна, вечер чаша вино и ако може хубав секс.
  • 17 Мене

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    телефона и синята му светлина ме приспиват. Явно съм извънземна.
  • 18 смешно, но факт

    0 0 Отговор
    Ами добрият сън идва с доброто настроение.Как да се настроим добре,като през 15-20 минути рекламите са за лекарства, по всички ТВ канали банални певци и актьори, вместо да научиш нещо, оня готвач ти крещи в ефир, ергенът не може да избере една сред толкова жени, новинарските екипи ни заливат с отрицателни новини от държавни фалити до войната... Е, ако не изтъркате коментара ми, излъгал ли съм нещо.
    Ако допълня, че мъж и жена в разцвета на силите си спят в различни легла, не е от полова непоносимост , по-скоро от мисли за утрешния ден, че ако ме уволнят...
  • 19 Майчето Манолова

    1 0 Отговор
    Обадете ми се! Я успивам сички! Ше ви клъвна ейййй!