Last news in Fakti

23 Март, 2023 08:53 3 326 12

Актьори с тежки обвинения към директора на Народния театър

  • васил асенов-
  • мая новоселска-
  • васил василев-
  • директор-
  • народен театър „иван вазов”

"Това е един изключително посредствен човек, освен това е и много злопаметен, той е една малка душа.", казва Васил Асенов

Актьори с тежки обвинения към директора на Народния театър - 1
Снимкa: БГНЕС

Васил Асенов и Надя Новоселска са бивши щатни актьори по времето, когато Васил Василев (настоящ директор на Народен театър “Иван Вазов” бел.ред.) е бил главнокомандващ на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в град Плевен. Василев обаче ги принудил със заплахи да напуснат по взаимно съгласие. Те подписали и оттам нататък животът им потеглил в друга посока - на отчаяние и борба.

Пред ФрогНюз актьорите отправиха силно послание към Васил Василев.

“Знаете ли защо в нашата работа артистите се пропиват, посягат си, взимат наркотици? Защото често биват смазани от безпътицата, от липсата на надежда. Това, което направи Васил Василев с мен и много други хора е това, което се нарича морално престъпление в нашата професия. Аз доста време не излязох от вкъщи. Казах му, че нямам приятелка, няма дете, нямам семейство, единственото, което имам и в което вярвам, това е театъра.”, каза актьорът Васил Асенов.

“Никога няма да забравя реакцията на непосредствения човек от това, което аз казах. Има няколко неща, които артист на артист и театрал на театрал не бива да прави. Това е един изключително посредствен човек, освен това е и много злопаметен, той е една малка душа. И ако прочете или чуе моите думи, ще се сети, че някъде назад във времето е имало момент, с който е бил зверски несправедлив и е разрушил едни неща в един човек. Той ще запомни, че не всичко остава някъде там и се маха. Сашо не е единствен, има още много други”, допълни Асенов.

Актьорът сподели, че Василев му казал, че ако не подпише документите за напускане по взаимно съгласие, ще бъде уволнен дисциплинарно. Причината - 3 дни неявяване на работа.

“Всичко беше изфабрикувано по доста омерзителен начин. Човекът с достойнство и морал би дошъл при вас и би ви казал: “Виж какво, не те харесвам, не си моята кръвна група артист, да се разделим по живо по здраво”. В този случай аз не бих реагирал негативно, напротив даже бих му стиснал ръката. Но да ме тормозиш повече от година, две и накрая да изфабрикуваш подобно нещо, защото не ти давам повод да ме махнеш, това остава без коментар”, споделя Васил Асенов.

“Ситуацията, в която аз попаднах като един 30-годишен човек, който 5г.-6г. е работил в театъра, е безпътица, чудех накъде да поема. Едно такова действие в нашата професия предопределя съдби. Може да си кажеш, зарязвам тази професия, оттук нататък ставам плочкаджия. Можеш да продължиш да се бориш и да си кажеш, че ще търсиш реализация в друг театър.”

“Не знам дали си давате сметка, но един такъв театрален директор, без значение дали е в Плевен, или Ловеч, той предопределя съдби - творчески, на спектакли, на режисьори, на артисти и чисто човешки. Един такъв пост трябва да се заема от човек, който има принадлежност към тази професия, не да бъде чиновник. Василев е човек, който независимо дали ще бъде в Народния театър или ще реди паветата, ще прави маркетинг, за него няма значение. “

“Всичко, което ви казвам не е, защото искам да се направи нещо за мен, аз мога да направя достатъчно за себе си. Искам да ви кажа, че безскрупулността, с която можеш да предрешиш една човешка съдба е потресаваща в неговия случай. Има и по-страшни неща, които знам, че е извършвал, но не искам да говоря от името на други колеги, мога да говоря само за това, което на мен ми се е случило”, каза Асенов.

“Истинският театрал знае, че има неща, които не трябва да бъдат извършвани и той не си позволява да ги прави, не заради другите, а защото няма да бъде театрал в собствените си очи. Има една приказка: “Човекът на изкуството е по-малко вероятно да стане подлец, най-малкото защото знае, че е некрасиво”. Този човек не носи абсолютно никакъв театър в себе си.”, категоричен е той.

“Радваме се, че в крайна сметка се случва всичко това със Сашо, (наричам го така, защото е театрал). Във времето много от нас си казваха: “Как може един такъв човек като Василев да прогресира толкова много време?”. “Той се обгражда от едни хора, които му придават значимост и се чувства значим. Чудехме кога този човек в крайна сметка ще крушира. Той вече крушира! Аз знам, че е паднал, просто още не го знае. Васил Василев беше съборен с един прост флумастер от 50 стотинки.”

“Големият театрал и творец може да го направи с флумастер, не със записи и пресконференции, с медии, които ще те обслужват. В крайна сметка Сашо го събори с един флумастер”, подчерта Васил Асенов.

“Аз подозирам, че в разговор на четири очи, Сашо е прозрял какво нищожество е Василев. Съжалявам, не съм очаквал, че ще стана на толкова години и ще категоризирам някого, но Сашо е прозрял срещу какво чудовище се е изправил, какъв директор и какъв опонент е. Просто знам каква е неговата нетърпимост към малодушието и комплексарщината. Сашо и Васил са като олиото и водата, те не се смесват. Единият е едната крайност на тази професия, другият е другата.”

Докато Василев бил директор на Плевенския театър "Иван Радоев", тя била заплашвана, че ако не подпише документ за напускане по взаимно съгласие, няма да види сцена до края на живота си. “След като детето ми навърши 3 години и половина, извика ме и ми каза, че има страхотно предложение за мен. Разгледал е програмата и не може да ме разпредели в следващите пет години в нито едно представление, говорил е с много режисьори и те са отказали да работят с мен, което е пълна лъжа. И страхотното му предложение беше да подпишем документ за напускане по взаимно съгласие. Аз не исках да го направя и той ме заплаши, че ако не подпиша този документ, няма да видя сцена до края на живота си", каза Новоселска, която в момента не работи като актриса.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Той е една малка душа?

    10 1 Отговор
    Е хайде да я извадим!
  • 2 Ники

    10 5 Отговор
    Тия в тия театри няма да се оправят никога .. всичко е шуробаджинащина там тия дет са на директорите хора много си ги харесват .. а другите ги плюят .. тва е
  • 3 ХАХАХА

    6 10 Отговор
    Браво, браво, срещу колко паре се купуват такива "артисти", които като една друга пак срещу сребърници плюе по свой колега след 5 години? . Аз ако трябва да съдя сега работодатели от преди 20 години ,няма да излезна от съда,ама на мен не ми плащат да плюя по тях ,заради пари или кариера.
  • 4 Демократ

    7 15 Отговор
    Защо не го оставят този човек да си гледа работата и защо няма публичност на всичко добро,което е направил в театъра? Това с него много прилича на активно мероприятие на ДС, когато трябва по всякакъв начин един човек да бъде смачкан. Всички средства са в ход, сега Морфов изчезна, появиха се пострадали от Плевен артисти, защото режисьорите не ги избирали, а режисьорите си избират артистите за постановките, а не директора. Валери Йорданов нали щеше веднага да напусне, пък не го направи. Морфов като възразява срещу заповедта за уволнение, защо не е подал иск в съда?Самият той каза,че не я е чел,била 3 страници,ама бил уволнен,защото 3 дни не се бил явил на работа. Нещо много грозно и мръсно се разиграва. Какво творчество показва в момента Народния театър,какви полезни новости има, не се коментират, защото се дължат на Василев .
  • 5 плюс минус

    5 7 Отговор
    Простотията и пиячката ходи по хората.
    При някои е наследствена.
    Може да си талантлив, ама и много вулгарно невъзпитан.
  • 6 Боби

    11 5 Отговор
    Заспал народ сме. Седим от страни и чакаме нещо да се случи.
    НЕ! Отиваме хиляди хора, подкрепяме справедливоста заедно с артистите и Василев изчезва там от където е дошъл.
  • 7 Мармалад

    7 5 Отговор
    Бля,бля много думи и нищо по същество от двама които никой него е чувал защото "са много талантливи ама никой не ги гледа и разбира.Новоселска не е като другата дето всичко и играе.Как да държи на щат някой който не го искат режисьорите освен за нещо друго може би.Василев очевидно е добър директор увеличил им заплатите дал им свобода да играят салоните пълни плюят го на воля . Морфов дали би направил това като Василев не.Той също гони талантливи актьори защото имат позиция.А да не забравяме че това се случи заради Волен Сидеров а ги защити близък на БСП а ГЕРБ се възползваха от момента.Около Морфов винаги скандали и не е най великия режисьор.Преди него има много други .
  • 8 Псевдоним

    3 3 Отговор
    Три дни не се явявал на работа и бат Васко му направил предложение, на което не може да откаже ;)
  • 9 Един

    6 1 Отговор
    Във всеки театър има артисти които харесват директора,а други не.Тези които не го харесват гледат да го провалят и изгонят.Не мога да коментирам случая с тези артисти от Плевен,но случая с Морфов е вандализъм и издевателство над колеги от страна на режисьора.Василев дълго време гледаше да оправи нещата,но не стана.Явно групата която скача макар и малобройна с помощта на други техни колеги от други театри искат да сменят директора.Има съд, Морфов да си търси правата там,но ще загуби и затова сега скачат. Всички знаят неговият характер. Който и друг директор да сложат пак ще е същото.
  • 10 Васил Василев

    3 4 Отговор
    Е от Ловеч,омаскари плевенския театър и потегли към София,този п лешивия е маниак
  • 11 АНТ

    8 0 Отговор
    А защо В. Асенов не каже коя е причината за уволнението; три дни вместо да ходи на репетиции, господинът е ходил на протести, а е дал смешното объснение, че е нямал пари за билет за автобус.
  • 12 Иван

    6 0 Отговор
    Кой директор ще те търпи 3 дена да не ходиш на работа?Той пак е постъпил човешки,всеки друг на негово място би те уволнил дисциплинарно.В театрите е пълно с артисти които получават само заплати и не работят.Ако ги пипнеш почват да крещят и се обръщат към съюза да ги защитава.И директорите са виновни,като си взел тези хора на работа или си ги заварил ,трябва да им дадеш работа а не едни и същи да работят а други да седят.Като не стават някои артисти да им прекрати договора,а не за да не си имат неприятности им дават заплата и ги оставят на работа.Просто системата е грешна