23 Март, 2023 15:15 1 348 3

Как да спрем косопада с естествени средства?

  • косопад-
  • естествени съставки-
  • продукти-
  • здраве

Причините за падането на косата могат да бъдат много - генетични фактори, хормонален дисбаланс, стрес

Как да спрем косопада с естествени средства? - 1
Снимка: Shutterstock

Косопадът е състояние, което може да няма директно влияние върху физическото здраве, но може да предизвика нарушения в самооценката и емоционалния баланс. Причините могат да бъдат генетични фактори, хормонален дисбаланс, стрес, автоимунни заболявания, хранителни дефицити, както и някои инфекции на скалпа. Не всяко падане на коса е косопад. Нормално е да губим до 100 косъма на ден. В останалите случаи косопадът може да е по-леко до по-сериозно трайно състояние, което изисква определен терапевтичен подход.

Ето някои стъпки в грижата за косата и употребата на продукти с ценни съставки, които могат да помогнат за възстановяване на нормалния вид и растеж на косата:

Масажирането на скалпа може да се извършва едновременно с нанасянето на масла за коса или маска, което допринася за стимулиране на кръвообращението в него и това придава здравина на косъма. Масажът на скалпа допринася за стимулиране на функциите на клетките, които са разположени в основата на космените фоликули. Те имат важно значение за образуването на нови косми, за осигуряване на растежа на косата и нейното възстановяване. Ето защо е препоръчително да отделяме време за масаж на скалпа, тъй като това допринася за успокояване на стреса и напрежението, което, от своя страна, е допълнителна полза, особено ако косопада се причинява от емоционален дисбаланс. Важно е масажните движения да са кръгови и да извършват с върха на пръстите, без да се натиска с нокът.

Алое вера е друга ценна съставка в грижата за косата и превенцията на косопада. То има успокояващо действие за скалпа и допринася за подхранване на косата. Алое вера осигурява справяне с пърхота и отпушва запушените с прекомерно количество себум космени фоликули. Гел от чисто алое вера може да се нанася директно върху скалпа по няколко пъти на седмица.

Кокосовото масло съдържа мастни киселини, сред които лауринова киселина, която прониква в дълбочина в скалпа и понижава загубата на протеини от структурата на косъма. Това масло може да се нанася както преди, така и след измиване на косата. При коса, склонна към омазняване, е препоръчително да се нанася преди измиване и да се остави да подейства поне няколко часа. Нанасянето на кокосово масло с масажни движения върху скалпа стимулира растежа на косъма, омекотява скалпа и предотвратява накъсването.

Омега-3 мастните киселини имат ценно вътрешно действие за здравето на косъма. Те са богати на множество хранителни вещества и протеини. Приемът на Омега-3 чрез хранителни добавки, заедно с антиоксиданти, допринася за повишаване на гъстотата на косата и намалява косопада.

Хранителните добавки с джинджифил може да благоприятства растежа на косата чрез стимулиране на космените фоликули. Активните съставки в джинджифила имат ценни ползи за здравето на косата.

Друга важна част от грижата за косата е маслото от розмарин. То стимулира растежа на косата и осигурява превенция на мъжкия тип косопад. Маслото от розмарин може да се нанася с масажни движения върху скалпа съчетано с друго масло носител - например масло от арган или жожоба.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мани мани

    3 1 Отговор
    мажете косата с: витамин е, витамин а ... мажете я с мас, зехтин ... с яйца ... рициново масло ... кай му баба тенкю на тоя мани мани та да са мани от тука!
  • 2 Де да беше толкова просто

    2 1 Отговор
    Косопадът често означава липса на желязо, витамин Д, селен, цинк и биотин. Но трябва да се направи изследване на кръвта. То е платено. Здравната каса не ви плаща тези изследвания. Причините могат да бъдат и по-сериозни, органични. Причината може да бъде и силен стрес. Масълцата помагат много, но в корените трябва да се втрива леко масло, при това студено пресовано, първа преса. Може да не вярвате но нерафинираното олио, наречено още "шарлан" е доста добър вариант. В него има много витамин Е. Краищата може да се намажат с рициново масло. То е твърдо и гъсто и е трудно за намазване в корените. Останете няколко часа с тази маска на косата. После разградете мазнината с лимонов сок, разреден с малко вода - намажете косата. След 20 минути измийте с неагресивен шампоан. Косата ще заблести.
  • 3 От село

    0 0 Отговор
    Като започнем да си произвеждаме ния храната!