Last news in Fakti

18 Септември, 2013 14:42 7 392 0

10 предупреждения, които вещаят нездравословна връзка

  • съвети-
  • отношения-
  • любов

Знаците, които НЕ трябва да пропускате когато правите равносметка на взаимоотношенията си

Щастливи ли сте в отношения с партньора си? Често ли се ядосвате, плачете, сърдите се... чувствате ли се безсилни? Спорите ли за най-дребни неща? Добре ли се отразява тази връзка на живота ви като цяло? Ако отговаряте положително на тези въпроси или поне на някои от тях, то може би е време да се замислите дали отношенията с половинката ви са здравословни и водят напред.

Ето 10 предупреждения, които НЕ трябва да пропускате когато правите равносметка на връзката си.

1. Негативните емоции не преминават в положителни
Нездравословните взаимоотношения са изпълнени с негативизъм, който показва най-лошото в хората, а не най-доброто от тях. Унижението, критиките и обидите са примери за емоционално насилие и не трябва да бъдат толерирани. Никой не заслужава да бъде третиран по този начин и никога няма извинение за това, че тормози човека до него. Ако някой се държи с вас по този начин то той няма никакво извинение.

2. Вашият личен растеж не може да процъфтява в отношенията ви
Когато имате здрави взаимоотношения с партньора си те предлагат убежище за личностното ви израстване. Хората, които смятат, че техният личен растеж и щастие трябва да бъдат пожертвани за оцеляването на връзката често намират себе си в грешната част на тунела на любовта.

3. Чувствате се така, сякаш животът изтича от вас
Чували ли сте някога на емоционалните вампири? Тези непристойни личности процъфтяват, докато смучат жизнена енергия от другите. Ако имате усещането, че се намирате във връзка, която източва вашата енергия и ви кара да се чувствам изтощени, то тя рядко има щастлив край.

4. Той/тя не "разбира", че вината не е ваша
Ако сте се захванали с някого, който тенденциозно ви обвинява за своя гняв и проблеми, а вие хабите твърде много усилия и енергия, за да се защитите или да го накарате да разбере, то това е сигнал предупредителната ви лампичка да започне да свети. В крайна сметка, никой не може да намери смисъл в безсмислиците и никой не е отговорен за чуждите постъпки и провали.

5. Конфликтите и споровете по между ви не спират
Отношения, които са определени от конфликт, борба, обвинения и липсата на разбиране и прошка са обречени. Не забравяйте, че не е необходимо двама души да спорят, за да разрешат проблем, а неразумното поведение на другия никога не е извинение. Споровете са като капан без изход – колкото повече спорите, толкова повече затъвате в спорове.

6. Единият има по-голяма власт от другия
Има ли вашата половинка твърде много власт над вас, като оставим на страна силата на любовта? Сигурен знак за нездравословни отношения  е когато някой има повече власт над вас, отколкото самите вие имате над себе си. Не забравяйте, никой няма власт над вас, освен ако не му я дадете.

7. Да се нуждаеш от някого често се бърка с това да бъдеш влюбен
Внимавайте за признаци на ревност. Тези знаци в повечето случаи разкриват, че човекът до вас по-скоро има нужда да сте до него, а не ви обича. Ако любовта на някого зависи от фразата "какво можеш да направиш за мен" осъзнавайте, че може би за вас няма достатъчно място в отношенията ви. Ако липсва доверие във връзката ви, можете да сте сигурни, че това е предупредителен знак за още неприятности занапред!

8. Когато отборът губи той/тя се чувства изгубен
Хората, които си мислят, че са влюбени често се оказват по-скоро привлечени за момента. Откъде може да бъдете сигурни? Убедителен знак за това е, че когато времената станат трудни и на вас ви е трудно да продължите. Лесно е да бъдеш част от отбора на победителите, но живота не винаги протича гладко и точно тогава се появяват пукнатините във вашите взаимоотношения. Увлечението е свързано по-малко с това, което партньорът ви може да направи за вас и повече за това какво вие можете да направите за него. Не го бъркайте с любов!

9. Чувствате се по-зле вместо по-добре
Внимавайте в една връзка, която не ви прави по-добри. Ако връзката ви кара да се чувствате по-зле и неудобно в собствената си кожа, може би е време да я захвърлите! Зрелите отношения се базират на разбирателство, доверие, на това да не съдиш другия за начина, по който той/тя мисли.

10. Половинката ви се опитва да ви промени
Не на последно място в нездравословните отношения, фокусът е насочен основно към това как да промените другия, вместо да работите върху собствената си промяна. При отношенията където има взаимно уважение никой не се опитва да оформи и моделира другия всичко се базира на компромиси. Когато някой опита да променя своя „любим“, то това ще повлияе повече на него, отколкото на другия човек и ще се превърне в рецепта за хронично нещастие в отношенията ви. При здрави взаимоотношения, хората са уважавани, за това което са, а не за това, че са „проект“ на някой друг.

Изводите са, че ако се окажете в една връзка, която спира вашия растеж и може да оцелее само за сметка на собствените ви емоции, може би е време да напуснете лодката на любовта, преди да се окаже, че потъвате с нея!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА