Last news in Fakti

26 Април, 2023 12:45 2 359 19

Представиха първата кукла Барби със Синдрома на Даун (СНИМКИ)

  • кукла барби-
  • синдром на даун

Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на НДСД

Представиха първата кукла Барби със Синдрома на Даун (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Компанията за играчки "Мател" представи първата си кукла Барби, която представлява човек със Синдрома на Даун, предаде Асошиейтед прес.

"Мател" си сътрудничи с Националното дружество за синдрома на Даун (НДСД), за да създаде Барби и да "гарантира, че куклата точно представя човек със синдрома на Даун", заявиха от компанията.

Дизайнът на новата Барби е направен под ръководството на НДСД, заявиха от "Мател". В допълнение към изобразяването на някои физически характеристики на човек със Синдром на Даун, дрехите и аксесоарите на Барби носят специално значение.

Синьото и жълтото на роклята на куклата, придружени от пеперуди, представляват символи и цветове, свързани с информираността за синдрома на Даун. А трите шеврона на колието на Барби символизират това, че хората със Синдром на Даун имат три копия на 21-вата си хромозома, казват от "Мател".

Освен това Барби носи ортопедични обувки за глезените, които някои деца със Синдром на Даун използват, пише БТА.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията Синдромът на Даун е "най-често срещаното хромозомно състояние", диагностицирано в САЩ днес. Всяка година в страната се раждат около 6000 бебета със Синдрома на Даун, казват от ЦКПЗ.

Новата кукла Барби, представляваща човек със синдром на Даун, е част от линията Fashionistas 2023 на "Мател", която има за цел да увеличи разнообразието и приобщаването. Предишните кукли, които са били представени в линията Fashionistas, включват кукла Кен с протеза на крака, Барби със слухови апарати и кукли със заболяване на кожата, наречено витилиго.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    31 2 Отговор
    Съвсем изтрещеха сега пуснете и кукли с ампутирани крайници и после се чудете защо стават убийства на всяка минута и има толко манияци и ннаркомани

    Коментиран от #15

  • 2 ей разгеле

    19 1 Отговор
    Това е новина. От дни не съм спал. Още една с Даун.
  • 3 Българин

    20 0 Отговор
    Ахааа синьо-жълтият флаг сега разбрах какво означава. Интересно кой би купил подобна кукла? Родители, които се грижат за болни дете и нямат търпение да се грижат и за кукла или родители на здраво дете?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 БСТ

    11 1 Отговор
    Изтрещя този народ ей ...
  • 6 Соваж бейби

    10 0 Отговор
    Да пази Бог и да варди,никой не е застрахован от такова зло!Куклата няма прилика с тези деца леко е загатната формата на очите ,не бих я купила нито някой с нормални деца ,следва и кукли с протези без крайници и .т.н.т...Трябвало е да вземат за модел Гретито Тмберг.Все пак куклата е малко кофти рижа и кофти облечена какви барбита има натокани малко е подигравка а мъжка версия кога?Скоро гледах че пуснали в производство и закръглена Барби 150 + кила
  • 7 Барби

    7 1 Отговор
    А. Първата лесбо или хомо...и.т.н
  • 8 Ти си

    13 0 Отговор
    А Барби травестит кога ......

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти си":

    Охоооо вече има на пазара деца нямаш ли ?!в децки магазин не влизаш ?Казва се Laverne Cox от афро произход

    Коментиран от #11

  • 10 Аз тази

    9 2 Отговор
    гнусотия на децата си няма да купя! Да я купуват джендъри, извратеняци и педофили!!
  • 11 Ти си

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Абе имам деца ама са диваци, варвари и неискат да си играят с барбита а си правят прашки , лъкове и лагерни колички а и често се бият помежду си....

    Коментиран от #14

  • 12 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор
    Минала заминала край синдром на Даун. По-скоро прилича на новите чалга певици.
  • 13 Хора колко сте злобни

    4 8 Отговор
    И безсърдечни това е част от света в, който живеем! Свят пълен с различни хора и всички имат право да живеят в него! Всички си затваряме очите или извръщаме глава когато видим различни от нас! Но те са по - добри ЧОВЕЦИ от нас "нормалните" Хора! В тях няма злоба и завист като при нас! Не забравяйте, че никои не е застрахован от нищо! Бъдете добри и помагайте ако можете, а не да вредите!

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ти си":

    В един момент както са тръгнали американските приятели трябва да се забрани внос от САЩ с играчки и много анинамация .Нямат уважение към децата ,тези хора ако не скандираха и парадираха с присъствието си на Земята и живееха скрито и кротко както едно време нямаше да имам такава фобия ,просто щеше се говори стар ерген или мома .
  • 15 Гаглей

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тия":

    Ти си луд
  • 16 И надзирателките в концлагерите

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хора колко сте злобни":

    бяха "част от света, в който живеем". Що ли още не са ползвали някоя от тях като прототип за Барби?
    ПП. Нещо много избирателно ни пробутват "част"ите "от света, в който, живеем...
  • 17 Лили

    1 1 Отговор
    Въпроса не е дали си различен или не, а дали си полезен за обществото. Децата с Даун не са умни, нямат таланти и буквално с нищо не допринасят за обществото. Аз също съм малко по-различна ( имам аутизъм) , но въпреки това знам 5 езика, свиря на пиано, рисувам великолепно, пиша поеми и стихотворения и съм математически гений с IQ 135. Ние аутистите сме далеч по-интелигентни и талантливи от даунчетата.
  • 18 Ужас.

    2 1 Отговор
    Рекламират безполови, а сега и изроди. Края наближава - най-накрая.
  • 19 Глупости

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хора колко сте злобни":

    не дрънкай. Те не са хора, а извънземни и са си ненормални. Факт.