15 Май, 2023 10:53 1 747 3

Японка с рак на ректума пи антибиотик, езикът ѝ се окосми

  • японка-
  • рак на ректума-
  • косми по езика

Лекарите предписали друго лекарство на пациента и състоянието ѝ се подобрило

Японка с рак на ректума пи антибиотик, езикът ѝ се окосми - 1
Снимката е илюстративна. Източник: Shutterstock

60-годишна японка започнала да приема лекарства, предписани от лекарите, след което езикът ѝ почернял и се покрил с косми. Нейният случай е описан в медицинското списание BMJ Case Reports.

Преди около 14 месеца жената е диагностицирана с рак на ректума и започва химиотерапия. Лекарите предписват на пациентката миноциклин, антибиотик, който трябвало да помогне на тялото ѝ да се бори с вредните ефекти от химиотерапията. След известно време японката започнала да забелязва, че езикът ѝ започва да почернява и се покрива с косми.

Жената отишла в болницата и след преглед лекарите ѝ поставят диагноза хронична хипертрофия на нишковидните папили на езика или, както се нарича още това заболяване, "черен космат език". Това е придобито доброкачествено състояние, характеризиращо се със свръхрастеж на втвърдени нишковидни папили на езика по дорзалната му повърхност. Заболяването се оказало страничен ефект от приема на предписания антибиотик.

Лекарите предписали друго лекарство на пациента. Шест седмици по-късно състоянието на японката се подобрило значително.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ти да видиш

    4 0 Отговор
    А такаа! И сега кво ше прай бръснарят?🤣
  • 2 анонимен

    0 0 Отговор
    Много мръсна защо не вземат и тях да осолиш.
  • 3 Дрън дрън та пляс

    0 0 Отговор
    стържете дъното със статии като тази,няма ли кой да ви гледа какви глупости публикувате