Last news in Fakti

5 Юни, 2023 12:15 1 247 9

Откриха останки от огромно торбесто животно на 3.5 милиона години, живяло в Австралия

  • останки-
  • торбести животни-
  • австралия-
  • наука

Животното вероятно е тежало около 250 килограма и е било високо около 1 метър

Учени изследваха останки на древно торбесто животно, тежащо четвърт тон, което е изминавало огромни разстояния из Австралия, съобщи Лайв сайънс.

Новоописаният вид, Ambulator keanei, прилича на мечка или носорог. Животното вероятно е тежало около 250 килограма и е било високо около 1 м при рамото. A. keanei принадлежи към семейство Diprotodontidae, което някога е включвало гигантски торбести животни, слабо свързани с вомбатите. Най-големият вид в тази група, Diprotodon optatum, е нараснал до размера на голям автомобил и е тежал до 3 тона.

Учените са открили частичния скелет на A. keanei през 2017 г. в ерозирала скала в резервата за диви животни Каламурина в Южна Австралия. Костите датират отпреди около 3,5 милиона години по време на плиоцена, съобщава БТА.

За новия анализ на екипа от университета "Флиндърс" в Австралия, публикувано в списание Royal Society Open Science, учените са използвали 3D компютърен скенер, с който са изследвали костите, за да създадат модел на това как може да е изглеждал A. keanei. Моделът предполага, че торбестото животно вероятно е ходило по различен начин от животни с подобни размери, които са живи днес, което може да му е помогнало да оцелее в бързо променяща се екосистема.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанасов Джапето

    5 0 Отговор
    Приличана Ивайло Мирчев
  • 2 Елисавета Чернобрадова

    8 0 Отговор
    И Христо Иванов е торбест добре го хранят от козяк

    Коментиран от #6

  • 3 12412

    4 0 Отговор
    На иво димчев прадядото
  • 4 Ммнее

    2 0 Отговор
    Ееее те такива животни Бол у нас
  • 5 Механик

    4 0 Отговор
    През 92-93 бях част от мироопазваща мисия в Кампучия в качеството си на служител в легиона (тогава).
    Там имаше също австралийски и канадски контингент. Та тия двата контингента бяха предимно женски. Честно го казвам, ама никога не бях виждал по-грозни жени. Сигурно са наследници на въпросното "торбесто" животно. Няма друго обяснение. Рижави, луничави като пуешки яйца и с много горзни черти.

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пламен Галев

    1 0 Отговор
    Сарафов, ти ли си, куче?
  • 8 Пламен Галев

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    Е то от кръвосмешенията обикновено така става. Това да се изджаскаш с братовчед си, при инглизите се е считало за нещо съвсем нормално.
  • 9 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Странно е защо се крие и отрича съществуването на Великани - хуманоиди гиганти , след като на много места в света са откривани гигантските им кости и дори скелети ?! Същата е историята със следи и факти за извънземни ! Явно Господарите на света държат да не дават реална представа за света за простолюдието ! Преди много години в армията като войник на пост , малко след полунощ , видях огромен огнен обект с формата на сфера , около 10 метра , който прелетя безшумно над гарнизона ! Естествено не споделих с никой защото на 100% щяха да ме пратят на психиатър !