Last news in Fakti

9 Юни, 2023 12:58 2 916 5

Ел Ниньо се завръща и носи заплаха от климатични крайности

  • ел ниньо-
  • климатичен феномен-
  • тропическа буря-
  • буря-
  • урагани

Последният път, когато климатичния феномен се прояви през 2016 г., в света бе отбелязана най-горещата година в историята

Природният феномен Ел Ниньо официално се завръща по света и вероятно ще доведе до екстремни метеорологични условия по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Неговите проявления може да бъдат разпространени от тропически циклони, които се насочват към уязвими тихоокеански острови, до обилни валежи в Южна Америка и суша в Австралия.

След три години на доминация от климатичния модел Ла Ниня, който понижи леко глобалните температури, тепърва се завръща по-топлият Ел Ниньо. Това се казва в издадената в четвъртък препоръка от Центъра за прогнозиране на климата към Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

Явлението Ел Ниньо се поражда от необичайно топлите води в източната част на Тихия океан, близо до бреговете на Южна Америка, и често е съпроводено от забавяне или обръщане на посоката на източните пасати, пояснява БТА

„През май се появиха начални условия за Ел Ниньо, след като нараснаха средните температури на морската повърхност в екваториалната част от Тихия океан“, се казва в препоръката.

При последната проява на климатичния феномен през 2016 г. в света бе отбелязана най-горещата година в историята. В съчетание с текущото затопляне от изменението на климата, през 2023 и 2024 г. може да се очакват нови рекорди.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пуснал

    3 2 Отговор
    Го е главния за да изсъхне всичко.
  • 2 Топло ли?

    5 5 Отговор
    Газта и другата зима ще хартиса, да му мислят ватниците.
  • 3 СО2 газ е парников и когато

    5 1 Отговор
    Се стопи леда на двата полюса ще стане страшно
    Ел Ниньо Ел коменданте
  • 4 БАЙ ДАНЬО

    0 1 Отговор
    Ами търсете Гретчето, преди час-два имаше нейно изхождане за руснаците, сега може да вразуми и този ел Ниньо
  • 5 АМАН БЕЕ..

    1 0 Отговор
    от феномени,... ами пуснете му няколко дрона и е готов
    Знаем, че има нещо на милиарди години от нас, а е Нинюто не можем да се преборим