Last news in Fakti

12 Юни, 2023 09:51 1 680 1

Всичко, което трябва да знаете за слънцезащитните продукти

  • слънцезащитен крем-
  • фактор-
  • съвети-
  • слънчево изгаряне-
  • тен

Експертни съвети как да изберете най-добрия слънцезащитен крем и защо е важно да го използвате редовно

Всичко, което трябва да знаете за слънцезащитните продукти - 1
Снимкa: Shutterstock

Слънцезащитният крем е наистина важен продукт за защита на кожата от вредните лъчи на слънцето. Той помага да се предотврати прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи (УВЛ) и намалява риска от слънчеви изгаряния, преждевременно стареене на кожата и различни видове кожни заболявания. Терапевтът и диетолог Елена Мановска обяснява пред INC-News.ru как да направим използването на слънцезащитен крем част от нашия цялостен план за слънцезащита, пише vesti.bg.В тази статия ще намерите експертни съвети как да изберете най-добрия слънцезащитен крем и защо е важно да го използвате редовно.

Трябва да разбирате обозначението SPF

SPF (слънцезащитен фактор) на слънцезащитните продукти отразява нивото на защита срещу UVB лъчите. Той показва колко дълго можем да се излагаме на слънце, преди да изгорим, в сравнение с времето, което би ни отнело да изгорим без използване на слънцезащитен крем.

Важно пояснение: ако обикновено изгаряте след 10 минути на слънце, а използвате слънцезащитен крем със SPF 30, той би ви предоставил защита за 30 минути (10 минути x 30 SPF). Това е само ориентировъчно време на защита и зависи от различни фактори, като интензитета на слънчевата светлина, вашата кожа и др.

Въпреки това, важно е да се има предвид, че SPF се отнася само за защита срещу UVB лъчите, които са отговорни за слънчеви изгаряния. За пълна защита на кожата от вредното въздействие на слънцето, е препоръчително да използвате слънцезащитни продукти със широкоспектърна защита, които предлагат и защита срещу UVA лъчите.

Слънцезащитният крем трябва да се прилага в обилно количество и редовно да се подновява, особено след плуване, изпотяване или избърсване на кожата с кърпа. Допълнително може да се предприемат и други мерки за защита от слънцето, като носене на защитни дрехи, шапки и сенчести места, особено по време на пиковите слънчеви часове.

„Когато пътувате до морския бряг, се препоръчва да използвате слънцезащитен крем с SPF най-малко 30, тъй като интензитетът на слънчевата светлина е по-висок в крайбрежни зони“, отбелязва Елена Мановска.

Как да изберем правилния слънцезащитен крем

Изборът на слънцезащитен крем трябва да се основава на няколко фактора, включително типа на кожата и предоставяната защита.

1. Широкоспектърна защита

Тъй като UVA и UVB лъчите имат различни въздействия върху кожата, е важно да изберете слънцезащитен крем с широкоспектърна защита. UVA лъчите проникват по-дълбоко в кожата и са свързани със стареене на кожата и различни видове рак на кожата, докато UVB лъчите са отговорни за слънчеви изгаряния. Уверете се, че кремът, който избирате, предлага защита срещу и двете вида лъчи.

2. Текстура и консистенция

В зависимост от типа на кожата ви, може да предпочетете различни текстури на слънцезащитния крем. Ако имате мазна кожа, изберете продукти с по-лека текстура, които не оставят мазни следи и не запушват порите. Гелове или течни формули са добър избор за мазна кожа. За суха кожа, хидратиращите кремове или лосиони с по-плътна консистенция могат да осигурят необходимата хидратация.

3. SPF и защитен фактор

Защитният фактор (SPF) е важен показател за нивото на защита срещу UVB лъчите. Обикновено се препоръчва да изберете слънцезащитен крем с SPF 30 или повече. Важно е да се отбележи, че по-високата стойност на SPF не означава линейно по-добра защита, и няма да ви предостави двойно по-дълго време за излагане на слънце. Редовното нанасяне и подновяване на крема са ключови за поддържането на ефективна защита.

4. Лични предпочитания

Нека не забравяме и личните предпочитания, като аромат, текстура или формула на крема.

Защо използването на слънцезащитни продукти е важно

Защитата на кожата от вредното въздействие на слънцето е основната причина за използване на слънцезащитни продукти. Излагането на слънце без защита може да има сериозни последици за здравето на кожата.

Ето някои от вредните ефекти, които могат да се появят при продължително излагане на слънце без защита:

1. Слънчеви изгаряния

Излагането на кожата на прекомерна слънчева светлина може да доведе до слънчеви изгаряния. Това са видими признаци на увреждане на кожата, като зачервяване, болка, възпаление и пукнатини.

2. Преждевременно стареене на кожата

Ултравиолетовите лъчи на слънцето са една от основните причини за преждевременното стареене на кожата. Те могат да допринесат за появата на бръчки, пигментни петна, загрубяване на текстурата на кожата и загуба на еластичност.

3. Рак на кожата

Продължителното излагане на кожата на слънце без защита е един от основните фактори за развитие на рак на кожата. Ултравиолетовите лъчи могат да причинят генетични повреди в кожните клетки, което увеличава риска от различни форми на рак на кожата.

Затова е важно да включвате слънцезащитни продукти като част от цялостния план за слънцезащита. Намирането на сянка, носенето на защитно облекло, като шапки и дълги ръкави, и избягването на излагане на слънце в пиковите часове също са важни мерки за предпазване на кожата. Комбинирането на тези мерки може да помогне да се намали риска от увреждане на кожата и запазване на здравето ѝ.

Връзката между слънцезащитни продукти и витамин D

Слънцезащитният крем несъмнено е важен начин да защитим кожата си от вредните UV лъчи, които могат да причинят увреждане на кожата и рак. Използването на слънцезащитен крем обаче поражда опасения относно потенциалния дефицит на витамин D, тъй като слънчевата светлина е важен източник на витамин D.

Слънцезащитният крем е ефективен за намаляване на риска от рак на кожата и преждевременно стареене, но също така намалява способността на кожата да произвежда витамин D. Проучванията показват, че ежедневната употреба на слънцезащитен крем със слънцезащитен фактор SPF 15 или по-висок може значително да намали синтеза на витамин D с до 99%. Следователно хората, които редовно нанасят слънцезащитен крем, могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D, което може да доведе до остеопороза, рак и други здравословни проблеми.

„За да балансирате слънцезащитата и приема на хранителни вещества, експертите препоръчват умерено излагане на слънце, докато използвате слънцезащитен крем. Американската академия по дерматология препоръчва нанасяне на слънцезащитен крем 15 минути преди излагане на слънце и повторно нанасяне на всеки два часа или по-често, ако се потите или плувате. Освен това хората могат да консумират храни, богати на витамин D, като мазна риба, яйчни жълтъци и обогатени храни като мляко и портокалов сок“, казва личният лекар и диетолог Елена Мановска.

Вредни съставки, които трябва да се избягват в слънцезащитния крем

Когато избирате слънцезащитен крем, е важно да сте наясно с вредните добавки или съставки. Някои слънцезащитни продукти съдържат оксибензон и октиноксат, които са вредни за кораловите рифове и морския живот. Други вредни съставки включват парабени, аромати и ретинил палмитат. Потърсете слънцезащитен крем без тези добавки, за да защитите както кожата си, така и околната среда.

Използването на слънцезащитен крем е жизненоважно за предпазване на кожата от вредното въздействие на слънцето. Когато избирате слънцезащитен крем, вземете предвид SPF обозначението, текстурата и консистенцията, метода на нанасяне и вредните добавки или елементи. Не забравяйте да балансирате защитата от слънцето с приема на витамин D и направете използването на слънцезащитен крем част от вашия цялостен план за слънцезащита. Като следвате тези стъпки, можете да се наслаждавате на слънцето безопасно и да минимизирате увреждането на кожата, стареенето и риска от рак на кожата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз пък

    0 0 Отговор
    Искам да знам защо слагат нано титаниев диоксид.