Last news in Fakti

2 Юли, 2023 16:11 1 488 25

Съвременните мъже плачат три пъти повече от техните бащи

  • мъже-
  • плач-
  • емоции-
  • сълзи

Друго социологическо изследване показва, че някои съвременни мъже плачат дори повече от жените

Съвременните мъже плачат три пъти повече от техните бащи - 1
Снимка: Shutterstock

Мъжете никога не плачат. Този стереотип, който векове наред изгражда представата за сила и решителност, вече се руши и представителите на новите поколения не са склонни да крият емоциите си и да ги задържат в себе си, казват психолози.

Днес 71% от мъжете признават, че не се притесняват да показват публично какво чувстват. За сравнение – същото е валидно за 82% от жените, които винаги са били смятани за по-емоционалната част от човечеството. Анкетата, публикувана на сайта Studyfinds, е била направена с 2000 пълнолетни млади мъже. Тя е сравнена с начина, по който жените отговарят на същите въпроси, пише "24 часа".

41% признали, че често или винаги показват без задръжки, ако изпитват тъга или болка. 33% са убедени, че това не само не е слабост, но е признак за лидерство.

Още по-неочаквано е, че докато 37% от мъжете смятат за комплимент, когато ги наричат чувствителни, едва 23% от жените харесват това определение, докато 24% се чувстват обидени.

Друго социологическо изследване показва, че някои съвременни мъже плачат дори повече от жените, нещо, което допреди няколко десетилетия изглеждаше немислимо. Според него мъжете плачат средно по 4 пъти месечно, а жените – по 3. Или годишно става дума за 48 срещу 36 пъти.

Британско допитване допълва картината с констатацията, че настоящите жители на Острова от по-младите поколения мъже плачат публично 3 пъти по-често от собствените си бащи. Участниците в него признали, че са пускали сълзи средно поне 14 пъти в живота си при само 5 за родителите им. Причината според психоложката Дона Доусън е, че те изпитват много по-малък обществен натиск върху поведението си, отколкото по-възрастните поколения, които признават, че са плакали единствено при загуба на някой скъп близък. Докато 8 от 10 съвременни големи момчета признават, че могат да се разплачат и на филм, който ги е докоснал дълбоко. Най-често обаче британците са плакали при победа или загуба на любимия си футболен отбор, нещо, което впрочем си е съвсем мъжка реакция. Средно британските мъже са хлипали по 2 мин и 18 секунди, преди да се успокоят.

Според редица психолози табуто за мъжете, които плачат, е на път да падне и в обществото вече има много по-голямо разбиране, че това е нещо естествено, дори повече – че то в голяма степен е необходимо за доброто психическо здраве

Затова никой не се изненадва и не смята за нещо срамно, когато суперпопулярни и успели мъже като тенисиста Новак Джокович или френския футболист Килиан Мбапе отбелязват някои от победите си, проливайки сълзи, без да се притесняват какво ще си помислят за тях.

Според френския политолог Кристиан льо Барт обрат се забелязва и след политиците от около две десетилетия насам. “Барак Обама например по повод на масовите убийства в училищата в САЩ засвидетелства дълбоко съчувствие, което се изрази в сълзи, което показваше и неговата относителна безпомощност”, посочва авторът на книгата “Емоциите на властта”. Френският президент Еманюел Макрон пък по време на много церемонии е бил с насълзени очи редом до съпругата си Брижит, която съвсем откровено е плачела, разкрива още политологът.

Белгийската психоложка Аналина Касини е на мнение, че откровеното и неприкрито изразяване на емоциите дори е в полза на хората от политическия елит, защото показва, че те са членове на обществото като всички останали. За сметка на това, когато жените политички се разплачат, на товамне се гледа с добро око, защото те започват да изглеждат като обидени и разочаровани. Касини добавя, че при мъжете спортисти често сълзите са от радост или яд и са съвсем приемливи.

Цитираната в началото на текста анкета показва още, че 55% от мъжете одобряват, когато събратята им изразяват емоциите си публично, и смятат, че така те стават по-харесвани, докато 45% все още са на мнение, че е социално по-приемливо за жените да хлипат пред останалите. 44% са на мнение, че чувствителността може да е положителна за кариерата, а огромно мнозинство – 85%, са категорични, че добрият работодател съчетава доверие и емоционалност. 35% посочват конкретни ситуации, когато емоционалната им интелигентност се е оказала полезна за екипа им и цялата компания, а 6 от 10 (61%) анкетирани са изповядали, че способността да изслушваш показва съчувствие, а 48% добавят към това откритост и щедрост на духа. За 45% най-ключови са добрите умения за комуникация.

“В нашата природа е да бъдем чувствителни. Това е нещо, в което всички се сблъскваме в живота, когато светът около нас подлага на изпитание нашата чувствителност и сила”, казва д-р Кристина Спомадакис, анализирала анкетата.

Смята се, че известни съвременни творци – певци, художници, артисти и писатели, имат съществена роля за отхвърлянето на редица закостенели стереотипи, свързани с мъжете – яките мускули, превъзходството, по-голямата склонност към агресия. Но някои клишета запазват своята устойчивост. Според последния доклад на Върховния съвет по равенството на половете във Франция 42% от мъжете отговарят, че за тях е много по-трудно да заплачат, отколкото за жените.

Историци посочват, че всъщност не във всички епохи сълзите са били нещо срамно за мъжете. Тази стигма е наложена най-вече през XIX в. За сметка на това XVIII e бил много “по-ревлив”. Тогава дори се е смятало, че ако един мъж не се разплаче по време на обяснение в любов, той не обича истински

Между другото плачът е добър за мъжете и по чисто здравословни причини, затова психолози съветват онези, които стискат зъби, за да не проронят сълза, да се отпуснат и да дадат простор на потиснатите чувства. Плачът е съвсем естествена реакция на тялото на болката, тъгата, страха, на някоя голяма щастлива новина или на пристъпите на смях. Отказът от него е токсичен за организма и най-вече за душата.

Според науката в емоционалните сълзи се съдържат хормони на стреса и други токсини, които изчистват тялото, когато биват пролети. Изследвания са показали, че плачът активира парасимпатиковата нервна система, която помага на организма да се разтовари от напрежението. Те имат успокояващ ефект и намаляват тревожността. Да плачеш, не означава, че си слаб, а просто че си човек, заключават експертите.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити Папазов

    27 0 Отговор
    И аз си поплаквам, когато не рева
  • 2 Кака Здравка

    25 6 Отговор
    То няма мъже вече!
    На Кирето баба му има по-големи топки от тия съвремени ревльовци!

    Коментиран от #7, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Турчин

    7 11 Отговор
    Няма нищо лошо в това да плачеш. Аз примерно ако ме настъпят по мазола без да се замислям мога да отрежат главата на някой. Примерно е нападнал семейството ми. Или ме унижил със физическа саморазправа на публично място. На такъв просто ако не успея на момента на другия или на втория ден му причинявам болка. Страшно съм отмъстителен. Но когато гледам някой тъжен филм или се сетя за близък починал човек се разплаквам. Но винаги плача сам. Пред другите хора не.

    Коментиран от #9

  • 5 факт

    23 8 Отговор
    Мъжете бяха мъже , докато ходеха в казарма .От там нататък станаха ейове !!
  • 6 Си Дзинпин

    15 2 Отговор
    И по зле ще става с тази налагана джендърология от Сорос и ФАЩ.
  • 7 Дедо Здравко

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Здравка":

    На КирЕ баба му е лежала и препичаха на слънце на плажа “Слънчев бряг” .По тази линия Киро Простия е наследил Ромската мутра и мургав тен.Семейна черта и все го тегли по мустаката жени.

    Коментиран от #13

  • 8 Аналена Бербок

    26 2 Отговор
    А съвременните жени имат по големи мустаци от Филип Тотьо.
  • 9 Само питам

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Турчин":

    Вечно си сам,нали?
  • 10 ТаУмВзе

    21 3 Отговор
    Едно време имаше Казарма! Карцер и кютек за десерт. Са не знаят от кой пол са.
  • 11 Укропат

    6 0 Отговор
    Нашите са 50/50. Половината плачат. Половината ги закопаха.
  • 12 Мдаа..

    13 1 Отговор
    Мъжете станаха като вдовици и като вдовици реват за ... Нормално за 21..
  • 13 Калеко Здравейко

    14 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо Здравко":

    Мутрата си му е баш ра-кийска. Ти, пиш Ман пиячо, ра-кия от ром можеш ли да отличиш?
  • 14 В нежните западни нации

    18 0 Отговор
    Това е резултатът от сбора на джендър-идеология+малко тестостерон+отричане на мъжките добродетели+тотална феминизация и налагане на равенство между половете, каквото по природа няма+ГМО храни и месо със соя, която повишава естрогена при "мъжете"
  • 15 Дрън дрън та пляс

    15 0 Отговор
    това за некви тротинетковци ли ще да е
  • 16 Ето затова

    17 1 Отговор
    Англо-саксонските джендъри и техните жалки пудели и помияри не могат и никога няма да могат да победят Русия
  • 17 Българин

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Здравка":

    На Кирето клоуна баа му е лежала в Беляне..... А точно там е било мъжкият концлагер. Както знаем кире никога не лъже, значи бааму е мъжка и има топки
  • 18 бг Мачо

    4 1 Отговор
    Рева само като ме накарат да режа лук а това е всеки ден.Разликата между жена и усойница е че оная само съска а пък тая и мели
  • 19 Божидара защо не вземеш да се разкараш

    13 0 Отговор
    Това е поредната контрола хаби фалшива новина?
  • 20 Механик

    7 0 Отговор
    Ами то си е за плач, когато мека китка не си намери другарче. Не ще плаче, ами....
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    Преди :
    - Откъде познаваш Пешо?
    -Ами, служихме в една рота!
    Сега :
    - Откъде познаваш Пешо?
    - Ами ходим при една и съща маникюристка!
  • 22 Смях през сълзи

    6 0 Отговор
    Като ви чета сайта се чудя да плача ли или да се смея.
  • 23 Вярно е,

    3 1 Отговор
    Пък за епилацията да не говорим.
  • 24 Лагрестин

    2 3 Отговор
    Този стереотип дето майките и бабите го втълпяват в главите на момченцата не е добър.Даже е пагубен.Човек трябва да изразява емоциите,а не да ги подтиска,тъй като по този начин човек се разтоварва от вътрешното напрежение.Именно защото жените изразяват емоциите си,затова обикновено надживяват своите мъже.
  • 25 дядо поп

    3 0 Отговор
    Няма лошо , стига да не се разтече грима им!