Last news in Fakti

12 Юли, 2023 11:45 2 679 19

Кой български владетел е управлявал с помощта на настойник?

  • цар петър-
  • георги сурсувул-
  • българската история

Въпреки, че поема властта вече като пълнолетен, не е бил готов за нея

Има един известен български владетел, който управлява дълго. Даже много дълго. Въпреки, че той поема властта вече като пълнолетен, не е бил готов за нея, пише Poznanieto.bg.

Това е и причината да му бъде наложен настойник в управлението – лице, което да му полага при вземането на решенията. Това лице е Георги Сурсувул, а владетелят на когото помага е цар Петър.

Защо Георги Сурсувул става настойник на цар Петър

Цар Симеон умира на 27 май 927 година от сърдечен удар. Малко преди смъртта си, той отстранява първородният си син Михаил от престола и го замонашва. За съжаление не се знае каква е причината, но очевидно можем да предположим, че Михаил е имал виждане за различна линия на поведение в управлението на България.

В сетния си час, цар Симеон определя за свой наследник вторият си син Петър. По това време, вече той е на около 20 години, но въпреки това не е бил готвен за цар. Това е и причината да бъде определен Георги Сурсувул – неговият вуйчо (брат на майката на цар Петър) за негов настойник.

Някои историци твърдят, че причината била, че сезирал сериозни недостатъци в неговата личност. Но по тази логика е по-лесния вариант да повери престола на някой от другите си синове. Така Георги Сурсувал, който е един от основните помощници на Симен, е определен от него да продължи правилната линия на управление.

Какви са отношенията между Георги Сурсувул и Петър

След смъртта на Симеон, задачата оставена пред двамата е била доста тежка. Територията на България е била много голяма, което я прави трудна за контрол. Смъртта на Симеон служи като сигнал за останалите съседи, които се опитват да си възвърнат загубеното. Постепенно започва формирането на коалиция насочена срещу България.

Лятото на 927 година се свиква дворцов съвет. На него участват всички най-висши велможи в държавата и е взета решение да се продължи настъплението към Визания. Основните причини за това са две:

1. Удовлетворява на войнолюбивата фракция – Това е тази част от българската аристокрация, която искала да продължи делото на Симеон. Във византийските анали е описано, че с този поход цар Петър разрушил останалите крепости в Източна Тракия,като по този начин го описали като дори по-кръвожаден от баща си.

2. Подготовка за мирен договор – Въпреки че се смята как Симеон е мечтаел да царува в Константинопол, в историята се знае, че той е започнал преговори за мирен договор с Роман Лакапин още през 924 година.

Новият владетел Петър трябва да покаже своята сила през ромеите, които със сигурност с огромно облекчение са приели вестта за смъртта на баща му. По този начин, Петър и Сурсувул си извоюват по-силна позиция в бъдещите преговори за мирен договор.

Кога Георги Сурсувул се оттегля от управлението

Смята се , че това се случва след 930 година. Сключеният 30-годишен договор има негативна оценка част от българската аристокрация. Те смятат, че България не е получила достатъчно територии и не е продължила политиката на Симеон. Бракът на Петър с ромейката се смята, че води със себе си до засилване на византийското влияние над българския цар.

Това води след себе си и до опит за преврат през 928 година, който се оказва неуспешен. През 930 година, първородният Михаил вдига въстание, но Петър успява да се справи с него. Някъде по това време, Георги Сурсувал постепенно се оттегля от управлението. Смята се, че има 2 основни причини за това:

1. Подкрепа от войнолюбивата фракция

2. Напредналата възраст на Георги Сурсувул

Най-вероятно това е планирано от Сурсувул и Петър и по този начин съратникът на Симеон обира негативите от действията на Петър и му дава възможност да поеме контрол на България. Въпреки че Петър управлява цели 42 години – от 927 до 969 година, неговото управление трудно може да бъде прието много положително.

Много историци смятат цар Петър за успешен български владетел, но личното ми мнение е в другата посока. Щом допуска от най-голямата държава на Балканите да се стигне до загуба на държавност, очевидно Петър не успява да се справи със заложените му проблеми от Симеон.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Володя

    6 9 Отговор
    Румен Радев.
  • 2 НАСТОЙНИК ПУТЛЕР

    8 10 Отговор
    РУМЕН РАДЕВ.
  • 3 Майна

    8 10 Отговор
    Румен Радев с настойник Путлер.
  • 4 Цар Петър би "по-кръвожаден"

    18 0 Отговор
    от баща си Симеон! Вие добре ли сте? Какви са тези простотии?
  • 5 Българин

    8 12 Отговор
    Румен Радев зеленият чорап с настойник джуджето Путин.

    Коментиран от #10

  • 6 Личното ти мнение го изтрий,

    10 2 Отговор
    цар Петър е един от най-успешните български владетели. Даже русофилите историци се отказаха от натрапената ни неистина за него преди години!
  • 7 глоги

    5 0 Отговор
    ПРЕЗ Лятото на 927 година се свиква дворцов съвет. Сурсувул или Сурсувал?
  • 8 Доротея

    14 1 Отговор
    Тва е цар Симеон на портрета, бе! А на въпроса, само Жан Виденов се опита да управлява без настойник и морално - десните още ви плашат с неговата зима и курса на еврото тогава!
  • 9 Другари, путинисти! Тук се говори са

    10 13 Отговор
    български цар, а не за срамът на България - днешният фигурант!

    Коментиран от #13

  • 10 Какво да

    17 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    кажем за Росен Плевнелиев-Банов, с настойник Тулупа?
  • 11 провинциалист

    9 2 Отговор
    От коментарите става ясно, че когато правоверният евроатлантик си ляга, проверява под леглото за Путин.
  • 12 Доротея

    11 3 Отговор
    Мехмед IV Авджи и Сюлейман Великолепни също са ви управлявали достатъчно еднолично! Но, тези спокойни, патриархални, идилични и романтични времена, в доблестен библейски труд при стадата с офцете и на нивята, без войни, за българина отдавна са отминали! Рахат агаларството приключи, когато в Османската империя дойдоха на власт младите турци, уж възпитани в европейските колежи и носители на така наречените ,,ценности". Тези образовани владетели са се оказали турбо шовинисти и западни агенти, и провеждат няколко геноцида над подчинените си националности, като арменци, гърци и малко българи! Изобщо, хора, които имат дипломи и се обличат и изглеждат модерно, и ви говорят за демокрация, най често са брутални и правят войните!
  • 13 провинциалист

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Другари, путинисти! Тук се говори са":

    О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?

    Коментиран от #16

  • 14 мдда

    5 1 Отговор
    Стига с тези фалшиви картинки на ханове и царе...
  • 15 Пародия

    4 0 Отговор
    Кирил ПеДков,Чехлю,Бойку,Пешо коня, или кой в последните тридесет години Не е имал настойник?
  • 16 Калоян

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "провинциалист":

    Дефинирай понятието ,,Българин"
    Човек,одобрен от ПосолствоТо,или човек,на който не му пука за посолството?

    Коментиран от #17, #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДА бе да

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Оцет Пийниси":

    "АЗ съм ПРОЗД и Вие сте прости за това се разбираме"
  • 19 провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Калоян":

    Съжалавам, цитатът не е мой, трябва да се обърнеш към автора.