Last news in Fakti

21 Юли, 2023 12:58 1 158 3

Джеймс Камерън почете паметта на една от жертвите на "Титан"

  • джеймс камерън-
  • режисьор-
  • титаник-
  • титан-
  • имплозия-
  • памет-
  • почит

Създателят на филмовия хит "Титаник" посочи, че е чест да нарече Наржоле свой колега

Джеймс Камерън почете паметта на една от жертвите на "Титан" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Експертът по "Титаник" Пол-Анри Наржоле беше почетен от режисьора Джеймс Камерън и други на виртуална възпоменателна служба месец след като загина при имплозията на батискафа "Титан" заедно с още четирима души, предаде Асошиейтед прес.

Виртуалното събитие в памет на един от най-големите световни експерти по "Титаник" беше организирано от компанията, която притежава правата за спасяването на останките от потъналия кораб, пояснява БТА.

Режисьорът и другите присъстващи на службата си спомниха за френския изследовател като за човек, чиито дълбоководни подвизи са вдъхновили поколения любители на океана и са допринесли за по-доброто разбиране на прочутия кораб.

77-годишният Пол-Анри Наржоле загина, когато подводният апарат "Титан" се спусна в дълбоките води на Северния Атлантически океан на 18 юни, за да изследва "Титаник" - нещо, което французинът е правил десетки пъти преди това.

Според разследващите в подводния апарат, собственост на частна компания, е станала имплозия по време на спускането, убивайки всички на борда.

Събитието, което беше предавано на живо във Фейсбук, започна с видеомонтаж за Наржоле и неговите постижения. Кадрите показаха как изследователят се впуска в първата археологическа мисия до мястото преди повече от три десетилетия.

Презентацията включваше и работата му по възстановяването на "Голямото парче", 17-тонна секция от обшивката на Титаник, открита през 1998 г. Във видеото се казва, че Наржоле е "вдъхновил поколения любители на океана, гмуркачи и изследователи по целия свят". Кадрите показват как той управлява плавателни съдове през годините. Видеото завършва с изследователя, вперил поглед в морето от плажа.

Джесика Сандърс, президент на "Ар Ем Ес Титаник Инк.", след това излезе на подиум, украсен със снимки на Наржоле, и разказа със сълзи на очи за неговите постижения, наследство и "дяволската му усмивка".

Сандърс, говорейки на английски и използвайки френски преводач, каза, че около 80 процента от артефактите в колекцията на компанията са възстановени от Наржоле.

Режисьорът на "Титаник" Джеймс Камерън разказа, че ги е свързвал общият интерес към мястото на корабокрушението. Той добави, че за него е "чест да бъде считан за колега" от Наржоле.

"С годините той ми стана приятел. Живееше невероятен живот, изпълнен с приключения", каза Камерън.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 търсите кюлчетата

    0 1 Отговор
    на титаник а те са в Банкя
  • 2 Офф..

    1 0 Отговор
    Пръднал два пъти от приличие на балкона..
  • 3 Опааа

    1 0 Отговор
    Тоз пък! 🤦‍♂️ Ко ги жалите тия веее?!?