Last news in Fakti

2 Август, 2023 16:45 1 113 4

231 носорога са убити от бракониери в Южна Африка през първите шест месеца на тази година

  • носорози-
  • бракониери-
  • южна африка

Това е с 28 по-малко в сравнение със същия период на миналата година

231 носорога са убити от бракониери в Южна Африка през първите шест месеца на тази година - 1
Снимка: Shutterstock

През първата половина на 2023 г. в Южна Африка са били убити общо 231 носорога заради роговете им, което е с 28 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха световните осведомителни агенции, предава БТА.

Сътрудничеството между правителствените служби и частните охранителни фирми е довело до спада в бракониерството на носорози, заяви Барбара Крийси, министър на околната среда, горите и риболова на брифинг за медиите.

„През първите шест месеца на тази година упоритата ни работа както с полицията, така и с Националната прокуратура доведе до осъждането на 31 нарушители“, каза Крийси.

В „Скукуза“, най-големия сафари лагер в известния национален парк „Крюгер“ в страната, един от заподозрените, признат за виновен в убийството на три носорога и притежаването на незаконни оръжия и боеприпаси, е осъден на ефективно наказание от 32 години лишаване от свобода, разкри министърът.

През май южноафриканският кабинет одобри Националната интегрирана стратегия за борба с трафика на диви животни, която има за цел да прекъсне незаконната верига за създаване на стойност на трафика на диви животни в страната и извън нейните граници, съобщи Крийси.

Въпреки че в момента основният фокус на стратегията е носорогът, тя има за цел да се справи и с незаконната търговия и бракониерството на други застрашени видове като седефените миди абалон, каза тя и добави, че правителството е въвело камери в районите с висока концентрация на носорози.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор
    Южна и Северна Африка
    НЯМАТ ПРАВИТЕЛСТВА ❗
  • 2 Калпазанин

    3 5 Отговор
    Хващам се на бас че не са убити от африканци,

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    0 4 Отговор
    Скоро ще събарят паметника на съветската армия, а те за носорозите се загрижили. Баба ми за какво е плащала?
  • 4 така е

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    трябва да се трепьт копейките