Last news in Fakti

11 Август, 2023 12:46 1 672 6

Мит ли е, че поглъщаме паяци, докато спим?

  • паяци-
  • сън-
  • поглъщане

Вижте какво казват експертите

Мит ли е, че поглъщаме паяци, докато спим? - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро британецът Крис Каусли звъни рано сутрин на спешния телефон, след като усеща, че гърлото му се подува и дишането му става сериозно затруднено. При него пристига линейка и го откарва в болница, като предположението на фелдшера е, че става въпрос за ухапване на паяк.

От болницата обаче не са съвсем убедени, че това е причината. Лекарите така и не са сигурни какво е причинило проблемите с дишането на мъжа.

Експертите по паяците пък са по-склонни да вярват, че британецът не е пострадал от ухапване от паяк. Доктор Мат Уилкинсън от катедрата по зоология на Кеймбридж заявява, че твърдението, че човек поглъща около осем паяка годишно, докато спи, е абсолютен мит. По думите му не е ясно откъде произхожда това вярване, но то е толкова дълбоко вкоренено, че се е превърнало в нещо като градска легенда.

Други учени също подкрепят мнението на Мат Уилкинсън. Според тях един паяк не би влязъл в гърлото ни, защото все пак, дори и докато спим, вдишаме и издишаме. Освен това бихме усетили пълзенето му и то ще ни накара да се събудим.

Въпреки че ухапването на паяк в гърлото на човек си остава необичайно за учените, те предупреждават, че ухапванията по други части на тялото може да ни накарат да се почувстваме зле, замаяни и да се потим. В по-редки случаи може да се появи алергична реакция.

За да се предпазим от неприятни за здравето ни последици, препоръката на медиците е, ако забележим симптоми, за които се съмняваме, че са от ухапване от паяк, бързо да потърсим лекарска помощ, пише BBC, предава lifestyle.bg.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха хи

    8 0 Отговор
    Зависи, къде живееш!?И, дали спиш с отворена уста! По същата логика, сумати буболечки може да ти влезнат и в ушите!?🤔🧐🤣😭🤔
  • 2 12345

    6 0 Отговор
    И тарантули , стоножки и змии. Всичко
  • 3 8888

    3 0 Отговор
    А, то колко неща поглъщаме докато не спим. Има една камара микроскопични организми, които и не подозираме, че лапаме/вдишваме. Напр. вирусите.
  • 4 Спете с маска

    6 0 Отговор
    Мухи, комари, пеперуди и други работи, нормално е да влезе и паяк да си опъне една мрежа.
  • 5 Буха ха

    3 0 Отговор
    Има ли такава клинична пътека?
  • 6 Чувал с картофи

    2 0 Отговор
    Онзи ден се събудих от една сколопендра, която ми се качваше на врата.