Last news in Fakti

20 Август, 2023 12:19 6 703 20

8 причини да не ходим на море през август

  • август-
  • море-
  • почивка-
  • отпуск-
  • плаж

Вижте защо август е най-лошият месец за почивка на плажа

8 причини да не ходим на море през август - 1
Снимкa: БГНЕС

Август е месецът, който всеки работещ човек чака с нетърпение. Той е любим за почивка на всички пътешественици, отпускари и туристи. Морето е сред най-предпочитаните места, но са малко тези, които знаят, че август е най-лошият месец за почивка на плажа, посочва darik.bg. 8 причини защо не трябва да си взимаме отпуск през август за море:

Водорасли

Август месец по принцип е времето, в което водораслите цъфтят. Това явление се нарича еутрофикация. В момента купчини с водорасли могат да се видят на почти всеки плаж по родното Черноморие. Всеки, който живее край морето, знае, че през август това е напълно нормално явление.

Когато водораслите прецъфтят, морето просто ги изхвърля на брега. Колкото и да е нормално това обаче, на летовниците не им е приятно да стоят до купчините с гниещи водорасли. Те миришат силно и неприятно, а около тях летят малки досадни мухички.

Медузи

Хиляди медузи се "настаняват" по бреговете на Черно море през последните дни на месеца. Нашествието е обичайно за края на август.

През този период мекотелите растат най-интензивно, а заради промените в температурата на морската вода приближават брега. Според учените, в нашето море няма медузи, способни да причинят парализа и смърт, но опарването им е опасно за страдащите от алергии.

Препълнени плажове

Забравете за спокойствието. На пясъка чадърите и кърпите са разположени на сантиметри разстояние. По обед ресторантите край плажа са пълни с гости, а пред всеки павилион за храна има опашки. Туристите често се оплакват, че чадърите и шезлонгите не достигат.

Мъртво вълнение - Илинден - 2 август

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви. На тази дата традиционно морето "се обръща" и има опасни подводни течения, които често траят цели десет дни.

"Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре. Илинден идва с мъртва хватка на морето", разказват за поверията и фактите опитни рибари.

Мръсна вода

Повече хора - по-мръсна вода! Уравнението е просто. Колкото повече хора има на плажа и във водата, толкова ще е по-замърсена тя. В края на август се случва така нареченото "обръщане на водата", което се смята за първия сигнал за наближаващия край на лятото.

Силни ветрове и големи вълни

Вятърът е типично явление за август, през повечето време по цялото Черноморие флагът е червен. Морето е готово да се пребори с всеки, който смело се опита да се впусне в неговите води. Вълните понякога достигат до 3 метра височина.

Скоростта на вятъра е някъде около 38 метра в секунда. Има страхотно възвратно течение зад вълната. Който влезе, няма излизане! Дори за най-опитните плувци огромните вълни са изпитание.

Трафик

Лятото е в разгара си и като магнитен призив, морето вика всички към себе си. Но именно поради това се образува и проблемът с трафика.

Отивайки към морето през август, бъдете готови да се сблъскате със скърцащи колела, шум на мотори, задръствания, катастрофи, жега и безкрайни опашки от чакащи автомобили, които образуват живописна, но вече добре позната картина.

Борбата за пътя към морето е истинско предизвикателство, което изисква търпение, планиране и подготовка. Пътуването до морето може да се превърне в едно незабравимо приключение, но и в тест на вашето търпение.

Цени

Високите цени през август могат да бъдат резултат от голямото търсене. Не е тайна, че "пазарната философия" на голяма част от предлагащите услуги на морето е "ден година храни".

През август цените са силно завишени и е трудно да се намери качествен ресторант или хотел, където да не ви "одерат кожата". В началото на август хотелиерите завишават цените на нощувките с поне 10%.

Така почивката на родното Черноморие излиза най-малко с между 10 и 30% по-скъпо в сравнение с миналото лято.

Кога да си вземем отпуск? Кои месеци са най-добри за почивка на морето? - Края на май, ако е топло, юни, началото на юли и септември.

Защо?

  • - Морето е най-чисто и няма вълни;
  • - Защото не е пренаселено;
  • - Защото жегите не са толкова силни;
  • - Защото изборът къде да отседнеш е по-голям;
  • - Защото ще излезе по-евтино.

Тези месеци са страхотни за почивка на морето, но много хора подценяват предимствата им.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    14 20 Отговор
    Август е най-доброто време за море.

    Коментиран от #6

  • 2 ЛУНА ТИК🌛

    15 10 Отговор
    МОСКОВЦИТЕ СЕ РАЗБИХА НА ...ЛУНАТА
  • 3 видял

    12 2 Отговор
    През август месец бог Нептун взема най-много жертви , а мушингерите дерат като за последно !!!
  • 4 СЗО

    18 11 Отговор
    На гръцкото море такива проблеми нямаме.
  • 5 Тъпо, Тъпо.

    14 9 Отговор
    Ходете на море през януари...
  • 6 Глобално затъпяване

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Вече не е август, а септември, към края на месеца.
  • 7 Август

    12 5 Отговор
    В Гърция нямам такива проблеми.

    Коментиран от #15

  • 8 Браво! Полезно и поучително!

    16 4 Отговор
    Август е най-доброто време за почивка в планината, ако има вода наблизо - река или язовир, е перфектно. Иначе статията е обективна - всеки има личен опит, всичко написано е проверимо в практиката...Всеки сам си "преценя".
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 хотелиер

    7 1 Отговор
    чакаме ви януари хи хи хи....
  • 12 На море - в края на юни

    12 2 Отговор
    Денят е най-дълъг.
    Олиото във фритюрниците е прясно.
    Пържолите във фризера са от миналата седмица, а не от преди 3 месеца.
  • 13 Сатана Z

    13 2 Отговор
    Горчивата истина е,че не трябва да ходи е на българското черноморие на море.Пречиствателните станции нямат капацитета да обслужват туристическия сезон и по тази причина всичките фекални води се отичат в морето.С думи прости,европейските средства за пречистване на водите са се озовали в джобовете на същите тези туристически босове,които освен че ни прибират парите ни застрашават здравето.
    Това не означава,че ресторантьорите ни предлагат свежа храна,но те не пускат,а и ние си траене.
  • 14 8888

    2 1 Отговор
    Е, аз пък точно от 5 до 12 август бях на Неа Карвали и си изкарах прекрасно.
  • 15 ТАМ САМО ЦЕНИТЕ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Август":

    Са двойни......

    Коментиран от #18

  • 16 АВГУСТ Е НАЙ ГОТИН ЗА МОРЕ

    1 3 Отговор
    Има всичко за всички......
  • 17 С ЛЮТЕНИЦА И КРЕНВИРШИ В ГРЪЦКО....

    3 4 Отговор
    цени в село..Керамоти....на плажа
    Кафе в картонена чашка 2 евро, кола кен 4 евро, минерална вода 0,500.. 3 евро, бира 0,500..5 евро, бира 0,330...6 евро, узоо 0,050...6 евро, цантали 0,050..8 евро, салата мешана 0,400...12 - 15 евро, салата морски дарове...20 - 30 евро......

    Коментиран от #19

  • 18 Да ти кажа..

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ТАМ САМО ЦЕНИТЕ":

    Дори и така да е, пак излиза по-евтино..не маам таратор и пиуе със зейе, а прясно опечен лефер, със салата хориатики/ с истинско сирене/ Бяло Пелопонеско и най-вече- любезни домакини и персонал. Морето е кристално чисто, без ешерихия коли и плуващи л@ йна в нея..Пък ти си джавкай колкото искаш, ама само като си помислиш какви пари ти се изплъзват от ръцете/ най-вече от глупост и простотия/ ..сигурен съм че чак пломбите ти падат от яд, драги ми мутрохотелиере..
  • 19 Бг Туриста

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "С ЛЮТЕНИЦА И КРЕНВИРШИ В ГРЪЦКО....":

    Като са те видели къв си баламурник, нищо чудно да са те нацепили така... Плаж Канали, Йонийско море--кафе фрапе- 1,80+0.500 мин.вод в цената.. кола кенче-0,80 евра, бира- от летния бар-1,80 евра, мелба- 2 евра. Килограм ципура , опечена, с гарнитура- 13 евра, стига за двама човека..гаридомакаронада- пиателаза 6 човека- 24 евра..още искаш ли???? Дори в сравнение с миналата година има лек спад в цените
  • 20 непознат

    0 0 Отговор
    ходете на камчия там е спокойно