Last news in Fakti

27 Август, 2023 09:10 2 429 12

Започна най-мащабното издирване на чудовището от Лох Нес

  • чудовището от лох нес-
  • търсене-
  • лох нес-
  • неси-
  • мащабна операция

Стотици се включват в търсене на Неси

Започна най-мащабното издирване на чудовището от Лох Нес  - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи и доброволци започваха най-голямото издирване на шотландското чудовище Неси от 50 години, съобщи АФП, предава БТА.

Различни средства ще бъдат използвани в опит да се разгадае мистерията - дронове, оборудвани с термични скенери, лодки с инфрачервени камери, хидрофони.

"Нашата цел винаги е била да записваме, изучаваме и анализираме всички видове поведение и природни явления, които са трудни за обяснение", обяснява Алън Маккена от изследователския екип "Доброволци, изследващи Лох Нес". Той организира наблюденията съвместно с Центъра "Лох Нес" в Дръмнадрочит, малко селце в северната част на Шотландия на брега на езерото.

Изследователите смятат, че термоскенерите могат да идентифицират всякакви аномалии, а хидрофонът ще открие необичайни силин звуци под водата в езерото с площ 56 км2 и дълбочина 240 м.

Съществуването на чудовище в езерото Лох Нес е легенда, която датира от древни времена. Каменни гравюри, направени от пиктите, които са живели в района по онова време, изобразяват мистериозен звяр с перки. Първите писмени сведения за него датират от 565 г. в биографията на ирландския монах свети Коломба, който евангелизира Шотландия през VI в. и обяснява, че е заповядал на чудовището да се махне.

Първото съвременно наблюдение на Неси е отразено в местен вестник през май 1933 г. Бизнесмен от района и съпругата му шофирали покрай езерото, когато ги изненадала "огромна вълна" във водата. През декември 1933 г. британският вестник "Дейли мейл" наема южноафриканския ловец на едър дивеч Мармадюк Уедъръл да намери съществото. Той открива големи отпечатъци от крака, които според него принадлежат на животно с дължина около шест метра. По-късно учени от Природонаучния музей обясняват, че следите са направени със стойка за чадър или с фалшив крак на хипопотам.

През 1934 г. английският лекар Робърт Уилсън прави така наречената "снимка на хирурга" - изображение, което изглежда изобразява главата и издължената шия на Неси, излизащи от водата. Снимката, публикувана в "Дейли мейл", е фалшива, но издига чудовището от Лох Нес до статут на международна знаменитост.

Според центъра "Лох Нес" чудовището е виждано повече от 1000 пъти. Интересът към него носи милиони лири благодарение на туризма.

През 1987 г. езерото е изследвано със сонар. Организаторите твърдят, че са открили "неидентифициран обект с необичаен размер и здравина" в дълбините.

През 2018 г. изследователи провеждат ДНК изследване на езерото Лох Нес, за да определят какви организми живеят във водите му. Нищо не е намерено, освен многобройни змиорки.

"Този уикенд ни дава възможност да претърсим водите по безпрецедентен начин и нямаме търпение да видим какво ще открием", обяснява Пол Никсън, главен изпълнителен директор на Центъра "Лох Нес".

Организаторите призоваха доброволци да наблюдават всяко движение във водата или други необясними явления през уикенда. За участие са се регистрирали повече от 300 души.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    12 7 Отговор
    Започна голямото гонене на михаля. В същото време едно друго чудовище разпалва огънят в Украйна, чак отвъд океана.
  • 2 А бе

    18 2 Отговор
    тия що са абът и арчат пари залудо,да пият ако могат по пет уискита и неси само ще си дойде
  • 3 Ганьо

    11 8 Отговор
    Чудят се как да примамват баламите, а в БГ само чалга, такси и пишман политици на толкова много дадености, които имаме и може да са в полза на обществото!!!
    Ааааа…., да не забравя, слава на Окрайна и евроатлантишките братя
  • 4 Русофил

    20 4 Отговор
    Не знам биологичен животински вид да живее 1400 години, но така се прави туризъм.
  • 5 таквизи ми работи

    8 1 Отговор
    Ако го открият и заловят,ще го закарат в "Зона- 51".
  • 6 пери

    7 2 Отговор
    Чудовището се появявало със сигурност след третото уиски.
  • 7 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор
    За случая важи максимата, че не можеш да лъжеш винаги всички!
  • 8 абг

    5 2 Отговор
    Океанът е необятен и почти неизучен, така че е възможно да има неподозирани животински видове. Животинските видове живеят много повече от 1400 години и небиологични такива няма. Разбира се ти имаш предвид индивид от даден животински вид, може и да няма такива, които да живеят 1400 години, но те имат свойството да се размножават. За да спестя коментари - при по-внимателно проучване на фактите за езерото Лохнес, освен с реките, то е свързано с океана с подземни тунели. Иначе шансът да се появява такова животно в езерото е 50/50 или го има или го няма.

    Коментиран от #11

  • 9 СЗО

    3 1 Отговор
    Току виж го открили....и туризма ще секне.
  • 10 Чичо Тончо

    6 0 Отговор
    Ум царува, ум робува, ум патки пасе! Хора без работа с излишни пари за харчлък!
  • 11 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "абг":

    Митът за Неси е най-успешната лъжа. Израснал съм с този мит, прочел съм много материал. Беше ми много интересно. Но разбрах, че англичаните много си падат по мистики, духове, НЛО та, извънземни. Всеки от тях е очевидец на всичко. Безброй експедиции търсиха Неси. Няма как да остане незабелязано едро същество! При такова развитие на електрониката.
  • 12 Турист

    0 1 Отговор
    Бил съм на езерото,чудовище не видях но ми направи впечатление че никъде не е застроено.Освен един турустически център и стария замък на няколко стотин години.