Last news in Fakti

12 Септември, 2023 08:34 2 395 16

Насърчава ли германското правителство своите граждани да нямат деца, за да спасят планетата?

  • германия-
  • правителство-
  • деца-
  • планета-
  • семейство

"Срамна атака срещу семейството и човешкия живот."

Насърчава ли германското правителство своите граждани да нямат деца, за да спасят планетата? - 1
Снимкa: Shutterstock

Някои потребители на социалните мрежи споделиха плакат на правителствена кампания в метрото, целяща да ограничи населението на страната. Оказа се обаче, че това е плакат за документален филм за 2020 г.

Според някои потребители на X, известен преди като Twitter, германското правителство е намерило шокиращ начин да спаси околната среда: като поиска от хората да спрат да раждат деца.

"Финансирана от държавата антисемейна реклама в Германия гласи: "Бъдеще или убиец на климата?". Германското правителство е похарчило милиарди евро в продължение на десетилетия, за да обезкуражи местните германци да се размножават", пише в един от профилите.

"Срамна атака срещу семейството и човешкия живот", се казва в друг акаунт, базиран в Казахстан.

Снимката на плаката е споделена хиляди пъти на различни езици, особено на испански и френски.

Слоганът на рекламата гласи: "Бъдещето или убийците на климата?", като се има предвид децата на плаката.

Това обаче не е правителствена кампания. Всъщност това е реклама на документален филм, наречен "Без деца в името на климата".

Той беше показан по Arte, френско-германски телевизионен канал, а плакатът беше публикуван още през 2019 г.

The Cube откри промоционален видеоклип на документалния филм във Facebook, със същата жена и деца, които се виждат във вирусния пост. Филмът е част от по-широка поредица на Arte, наречена "Репортажи от Европа".

Този епизод проследява живота на две британски двойки, които са решили да нямат деца, за да намалят въглеродния си отпечатък - акт, известен още като пораждане на деца.

Според официалния уебсайт на движението неговите членове "избират да се откажат от раждането на деца, за да се предпазят от влошаването на социалните, икономическите и екологичните условия".

Уебсайтът обяснява: "Можете да защитите децата, като същевременно се борите с изменението на климата и системната корупция, като откажете да създавате деца!"

Наскоро германското правителство насърчи хората да спрат да раждат деца

На страницата с най-често задавани въпроси за това как да се намали въглеродният отпечатък на правителствения уебсайт не се споменава нищо за намаляване на броя на децата.

Според разследване на Европейската мрежа за журналистически данни раждаемостта в ЕС спада, с малки изключения.

Това са Германия и Унгария, които са успели да устоят на голямото намаление. Страните с най-ниски нива на раждаемост в ЕС са Италия, Испания и Малта.

През май папа Франциск и италианският министър-председател Джорджия Мелони споделиха загрижеността си за намаляващата раждаемост в страната и дори призоваха италианците да имат повече деца.

Ще допринесе ли по-малкият брой деца за спасяването на планетата?

Всъщност много експерти по климата и демографията не са убедени в идеята за намаляване на броя на децата в света с цел опазване на околната среда.

Според Climate Science, организация с нестопанска цел, "по-малкият брой деца наистина намалява въглеродните емисии, но някои държави могат да се сблъскат със значителни проблеми, ако населението им продължи да застарява и да намалява".

Те препоръчват промени в политиките, които да намалят емисиите през целия живот, и да направят промени в начина на живот, които са по-устойчиви.

Френският инженер и автор Еманюел Пон анализира възможността за борба с глобалното затопляне чрез демографски спад и също стига до заключението, че ограничаването на раждаемостта не е логично решение.

Той заяви пред френския вестник "20 минути", че оценките за въглеродния отпечатък, който води до раждането на дете, са "изчисления, които нямат смисъл и се основават на съвсем хипотетични бъдещи емисии на това дете и на всички негови потомци".

"Емисиите на едно дете са много по-сложни и зависят от начина, по който то ще живее."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 това е истината

    45 0 Отговор
    разбира се нали им докараха нова раса сега искат те да се размножавата а не германците …!

    Коментиран от #6

  • 2 Насърчават

    38 1 Отговор
    Гармания си внася младежи и деца от Африка и азия
  • 3 да де

    40 1 Отговор
    Споко ония с брадите ще им наваксат десетократно.

    Коментиран от #5

  • 4 да си знаете

    44 0 Отговор
    Всеки, който мрази децата, ще гори в Ада.
  • 5 интересно

    29 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    "Брадатите майки" ли ще раждат?
  • 6 1111

    29 0 Отговор

    До коментар #1 от "това е истината":

    Социалните "инженери" нарушиха баланса, а всяко нарушаване на баланса се наказва.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 естествен подбор ама изкуствен

    22 0 Отговор
    Колкото повече "жизнено пространство" ми освободят, толкова повече ще имам аз. Карайте по-малки коли за да паркирам по-лесно.
  • 9 Адолфинчо

    23 2 Отговор
    Ама разлепете тия плакати из арабо-турско-африканските квартали! Те се котят безкрайно и ненужно, само създават баласт да не кажа биолгични отпаддъци, които ядат и сссерат. УПССС, ама те не могат да четат!!!
  • 10 Сивата котк

    8 0 Отговор
    А кво треба да раждат? Русалки?
  • 11 Здрасти

    14 0 Отговор
    Тази държава полудя изцяло
  • 12 Мустафа - чистокръвен германец

    5 0 Отговор
    Ко каза, ко?!?!?!?
  • 13 смок

    3 0 Отговор
    Плакатът на рекламата ,а не слоганът.
  • 14 майстор

    5 0 Отговор
    А кога ще има хайл?
  • 15 Гост

    6 0 Отговор
    За момента, германската социална политика предразполага развъждането и паразитирането на едни тъмни субекти, прецапали набързо Босфора. Помните ли статията, в която "германците" казват, че нямало защо да бачкат, щом социалните им помощи са напълно достатъчни? Наскоро беше.
  • 16 незнайко

    0 1 Отговор
    По едно дете на семейство и всичко ще си дойде на мястото !!!