Last news in Fakti

19 Ноември, 2013 15:02 4 076 0

Антибиотици не са толкова полезни колкото смятаме

  • антибиотици-
  • хрема-
  • кашлица-
  • храчки

Лекари предупреждават да не се взимат антибиотици при хрема и кашлица с храчки

Когато носът ви тече и имате зелени храчки при кашлица, това не означава че трябва да взимате антибиотици. Това е мнението на лекари и експерти по обществено здраве във Великобритания, цитирани от Би Би Си.

Лекарите описват практиката с вземането на антибиотици като "преобладаващ мит". Службата за обществено здраве в Англия и Кралския колеж на общопрактикуващите лекари заявяват, че симптоми като хремата и храчките често са причинени от вируси. В тези случаи, използването на антибиотици води до резистентност.

Службата за обществено здраве в Англия е направила свое собствено изследване, според което 40% от хората са на мнение, че антибиотиците ще помогнат, ако имат кашлица с храчки.

Д-р Клиодна Макнълти казва: " Това е най-големият мит, че всеки, който има зелен храчки или сополи се нуждае от антибиотици, за да се почувства по-добре. Повечето от инфекциите, които причиняват подобни симптоми са вирусни и минават от самосебе си, макар човек да се чувства зле в продължение на няколко седмици“.

"Проблемът с антибиотичната резистентност расте. Причината е, че хората използват антибиотици за най-дребната настинка“, смята лекарката.

Антибиотиците влияят на трилиони бактерии, които живеят естествено в човешкото тяло и приемането им може да доведе до резистентност.

Д-р Морийн Бейкър, председател на Кралския колеж на общопрактикуващите лекари, на свой ред заявява: "Прекомерната употреба на антибиотици е сериозен проблем за общественото здраве. Инфекциите се адаптират към антибиотиците, използвани за да ги убият и могат да направят лечението неефективно. Така че е много важно антибиотиците да се използват по подходящ начин."

Зеленият цвят на храчките и сополите е резултат на протеини, които помагат на имунната система да се бори с инфекцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА