Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 07:51 796 5

От днес започва седмицата на Нобеловите награди

  • седмица-
  • нобелова награда

Всяка година се раздават по шест награди - на личности или организации, за значими постижения в конкретна област

От днес започва седмицата на Нобеловите награди - 1
Снимкa: Shutterstock

Днес, 2 октомври, започва т.нар. "Нобелова седмица", по време на която всеки ден ще бъде обявяван носителят на най-престижното отличие в света в отделните шест категории, пише БНР.

Всяка година се раздават по шест награди - на личности или организации, за значими постижения в конкретна област.

В днешния ден ще стане ясен носителят на наградата за физиология и медицина, във вторник - за физика, в сряда ще бъде обявен носителят на Нобеловата награда за химия, в четвъртък - за литература, в петък - за мир, а следващия понеделник - за икономика.

Те се присъждат от комисии, излъчвани от Шведската кралска академия на науките, Каролинския медицинско-хирургически институт в Стокхолм и Шведската академия по литература. Петчленен комитет, избран от норвежкия парламент, пък присъжда наградата за укрепване на мира.

Тази година номинираните за Нобеловата награда за мир са 351. Сред нейните предишни носители са Нелсън Мандела, Далай Лама, Майка Тереза, Барак Обама.

Към всяка от наградите има и парична премия от почти един милион долара.

Лауреатите ще получат медалите и дипломите си в Стокхолм през декември, когато е годишнината от смъртта на шведския химик и инженер Алфред Нобел.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    След като масовият убиец джордж буш мл.беше номиниран за нобелова награда за.........мир, тия нобелови награди са абсолютният еквивалент на съвременните оскари = лъскаво парче 💩
  • 2 ХАХАХА

    7 0 Отговор
    ХАХАХА, олицетворение на лицемерието на измислената демократична общност.
  • 3 Компромат

    4 1 Отговор
    След като Обама който изби толкова хора спечели наградата за мир, вече тази не се брои.
  • 4 любител

    4 0 Отговор
    сега нобелова награда за мир трябва да получи комика че осигури пушечно месо на краварите заради техните имперски интереси да си купи имоти на вън и най вече да има парици за повече бело. хахаха
  • 5 Ще спечели

    0 1 Отговор
    Путин които нареди започването на " Специална операция" която е причина за безброи много жертви.