Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 18:39 3 909 8

Безценни съвети за лесно миене на прозорци

  • съвети-
  • миене на прозорци

Най-доброто време за миене на прозорци е рано сутрин

Безценни съвети за лесно миене на прозорци - 1
Снимкa: Shutterstock

Пролетните и есенните месеци обичайно са време за основно почистване у дома. Но това начинание може да се окаже истински кошмар по много и различни причини, пише jenata.blitz.bg.

Как да предотвратите появата на грозни петна по прозорците и огледалата след измиване?

На първо място е важно да определите в кое време ще правите това. Най-доброто време за миене на прозорци е рано сутрин, преди залез или в облачен ден, тоест време, когато няма пряка слънчева светлина, но има достатъчно светлина. Активното слънце кара почистващите разтвори да изсъхват по-бързо, отколкото човек може да ги избърше, така че върху стъклото остават петна. Времето на валежите също не е подходящо за тази задача.

След това трябва внимателно да се подготвите. Пространството трябва да бъде изчистено от завеси. Ще ви трябва и оборудване: парцал, кофа, препарати и моп. Последното може да бъде заменено с четки с дръжка, която почистват стъклото с гъба и отстраняват водата с гумено острие. Най-добре е да използвате микрофибърни кърпи, защитни ръкавици и мека дунапренена гъба.

Можете да закупите препарат за почистване на стъкла в магазина или можете да го направите сами, като смесите вода и трапезен оцет едно към едно. Най-удобно ще бъде да излеете тази смес в спрей бутилка.

За рамки и первази е най-добре да използвате разтвор от топла вода и няколко капки течен сапун, но можете да използвате и универсален почистващ препарат.

Първо избършете рамката на прозореца и перваза на прозореца, след това почистете прозорците от прах със суха гъба, навлажнете стъклото и отстранете мръсотията с чистачка. След това избършете мръсотията с чист парцал, след което нанесете почистващия препарат. Изплакнете всички останали остатъци с чиста вода и избършете повърхността със сух парцал/гъба. Завършете процеса, като полирате стъклото с чист парцал.

След къпане огледалото в банята пък често се замъглява, много хора го избърсват с ръка, за да видят отражението си, което води до появата на петна. За да предотвратите замъгляването на огледалото, можете да използвате един от следните методи.

Натрийте сухото огледало със сапун (твърд – не течен)и изтъркайте с микрофибърна кърпа; полученият филм ще предотврати утаяването за 5-10 дни.

Нанесете разтвор от 30 ml вода и 70 ml глицерин и подсушете.

Старателно втрийте капка гел за бръснене върху повърхността и избършете на сухо.

Използвайте памучен тампон с паста за зъби, за да избършете повърхността и изплакнете.

Втрийте капка шампоан (не издържа дълго), а после хубаво го изтрийте.

Избършете сухо огледало с разтвор от 50 мл вода и чаена лъжичка желатин.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха

    5 1 Отговор
    Най-добре се мият прозорците с ракия, но вече е много скъпа тази течност😁
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Благодаря Ви Уважаема Крацависе за Съветите
    госпожо Много Сте
    Красива
    сУважение
  • 3 Ванко

    4 1 Отговор
    Ами,авторката на статията,изглежда е мързелива невеста и никога не е мила прозорци и огледала-да му мисли съпругът и.Може би той би написал по истинска статия,вместо тя да преписва и заимства от интернет.Таз булка е по силна в еротичните статии,нека да пише там,където и е силата-за прозорците-я мъжът и,я комшийката ще намине докато нашето Венче е в редакцията и преписва.....

    Коментиран от #4

  • 4 Вие

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ванко":

    Вие Явно сте завистлив и злобен ЧОВЕК

    Коментиран от #5

  • 5 Ванко

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вие":

    О,не-дори напротив-нито съм завистлив,нито злобен,дори,както Вие пишете,винаги съм живял така,че да бъда ЧОВЕК.Но,като разведено момче си мия сам прозорците и знам,как става-а и хубаво ми се получава без да следвам съветите на авторката-макар,че да препишеш нещо от интернет едва ли да е авторство-би било по интересно да сподели тя самата,как се справя.ЧАО!Хубава вечер!

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Вие

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ванко":

    Довиждане Чао и Хубава вечер и на Вас
  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ванко":

    Позитивен Сте Желая Ви Да Намерите Искренна и Чиста Любов и Щастие
  • 8 Пловдив

    4 1 Отговор
    Стъкла се чистят най-добре с вестник. Точно така е, проверено!