Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 12:57 7 524 11

Анонимен колекционер показа "златна мина" от улова в Черно море

  • риболов-
  • рибар-
  • черно море-
  • морска лястовица

Тайният рибар показа три морски лястовици, хванати в Черно море

Всичкият ни улов с барбун от Черно море заминава за рибните борси на Гърция. В момента край Поморие няколко риболовни кораба от Каварна вадят пълни мрежи с известната от римско време царска риба.

В Бургас го консумират, някои от ресторантите по крайбрежие го предлагат в менюто си, в България си го поръчват основно рускоговорящите, разказа пред „Телеграф“ капитан Людмил Стоянов на една от лодките за индустриален улов от Каварна, които хвърлят мрежи край Поморие.

"В Гърция имаме необятен пазар за барбуна, успяваме да си изпълним договорите с тях. Има от тях този сезон, при това доста големи екземпляри. В Поморие за тези, които искат да си купят от нея на лодките, върви по 8 лв. килото. На борсата в Елада всеки ден мени цената си, зависи от улова.", казва той.

Капитан Стоянов обясни, че за калкан излизат предимно малките лодки. Деликатесната риба обаче сега е доста по-тънка от тази през пролетта, защото е по-топло. На калкана не са нужни толкова мазнини, когато водата не е студена, обясни Людмил Стоянов. В момента всички чакат да дойдат пасажи с една от най-вкусните черноморски риби - лефер.

Засега има достатъчно от малкото на лефера - чернокоп. Сутрин рано на пристанището при малките лодки в градчето върви между 8 и 10 лв. Стефан Куртев от отдел „Туризъм“ в община Поморие пък обясни, че по Южното ни Черноморие има много повече риба, отколкото на север. Този феномен се наблюдава, откакто е започнала войната в Украйна, защото рибата търси спокойни места.

Малки лодки в Поморие излизат и успяват да извадят лефер все пак, който сутрин рано можеш да купиш за 35 лв. за кг, по-скъпо и от митичния калкан.

Междувременно колекционер, който запази анонимност, но предостави трофея си за снимка, е попаднал на три едри парчета морска лястовица - вид на близо 30 млн. години.

Морската лястовица е дънна риба, но има крила и лети по 20 метра, както и крачета, с които лази по дъното. Смята се, че рибата е подарък за свършена услуга. Иначе цените на килограм филе от древния морски вид в интернет вървят по над 100 лв.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гацо

    6 3 Отговор
    Абе оти нема попчета ...На менека тоа ми се руча...
  • 2 Нека да пиша

    16 4 Отговор
    И ,стрина Корнелия отдоле мирише на ферментирала черноморска хамсия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кви 100 лв за кг

    11 1 Отговор
    Рибарите продават лястовицата за 10 лева на кило.
    След почистване остава половината от рибата.
  • 5 гларус

    0 0 Отговор
    Морските краставици са най скъпи от вида мекотели.
  • 6 Отровна е

    1 6 Отговор
    Таа лястовица е Герпаджйика-седесар...не стаа за ЕдИни!
  • 7 Ел Греко

    4 3 Отговор
    Хахаха..умрех от смех..продавали барбуна в Елада..ша падна..а това е лястовица толкова, колкото аз съм Ел Греко
    ..божеее, какво невежествона това рибе му викат капони и няма нищо общо с рибата лястовица...това е дънна риба , която обитава и се храни по дъното, и не излиза на повърхността да лети ..
  • 8 стария моряк

    3 0 Отговор
    До сега не бях виждал зодиашки рибарски кораб!

    Коментиран от #10

  • 9 Истинският

    1 2 Отговор
    Миналата година хванах риба боксйор. До като я вадих забелязах че беше с боксьорски ръкавици. Килото на тази риба върви на борсата 1000 евро.
  • 10 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стария моряк":

    Няма и да видиш , ама гащеризони има бол!
  • 11 Браво

    0 0 Отговор
    морската лястовица е в червената книга на България и на дали е разрешена да се лови камо ли да се продава по интернет ако хванат някой със такъв улов ще му съдерат кожата а и затвор може да отнесе.
    Пък и да лети не съм чел.