Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 12:00 3 030 7

Изненада в самолетите: Нов начин на качване

  • самолети-
  • пътници -
  • изненада

Авиокомпанията с най-много полети зад Океана започва да качва клиентите си на борда по нов метод. Пести време и пари

Изненада в самолетите: Нов начин на качване - 1
Снимка: Shutterstock

Голяма изненада в самолетите. Скоро може да има нов начин на качване, за да се скъси времето за подготовка преди излитане.

Авиокомпанията с най-много полети зад Океана започва да качва клиентите си на борда по нов метод, съобщава CNN, цитирана от profit.bg.

United Airlines променя процедурата, надявайки се да спести до две минути време за качване. Първи ще са пътниците до прозореца в икономична класа. Те ще бъдат последвани от тези с места на средните седалки, а хората до пътеката ще се качват последни.

Процесът, съкратен като WILMA за window-middle-aisle "беше тестван на четири вътрешни летища и един хъб и е по-бърз", се казва в съобщение на компанията до представителите на отдела за обслужване на клиенти.

Промяната също така означава, че тези, които резервират места до прозореца, ще имат леко предимство за заветното и ограничено място в багажника отгоре.

Бързо качване на борда - големи икономии

"Спестяването дори на една минута от времето за заход на самолета може да достигне до няколкостотин милиона долара годишно за голяма авиокомпания", казва Джон Милн от университета Кларксън в Потсдам, Ню Йорк. Той е съавтор на над 20 статии по темата за качване на борда.

Обяснява, че спестяването на време се свежда до по-доброто използване на ключов ресурс на авиокомпанията - самолетите и добавя, че "особено големи икономии за авиокомпанията се получават, когато намаляването на времето за качване на борда води до предлагане на допълнителен полет през деня".

Иновацията на United Airlines е най-новата промяна в процедурите за качване на борда на самолетите от страна на голяма авиокомпания в САЩ. През 2017 г. American Airlines премина към система за качване на борда с девет групи, припомня CNN.

По-рано тази година авиокомпания Southwest Airlines, която не разпределя места, обяви промени в своята система за качване на борда в три групи, като ограничи броя на пътниците, които могат да си купят слотове за ранно чекиране, за да се сдобият с по-добро място.

"Обратно пирамидално" качване

Милн е привърженик на метода "обратна пирамида" с четири групи за качване.

Първата е на пътниците със седалки до прозореца в задната половина на самолета. Втората е на пътници със средни седалки в задната половина и места с прозорци в предната половина. Третата група е на пътници със средни места в предната половина на самолета и места на пътеката в задната половина. Четвъртата и последна група са пътниците със седалки на пътеката в предната половина на самолета.

"Методът на обратната пирамида се качва по-бързо от WILMA и е по-прост", казва Милн.

Новата процедура за качване на борда на самолетите на United Airlines не предвижда промени в приоритетното качване на хора с увреждания или на хора с най-високо ниво на статут на редовен пътник. Не се правят и промени в първа група, която включва пътниците в първа и бизнес класа.

Източник: CNN


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 тук там травълър

    7 0 Отговор
    Обаче па няма по-тъпа система от "приорити" на нискотарифките, направена с единствената цел да ти одерат още едни пари! Значи пускат те уж с предимство на чека на билетчето, но после висиш, като cопол в някой миризлив автобус или на някои стълби, товарят с всички останали и така заедно всички търчат, към стълбите на самолета, кой към предните, а мястото му отзад, кой към задните а мястото му отпред и става буламач!
    Интересно, как ще обяснят на Ганя по новата метода, че трябва да чака, щот мястото му е до пътеката, а жена му в средата, а на чавето до прозореца?
  • 3 Като прочетох

    9 0 Отговор
    заглавието помислих че ще ги сипват с фадрома направо в багажното отделение ... за по-бързо. :D
  • 4 Соваж бейби

    3 1 Отговор
    То няма лошо в цялата работа ама стига да има смели авантюристи да пътуват в днешни "хубави"времена.Дядото и бабата заминаха за Канада този сезон промоция за пенсионери сега там е модата преди беше Гърция.Бяха направили резервация и за малкия не разрешихме ,нямаш гаранция дали се прибереш жив,как е тръгнало по цял свят.Изобщо не е момент за пътувания безплатно да ми дават билет и пл.ваканция не мърдам поне на този етап.

    Коментиран от #5

  • 5 мекият макарон

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Предпочиташ да те апат дървениците, викаш 😅

    Коментиран от #6

  • 6 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "мекият макарон":

    Бълхите са в Приж ,в провинцията и на село няма.
    Тъжно е че човек не може спокойно да пътува днес!Канада изобщо не ми е любима дестинация какво да и гледам нищо интересно за мен, нито Маями ,Лас Вегас хората там са ....само в Ню Орлеънс хубава музика и природа ,Тексас,Аризона в тази част с удоволствие бих потретила .В днешно време хората са станали по лоши дори и по островите пак трябва да внимаваш вече в кой квартал и къде влизаш,не е хубаво и на карнавилите им
    вече много неприятен спомен последният път от коренни жители лоши думи защото сме били бели .Вече се чудя на моменти истина ли е или съм в кошмара си
  • 7 БайДанчо

    1 1 Отговор
    Oлля, оляла си се с тази статия!
    United Airline още от 2009 година е въвела този метод на качване на пътниците за транс-континенталните си полети.
    По-добре напиши нещо за укрите!
    Например, че и Словакия Спира военната помощ за нацистите!