Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 16:15 2 558 18

Учени: Животът на Земята е "под обсада"

  • глобално затопляне-
  • екзистенциална заплаха-
  • под обсада-
  • климат-
  • земята-
  • учени

Изменението на климата представлява "екзистенциална заплаха" за живота на Земята

Учени: Животът на Земята е "под обсада" - 1
Снимка: Shutterstock

Изменението на климата представлява "екзистенциална заплаха" за живота на Земята, предупредиха учени, цитирани от АФП, предава БТА.

Експертите представиха доклад, който анализира екстремните метеорологични явления през 2023 г. и липсата на действия от страна на човечеството.

Изследването, публикувано в сп. "БайоСайънс" (BioScience), разглежда 35 "жизненоважни признака", свързани с планетата. Сред тях са замърсяването с въглероден диоксид, потреблението на енергия и месо на глава от населението, обезлесяването в резултат на пожари и дните с екстремни горещини.

Авторите на доклада са стигнали до заключението, че 20 от тези показатели са достигнали рекордни нива през 2023 г.

"В интерес на истината сме шокирани от свирепостта на екстремните метеорологични явления през 2023 г. Навлязохме в неизследвана територия, която ни плаши", пишат учените.

През 2023 г., която е напът да стане най-горещата в историята, цели региони претърпяха смъртоносни горещини, бури, наводнения, като понякога бедствията се случваха едно след друго.

В океаните температурите са били "извън нормата" в продължение на месеци - явление, което учените все още на могат да обяснят напълно, казва Йохан Рокстрьом, директор на Потсдамския институт за изследване на въздействието на климата (PIK).

За авторите на доклада изводът е ясен: "Животът на планетата Земя е под обсада".

Въпреки това човечеството е постигнало само "минимален напредък" в намаляването на емисиите на парникови газове - концентрациите им достигат рекордно високи нива, а субсидиите за изкопаеми горива "скочиха до небето".

"Трябва да променим гледната си точка относно извънредната климатична ситуация, която вече не е изолиран екологичен проблем, а системна и екзистенциална заплаха", се посочва в доклада, изготвен месец преди 28-ата конференция на ООН за климата в Дубай.

Най-амбициозната цел на Парижкото споразумение - ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, ще трябва бъде измервана в продължение на няколко години, за да бъде счетена за постигната.

Сега обаче тази граница вече може да бъде преминавана всяка година, което ще проправи пътя към порочен кръг на влошаване на затоплянето - топене на полярните ледени шапки, упадък на горите, размразяване на въглеродните кладенци във вечната замръзналост, изчезване на корали и т.н., предупреждава съавторът на изследването Уилям Рипъл от университета на Орегон.

"Веднъж преминати, тези повратни точки могат да променят климата ни по начин, който ще влоши ситуацията и дори може да я направи необратима", допълва той.

"Няма да избегнем определени повратни точки, въпросът е по-скоро да забавим щетите", казва Тим Лентън от университета на Ексетър, припомняйки необходимостта от драстично намаляване на емисиите. "Защото всяка част от градуса е от значение и играта не е приключила".

Авторите на доклада предупреждават още, че до края на века три до шест милиарда души може да се окажат "извън обитаемия регион" на земното кълбо.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    5 11 Отговор
    Кому бананы, кому снег - я живу в России
  • 2 Добре е написано

    8 2 Отговор
    Карл Сейгън: От книгата „Бледата синя точка - нашата Земя“
    „Сумата на всичките ни радости и страдания, хиляди уверени религии, идеологии и икономически доктрини, всеки ловец и събирач, всеки герой и страхливец, всеки създател и разрушител на цивилизации, всеки крал и селянин, всяка влюбена двойка младежи, всеки майка и баща, обнадеждено дете, изобретател и изследовател, всеки учител по морал, всеки корумпиран политик, всяка „суперзвезда“, всеки „върховен вожд“, всеки светец и грешник в историята на нашия вид са живели тук – на една прашинка, увиснала в слънчев лъч.
    Земята е една много малка сцена в една необятна космическа арена. Помислете за реките от кръв, пролети от всички тези генерали и императори, за да могат славно и триумфално да станат за момент господари на част от една точица.
    Помислете за безчетните жестокости, причинени от обитателите на едно ъгълче на този пиксел на едва различимите обитатели на друго ъгълче. Колко чести са техните неразбирателства, колко готови са да се избият едни други, колко трескава е омразата им.
    Нашите персонални позьорства, въображаема само-важност, заблудата, че имаме някаква привилегирована позиция във вселената, биват предизвикани от тази точица от бледа светлина. Нашата планета е самотна прашинка в огромния, обгръщащ ни космически мрак.
    В нашата незначителност – всред всичката тази необятност – няма и намек, че помощ ще дойде от някъде другаде за да ни спаси от нас самите.“

    Коментиран от #13

  • 3 опаа

    13 1 Отговор
    значи да вземат тия учени и техните активисти да се натъпчат във совалки и да отлитат на марс, чи земята ще става слънце

    Коментиран от #6

  • 4 Садгуру

    2 2 Отговор
    е виден Йога визионер учредител на движенията "Спасете Почвата" и "Съзнателна Планета". Беше викан в ООН, за да разясни потенциалните проблеми за човечеството и много други. Присъствал е на много събития в престижни униреститети като, медицинския колеж в Харвард и технически университети в САЩ. Който иска нека се запознае подробно.

    Коментиран от #14

  • 5 Пич

    7 1 Отговор
    Нещата вървят бавно , за да мислите , че е случайно ! Това се нарича " тераформиране " - нагажа се климатът на дадена планетата , към нуждите на съществата , който искат да я вземат за себе си. Разбира се , не се интересуват много от съдбата на низшите , според тях , видове. Чудите ли се , какво ви казвам ?! Я жокер - змиите обичат , да се припичат на слънце !!!
  • 6 Раз мисъл

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "опаа":

    Кои са тия учени - не се казва, някакви учени. Ние в българия имаме една народна приказка "Клан, клан, недоклан", да не би и тия учени да са "учили, учили, недоучили". По всичко изглежда, че и преди 1000, 2000, 5000 години е имало подобни цикли. Геоложките изследвания сочат далече по-високи нива въгл.двуокис по време на ледниковите периоди, които просто се редуват с топли периоди. Друг въпрос е, че някой добре се храни говорейки врели-не кипели и плашейки народонаселението с апокалипсиси.
  • 7 Янчо

    12 1 Отговор
    Авторите на доклада предупреждават още, че до края на века три до шест милиарда души може да се окажат "извън обитаемия регион" на земното кълбо.

    Изглежда , че ни приготвят Телепортиране.

    Коментиран от #10

  • 8 ...

    2 2 Отговор
    да, под заплаха от "зелени" комунета

    Коментиран от #16

  • 9 На тия "учени"

    13 1 Отговор
    Пропускат промяната на оста на въртене на планетата след 2011? Що така? Не е политически коректно? Забравете за влиянието на човека и пърженето на кравите. Това е подигравка.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Препатил

    3 1 Отговор
    Явно не разбирате,какво е обсада,а иначе тая година времето беше супер.
  • 12 Динозавър

    0 6 Отговор
    Хората са прекалено много и продължават да се множат! Няма нищо лошо в това поне 6 милиарда от тях да си отидат!:) А, Световното затопляне на мен ми действа добре! Едно време нямаше бели мечки!:) Пак си живеехме добре!:)
  • 13 Западняк

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Добре е написано":

    Глей го па тоя!:) Па ние не можем без да се избиваме! Лошото е че колкото повече се избиваме , толкова повече се множим! Индия-1, 420 милиарда, Китай - 1, 250 милиарда!:) Да ти изреждам всичките " развити" Азиатски, Африкански , Латиноамерикански страни дето има такъв разплод че ум да ти заиде!:) И Ние Западната цивилизация трябва да ги спасяваме! Успех в начинанието! Мен не ме брой!
  • 14 Ампаршнувал

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Садгуру":

    Я, па съм виден Гуро и мога да ти направя кукла Вуду!:) Тогава ще разбереш за какво иде реч!:) Благославям те! Во веки веков! Амин!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Аман от такива учЕни

    1 0 Отговор
    Стига с тоя рефрен за въглеродния двуокис. Спрете поголовното изсичане на горите и се заемете със залесяване. А инак мантрата е с една единствена цел - Отнемане правата на хората и превръщането им в роби на една нищожна прослойка. Зле прикрита "грижа". Тея винаги са управлявали чрез страх, насилие и измама. Ако не участваме в глупавото им театро, сами нищо не могат да направят, освен да вият.
  • 18 Така така

    0 0 Отговор
    Спрете ХАРП спрете Химическите следи спрете ядрените опити спрете военните учения и войните по света в 99%зад тях стоят сащ лесно ще е. Стига сте цоцали от обикновените граждани и до някъде от бизнеса