29 Ноември, 2013 17:54 2 971 0

Откриха нов и по-опасен щам на ХИВ-вируса

  • хив-
  • спин-
  • щам

Той се развива в СПИН за рекордно кратък срок

Откриха нов и по-опасен щам на ХИВ-вируса - 1
Снимка: Уикипедия


Изследователи откриха нов агресивен щам на ХИВ-вируса, който води до СПИН много по-бързо от щамовете, известни досега, съобщава Medical News Today.

Според изследвания, извършени в шведския университет Лунд, срокът за поява на болестта е до 5 години след заразяването с вируса. Това е най-краткият срок за развитие на ХИВ-вирус от тип 1.

Новият щам се появява вследствие на кръстосване на два вируса, намиращи се в организма на заразен човек. Вирусите са известни като 02AG и А3. Те са и най-разпространените на територията на западноафриканската държава Гвинея-Бисау. Към този момент новият щам същестува само в този регион.

В света има повече от 60 епидемични щама на ХИВ-вируса от тип 1. В повечето региони доминират само един или най-много два щама. Ако един човек се зарази едновременно с два вируса, те могат да се комбинират в организма му и да образуват т.нар. рекомбинант. Така те ускоряват развитието на болестта.

Въпреки че новият щам се наблюдава само в Западна Африка, според изследователите рекомбинантите се разпространяват изключително бързо из целия свят. Това се дължи на високите нива на емиграция в САЩ и Европа, където може да се наблюдават по-сложни и смесени варианти на щамовете на ХИВ. Това е съществена разлика спрямо първите години от развитието на ХИВ-епидемията, когато в света имаше само няколко доминиращи щама.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА