Last news in Fakti

8 Ноември, 2023 14:29 1 082 7

Венера ще се скрие зад Луната в четвъртък

  • венера-
  • луна-
  • затъмнение-
  • астрономия

Явлението ще е видимо с невъоръжено око

Венера ще се скрие зад Луната в четвъртък - 1
Снимка: Shutterstock

Венера ще бъде скрита зад Луната за повече от час в четвъртък, предаде ТАСС, като цитира пресслужбата на Московския планетариум.

"В четвъртък, 9 ноември, Венера ще се скрие зад Луната за 1 час, 12 минути и 32 секунди. Ще има затъмнение на Венера от Луната или, както астрономите наричат това явление, закриване на Венера от Луната. Това ще бъде второто подобно явление през 2023 г.", се посочва в съобщението.

Феноменът ще бъде достъпен за наблюдения от западната част на Русия, Европа, Африка и Азия, а също от териториите на Шпицберген и Гренландия.

"За да наблюдавате това явление, трябва да се подготвите. Необходимо е предварително да се намерят Луната и ярката Венера. Когато небето е ясно, те ще се виждат с невъоръжено око, но можете да ги търсите с телескоп или бинокъл", уточняват астрономите, предава БТА.

Намаляващата Луна ще бъде във фаза, близка до новолунието (13 ноември). Венера ще се скрие зад осветения ѝ край, а след края на затъмнението ще се появи зад неосветения.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ко речи?

    0 1 Отговор
    Е, как явлението ще е видимо, като Венера ще е скрита?!?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Риболовеца

    1 1 Отговор
    Да беше написано, че явлението ще се наблюдава от България в 11-12 часа на обяд. Изключено е Венера да се види посред бял ден с невъоръжено око.

    Коментиран от #4, #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Риболовеца":

    Който не е гледал небето ,или ако си в някой прашен квартал застроен с блокове няма как да я видиш луната при хубаво време я виждам по всяко време още по яко е когато от единият край се издига луната а слънцето залязва,на океана е още по атрактивно .Често се вижда в провинцията тука са само къщи блокове няма само в покрайнините .
  • 6 Луна президент

    1 0 Отговор
    На флаговете на всички мюсюлмански държави са изобразени луната и Венера, под формата на герб.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.