Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 17:12 14 219 21

Шокиращи нови открития за живота след смъртта

  • живот след смъртта-
  • мозък-
  • съзнание-
  • учени

Дори когато сърцето спре да бие и тялото спре да се движи, мозъкът продължава да „работи“

Шокиращи нови открития за живота след смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки от нас рано или късно се сблъсква с въпроси за смъртта и какво се случва, след като тялото ни спре да функционира. Скорошни проучвания, проведени в канадско отделение за интензивно лечение, хвърлят светлина върху мистериозни аспекти на този процес.

Според изследванията мозъчната активност на пациентите е продължила седем минути, след като животоподдържащата им система е била изключена и лекарите са ги обявили за клинична смърт.

Дори когато сърцето спре да бие и тялото спре да се движи, мозъкът продължава да „работи“ на своето ниво.

Д-р Сам Парниа, който е специалист в изследването на смъртта, подчерта важни аспекти на това изследване. Той посочва, че следващата важна стъпка за учените е да разработят начини за наблюдение на мозъчната активност по време на прехода от живот към смърт, съобщава БЛИЦ.

Такива знания могат да помогнат за подобряване на качеството на реанимацията и да предотвратят увреждане на мозъка по време на сърдечно възстановяване.

Изследователите също така отбелязват, че преживяването на смъртта на всеки пациент може да бъде уникално. Хората, преживели сърдечен арест, понякога отключват нови умствени способности и уникални възприятия. Тези събития ни предоставят нова перспектива за природата на живота и смъртта.

Изследването също така потвърждава, че съзнанието може да продължи да функционира дори след сърдечен арест, когато мозъкът е на ръба на смъртта.

Това означава, че съзнанието на човек може да остане активно дори ако мозъкът работи само няколко минути. В резултат на това пациентите могат да преживеят момента, в който са обявени за мъртви, и дори да чуят медицински персонал да говори за това.

Друго изумително откритие е, че някои хора могат да преживеят множество смъртни случаи и прераждания. Това ни предупреждава да не смятаме точния момент на смъртта за окончателен.

Проучването също така анализира подробно какво се случва в човешкия мозък във всяка от седемте минути след смъртта. От спомените от детството до размишленията върху характера и взаимоотношенията, всяка минута има своето въздействие върху съзнанието на умиращия човек.

Един от изследователите, Раджалакшми Тевар, предполага, че първата минута след смъртта може да е време на сърдечност и спомени за най-топлите моменти от живота. След това идват спомени от детството, първите игри и приятели.

Третата минута е посветена на любовта и близките отношения, а четвъртата на моментите на самота. Петата минута представлява спомени за прекрасни моменти от живота, а шестата минута позволява на човек да оцени своя характер и взаимодействия с другите.

Тези открития ни дават нови прозрения за процеса на смъртта и природата на човешкото съзнание.

Те също така подчертават необходимостта от по-нататъшни изследвания в тази област и разработването на нови методи за подпомагане на хората, преживели сърдечен арест, за да направят процеса по-малко плашещ и по-разбираем.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 88 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ученият Брамапутра

    72 21 Отговор
    Страхотно, единствено не ми стана ясно как по минути се редуват типовете спомени и как разбраха точно за какво е мислел умиращия, но тук според мен идва чудото на ковид ваксините- малките нанороботчета записват всяка мисъл и спомен и и предават чрез блутут на записващата система.

    Коментиран от #11

  • 2 Румен

    47 9 Отговор
    А за пиене и кръчми сещат ли се?
  • 3 д-р.Гигълс

    18 47 Отговор
    пращам русофили да проверят
  • 4 Кафяво наци

    16 11 Отговор
    Открили са топлата вода. Това е известно от хилядолетия. Тези, които са се "върнали" имат нЕкои способности. Сините хора, дори са го предизвиквали. Но ВСИЧКИ губят "магическите" си способности, след като започнат с междуполовото общуване - оттам и притчата за А и Е и градината на знанието.
  • 5 Ко речи?

    39 7 Отговор
    "Един от изследователите, Раджалакшми Тевар, предполага..." и до там.
  • 6 Шокиращи

    25 16 Отговор
    Са откритията за незнаещите , към която група принадлежат такива учени ! Казвал съм ви , че смъртта не съществува! Има само преминаване към други състояния на живот! И някой да не си въобразява , че прераждането е друго състояние на живота. Поне от обща култура трябва да знаете , че нирвана е преследване на целта , да спрете да се прераждате! И тогава да преминете в другото състояние!
  • 7 Извода

    64 8 Отговор
    Починал чува медицински сестри да си говорят; Изключих му машината, вече е при Свети Петър. Баба ми беше 10 дена в кома. Постоянно имаше човек при нея. Имаше и надежда. В един момент една сестра казва на майка ми; Идете се разходете малко, нищо не можете да и помогнете. След два часа майка ми като се връща в болницата, бабичката беше починала. Случайно ли? Не вярвам
  • 8 В матрицата беше дадено

    23 3 Отговор
    Включ изключ на телата в мрежата
    В началото бе словото докато се роди човек слуша гласа на майката и бащата и на заобикалящите я орисници
  • 9 Овчите глави трябва да вярват се в

    34 37 Отговор
    нещо.След смърта няма живот, няма рай и ад има само пръст на 2 метра под земята и къркачка ако някой се е сетил да ти остави в ковчега.Кеш за живите и някой друг имот за да се изпотрепят и да не им е скучно.

    Коментиран от #18

  • 10 Луд

    43 3 Отговор
    Разбрах:
    Дайте пари.
    Ние ще продължим изследванията....пък резултата ...който иска да провери.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    30 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ученият Брамапутра":

    Не виждам никакъв смисъл в разкриване тайната на смъртта.
    Господ е милостив и преживяването при смъртта е "черешката на тортата”, наградата в края на живота. Всички които заслужават /това звучи малко себелюбиво/ ще я получат.
    Двете реалности са несъвместими, подобно на две несъвместими софтуерни операционни системи.
    Преживелите не говорят за нея, защото другия свят е коренно различен и несъвместим с това което си мислим, че е истинската реалност.
  • 12 Тома

    37 4 Отговор
    А в коя минута е за спомена за милиардите мис бикини и мата хари пита бати бойко

    Коментиран от #13

  • 13 ТО ТВА ПИТА И ИНПЕКСА

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Тома":

    За приватизацията
  • 14 ИВАН

    23 4 Отговор
    Кви са тия сърдечни арести - всеки ден нови думи всякакви само не и бългрски

    Коментиран от #15

  • 15 Идън

    22 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИВАН":

    Това е медицински термин- внезапно спиране на сърцето но различно от сърдечен удар.
  • 16 Аз не съм видял изхвърлена

    12 0 Отговор
    Електроника да започва да работи може само да и се види в паметта имеи сериен номер както на египетските фараони които са балсамирани тялото е тленно духът вечен

    Коментиран от #19

  • 17 Пилотът Гошу

    6 3 Отговор
    Откритията са, че няма такъв...
  • 18 Боро

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Овчите глави трябва да вярват се в":

    А ти каква глава си?
  • 19 Франкенщайн

    18 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аз не съм видял изхвърлена":

    Пусни малко ток и ще видиш. Човешкото тяло не е нищо повече от биомеханичен носител, робот, предварително програмиран да изпълнява определени функции. Възпитанието в семейството, училището и обществото, е само нескопосан опит за даунгрейд.
  • 20 Валерко

    10 1 Отговор
    Това откритие важи в случаите, когато не са ти пръснали манерката със снайпер или винкел
  • 21 Ьььдаа

    3 0 Отговор
    Ей, тука в тоя "форум" какви неща може да се научат... От каруцар, псуващ на младини за щяло и нещяло, до "научни трудове"...