Last news in Fakti

12 Ноември, 2023 17:41 4 640 16

Мозъкът може да се възстанови почти напълно след спиране на алкохола

  • алкохол-
  • мозък-
  • увреждане на мозъка-
  • твърд алкохол

Пристрастяването към алкохол води до промени в структурата на мозъка

Мозъкът може да се възстанови почти напълно след спиране на алкохола - 1
Снимка: Shutterstock

В продължение на 7,3 месеца след редовната употреба на твърд алкохол, мозъкът може да се възстанови почти напълно.

Това е първото научно изследване, което дава конкретна информация колко време се възстановява мозъкът след тежка зависимост към алкохол. Сочи се, че мозъчната кора е най-тежко засегнатата от пристрастяването, като при алкохолици тя е значително по-тънка в сравнение с кората при тези, които не злоупотребяват със спиртните напитки.

Пристрастяването към алкохол води до промени в структурата на мозъка. Това влияе на когнитивните функции. При редовна употреба на алкохол се изменя префронталният кортекс в мозъка – област, която играе важна роля в планирането и вземането на решения. Затрудненията при взимането на решения може да направи човек по-податлив към зависимостта от употребата на алкохол и неспособен да се откаже от навика.

Научното изследване, публикувано в сп. Alcohol, разглежда мозъчната кора и процеса на възстановяването ѝ след спирането алкохола. Разгледани са 34 области в кората и тяхното състояние.

Резултатите от изследването показват, че възстановяването на кората на мозъка е по-бавен процес за хора с високо кръвно налягане или висок холестерол. Същото важи и за тези, които са пушачи, или са били такива преди. Няма открити връзки между степента на възстановяване на кората и злоупотребата с други вещества като наркотици, както и психиатрични разстройства.

Възстановяването на мозъчната кора е най-бързо след първата седмица абстиненция от алкохола, и този период трае до 1 месец след спирането, пише puls.bg. Впоследствие процесът на възстановяване се забавя значително, минават месеци, докато се възвърне дебелината на мозъчната кора близка до тази преди злоупотребата с алкохол.

Пристрастяването към алкохол е проблем, който значително влияе на организма и качеството на живот. Прекомерният прием на спиртни напитки може да доведе до интоксикация – състояние, което е свързано не само с промени в поведението и цялостното психично състояние, а и до риск от кома или трайно увреждане на мозъка. Ежедневното пиене може да повлияе и на личния, социалния живот и кариерата. Рязкото спиране на алкохола може да доведе до тежки симптоми като потене, треперене, гадене, повръщане, тревожност, възбуда, и дори в някои случаи – припадъци, но временно.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТУРЧИНА АЛИ

    4 7 Отговор
    Това е истина ,Пияницата си смени пола ,и вече живее извън мене
  • 2 Тая ели стоянова от факти

    17 2 Отговор
    Заедно с екипа на факти са усвидетелствани и лекувани в карлуково от раздвоение на личноста
  • 3 Варненец

    19 12 Отговор
    Няма велика личност веган, вегетарианец, трезвеник или непушач. Но пък вие си говорете простотии. Пия редовно, имам патенти и продължавам да ги създавам. Даже и сега съм пил, та какво ще ми говорите за алкохола и цигарите??? Значи на някакъв веган щели да му се възстановят и двете мозъчни клетки, то па голям келепир. Алкохола не пречи, само освобождава свободната мисъл във всяко направление. Онея трезвеници, дето се гордеят с това, най- често са държавни безработници или подобни, без грам мозък в главата.
  • 4 Чърчил е пиел уиски по цял ден!

    16 11 Отговор
    Плюс 2 бутилки мелнишко вино на обяд! И доживял до 91 години. Алкохолът е антидепресант и стимулатор към творческо вдъхновение, колко народ е починал от депресии и мании и тревожност?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЧитателА с чАшката

    8 7 Отговор
    Не пият само болните, ама и тях ги лекуват. Ин вино веритас.
  • 7 Кънчо ....деров

    6 1 Отговор
    А прост как по- малко да е такъв?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 абг

    8 1 Отговор
    От първото изречение на статията ни става ясно, че ако имаме проблем с мозъка, като започнем редовна консумация на твърд алкохол за 7,3 месеца мозъкът се възстановява почти напълно.
  • 10 с2н5он

    11 8 Отговор
    Който не дава пари за алкохол, дава пари за лекарства!
  • 11 Алко Веганосян

    6 2 Отговор
    "Научното изследване, публикувано в сп. Alcohol,"
    И кат спрем да пием, по кво ще се различаваме от животните???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Салама за американците свършва

    7 2 Отговор
    Хахахахахаххах,туй да не ви е амеба,квото и да правите мозъкът ви така ли иначе с годините се изменя и спасение няма.При него няма такава система за изкарване токсините ,които се образуват от жизнедеателността,с времето се наслагват иходни продукти ,които няма как да се изведат от ганглийните тела(клетки,които свързват неврона с капиляра, образуват се така наречените кисти и умиране на невроните,процес достатъчно за да ви закара при смъртта.След 60 годишна възраст почва да се губят по 10 грама от мозъка и така се появяват старчески болести ,това е без помоща на алкохол и наркотици ,а с тех ускоряваме процеса описан по-горе.Какво става като пиете алкохол ,електроцитите губят еластичността си и се слепват един към друг ,образуват се така наречените гроздови форми и не могат да доставят до всеки неврон хранителни вещества и кислород и се получава замайването,кислороден глад и измиране на неврони.Така че не се заблуждавайте да вярвате .Мозъкът ви не се възстановява,а само се изменя ,адаптира ,но измирането на неврони става още преди да се родите.
  • 14 Размисли

    4 1 Отговор
    Като чета коментарите, то само алкохолици в тази България. Къде са нормалните хора или комунизма ни е превърнал в нация от алкохолици?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Йо Несбьо

    3 1 Отговор
    Аз никога не съм бил зависим от алкохола. Пиех редовно и по много, докарвах си до 3-4 бутилки водка и няколко бири с това понякога и то без хранене. От 4 години почти не пия - 1 бира месечно или малко вино. Не съм усетил дискомфорт от липсата на алкохол, не ми се пие като минавам покрай рафтовете със спиртни напитки...

    За възстановяването не знам, но онези, които ми говорят за гениалните философи, поети, политици, може би не отчитат факта, че не всички алкохолици са поети и мислители. Да вземеш малък процент от алкохолиците и да ги поставиш като примерна извадка, това е огромна глупост!

    По-скоро някои хора имат какво да кажат и алкохолът им помага да се отпуснат и да го изрекат. Огромното мнозинство е обаче от типа "Градил Илия килия" - това ли ще ми кажат? Каква е ползата от него?