Last news in Fakti

20 Ноември, 2023 14:46 1 265 10

Шакира се споразумя с прокуратурата, за да избегне съд за данъчни измами

  • шакира-
  • съд-
  • данъчни измами-
  • споразумение-
  • глоба

Колумбийската поп звезда ще плати 7,3 милиона евро глоба

Шакира се споразумя с прокуратурата, за да избегне съд за данъчни измами - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Колумбийската поп звезда Шакира ще плати 7,3 милиона евро глоба, за да избегне съд за данъци в Испания, съобщи Ройтерс.

Шакира постигна в понеделник споразумение с прокурорите, за да избегне съдебен процес в Барселона по обвинения, че не е платила 14,5 милиона евро данък върху доходите си между 2012 и 2014 г. Като част от споразумението тя се призна за виновна и се съгласи на глоба в размер на 50% от дължимата сума, т.е. повече от 7,3 млн. евро.

Тя прие и друга глоба в размер на 438 000 евро, за да избегне присъда от три години затвор, обяви съдията по време на първото изслушване в процеса.

Процесът, който трябваше да включва повече от 100 свидетели през следващите седмици, вместо това беше прекратен само след осем минути.

„Признавате ли фактите и съобразявате ли се с новите наказания, които бяха поискани?“ - попита съдия Хосе Мануел дел Амо Санчес.

„Да“, отвърна Шакира.

Облечена в розов костюм, съчетан с розова чанта и слънчеви очила, тя пристигна минути преди 10 ч. (11:00 ч. българско време), придружена от адвокатите си, на фона на медийна суматоха. Носителката на няколко „Грами“ помаха и изпрати въздушна целувка на малка тълпа от минувачи, преди да влезе в съда. В четвъртък вечер Шакира спечели две награди „Латино Грами“ в Севиля.

Преди това изпълнителката на „Hips Don't Lie“, срещу която има и второ разследване за данъчни измами, което се води от испанските власти, обеща да се бори с това, което тя нарече „фалшиви обвинения“.

Прокуратурата искаше присъда до осем години лишаване от свобода и обратна изискуемост на данъците, които певицата дължала.

Според прокурорите Шакира е прекарала повече от половината от времето между 2012 и 2014 година в Испания и следователно е имала обичайно местопребиваване в страната. Звездата също така има имот в Барселона, закупен през май 2012 г., който е служил като семеен дом.

Шакира, която е на 46 години, живя с бившия футболист на Барселона и Испания Жерар Пике в продължение на 11 години и двамата имат две деца. Певицата, чието пълно име е Шакира Исабел Мебарак Рипол, се премести в Маями след раздялата им, припомня БТА.

Испанските власти са преследвали и други известни личности за укриване на данъци, включително футболисти като португалеца Кристиано Роналдо, аржентинеца Лионел Меси и бразилско-испанския играч Диего Коста. Всички те се споразумяха и платиха големи суми като глоби.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кольо,

    8 0 Отговор
    А тук в територията БГ щеше да кихне някое друго милионче на когото трябва и нямаше да има дори даже процес...!!
  • 2 Обществено полезна..

    1 1 Отговор
    Щяла да дава на всеки в следващата една година!
  • 3 123456

    12 0 Отговор
    дължи 14 млн данъци ... съгласила се да плати 7.5 млн ... Къде е справедливостта , къде е наказанието къдеееееееее!
    Ако всеки плаща половината си данъци какво става ....
    Тя прие и глоба от 0.5 млн ... Вие за луди ли ни мислите ...
    Ама се е съгласила и да си свие едни 6 млн дължими данъци .... Няма оправия тая краста !

    Коментиран от #4, #7

  • 4 А де

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    И аз това се питам.
  • 5 ИСПАНИЯ Е КРАЛСТВО

    1 0 Отговор
    КРАЛЯ ТРЯА ДА ПАПА. ШАКИРА НЯМА ДА СТЪПИ ПОВЕЧЕ ТАМ. БОЙКОТИРА И СИЧКО ИСПАНСКО ОБЛОЖЕНО С ДАНЪК...
  • 6 незнайко

    2 1 Отговор
    Парите ги е изкарала с ТРУД ! Това че не е платила данък върху приходите е спорен въпрос във всички страни ! Същото е при купуване на кола в БЪЛГАРИЯ втора употреба ! Купуваш за 20 000 лева а във фактурата пише 5000 лева ! 15 000 лева на продавача са СКРИТИ, но Вие сте ги дали тези пари които сте спечелили с честен труд и са облагани с данъци !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Тъй де!В Европата е така!

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "123456":

    За милиони нема закони,а за кокошка няма прошка НЕ важи само за нашта територия,ясно ли ви е?Тая да внимава за у САЩ,че тама нема споразумения,директно в панделата.
  • 8 Тъй ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    Законът е всички,мой.Сам си писал -"СКРИТИ",инак всички искате да ви е уредено,то магистрали,то други пътища и прочеее,па нещете да плащате налози...Съвсем друг е въпроса като как управляващите разходвст тези събрани налози,затова по избори гласувайте,а не ходете за гъби!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.